H έλευση του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου Μαΐου σημαδεύθηκε από τις δημόσιες αναφορές του στην αξιοπιστία που επέδειξαν τα ρωσικά οπλικά συστήματα στην πόλεμο της Συρίας και η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αρνήθηκε το ενδεχόμενο προμήθειας ρωσικών οπλικών συστημάτων
Ταυτόχρονα μια δήλωση εκπροσώπου της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον ρωσο-ινδικό υπερ-υπερηχητικό βλήμα BrahMos-2 για το ενδιαφέρον που επέδειξε η Ελλάδα για την απόκτησή του, την οποία αποκάλυψε το pronews.gr, επιβεβαίωσε ότι κάποιοι στην χώρα, παρά την οικονομική καταστροφή, επιχειρούν να σχεδιάσουν ένα μέλλον πιο ασφαλές.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος Ιουλίου που κυκλοφορεί σε ολόκληρη την χώρα αποκαλύπτει λεπτομέρειες από την ρωσική πρόταση και τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για να υπάρξει εντός των επόμενων μηνών δρομολόγηση συγκεκριμένων προγραμμάτων με κύρια χαρακτηριστικά το χαμηλό κόστος κτήσης σε σχέση με την εξαιρετική απόδοση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ελληνικός Α2/ΑD "θόλο" στο Αιγαίο.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ F-16C/D: Aυτή είναι η πρόταση της LM στην ΠA
Η παρουσίαση σε ειδική εκδήλωση του σχεδίου αναβάθμισης Viper της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin για τα μαχητικά F-16 της ΠΑ αποτελεί εκ των πραγμάτων το πρώτο βήμα για την υλοποίησή του προγράμματος το οποίο αν και βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της ΠΑ εδώ και πολύ καιρό εντούτοις δεν έχει ακόμη γίνει δυνατή η έναρξή του παρά τις πιεστικές ανάγκες.
Βάσει του προγράμματος που παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία το F-16 αλλάζει εκ βάθρων με σημαντικότερο στοιχείο την τοποθέτηση ραντάρ AESA η τεχνολογία του οποίου αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα στην εναέρια μάχη.
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Πού υπερτερεί και πού μειονεκτεί ο ελληνικός Στόλος
Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων, καθώς για πρώτη φορά μετά την δεκαετία του 1980, οι A/A δυνατότητες του Στόλου έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με την απειλή, αφού εξακολουθούν οι περισσότερες κύριες μονάδες του Στόλου (φρεγάτες κλάσης “S”) να βασίζονται στα βλήματα RIM-7Μ Sea Sparrow με ακτίνα δράσης 20 χλμ., όταν ο δυνητικός αντίπαλος έχει όπλα που μπορούν να τις πλήξουν από πολλαπλάσια απόσταση.
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ KORAL: Το «Κοράλλι» που απειλεί να «ματώσει» την ελληνική αεράμυνα
Aπό τα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ιδιαίτερα η τουρκική Αεροπορία (THK), έδειξε να αντιλαμβάνεται τα διδάγματα από τις αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη Βοσνία αλλά, κυρίως, με την κρίση των Ιμίων, διακριβώθηκε ότι οι δυνατότητές τους ήταν εξαιρετικά περιορισμένες σε ότι αφορά την ανάλυση, υποκλοπή και παρεμβολή επικοινωνιών (HF, VHF, UHF).
ΡΩΣΙΚΟΣ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΣΤΟΛΟΣ»: Η πυρηνική αρμάδα
Ο ρωσικός Βόρειος Στόλος είναι μια πανίσχυρη ναυτική δύναμη η οποία αποτελείται από πυρηνοκίνητα υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους, αεροσκάφη και πλοία ανθυποβρυχιακού πολέμου και από μεγάλες μονάδες επιφανείας.
Ως ζώνη ευθύνης έχει την βορειοδυτική Ρωσία δραστηριοποιούμενος στις περιοχές της Αρκτικής και του Ατλαντικού από βάσεις που διατηρεί στην Θάλασσα Μπάρεντς και στη Θάλασσα της Νορβηγίας.
ΤΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ: Τα όπλα θα κρίνουν τον πόλεμο...
Η ύπαρξη των κατάλληλων όπλων σε μια αεροπορική δύναμη είναι ουσιαστικά ο πολλαπλασιαστής εκείνος ο οποίος αναδεικνύει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αεροσκαφών στο έπακρο.
Στο «μέτωπο» του Αιγαίου η ΠΑ αν και εξοπλισμένη από τις αγορές της περασμένης δεκαετίας με ικανό αριθμό βλημάτων για εναέρια υπεροχή και για αποστολές προσβολής εντούτοις και σε σχέση με την τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς η αρχική δυναμική δείχνει σημάδια «κόπωσης».
EFES-2016: «Παιχνίδια Πολέμου» της Άγκυρας στο Αιγαίο
Προκλητικό μήνυμα ισχύος με πολλαπλούς αποδέκτες στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό (σε διεθνείς εταίρους-συμμάχους και ιδιαίτερα προς την Αθήνα) απέστειλε η Άγκυρα μέσω της Διακλαδικής Άσκησης EFES-2016 (Έφεσος-2016).
Η άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκίνησε 4 Μαΐου και ολοκληρώθηκε ένα μήνα μετά στις 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στον Κόλπο Doganbey στη Σμύρνη.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ενδεικτικές δυνατότητες των τουρκικών ΕΔ και την απειλή που συνιστούν για τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό, αναφορικά με τα νησιά του Αν. Αιγαίου.
F-16C/D Block 52+: Η Πολωνία στέλνει μαχητικά κατά του ISIS στη Μ. Ανατολή
Την απόφαση της χώρας του να στείλει δύναμη μαχητικών F-16C/D Block 52+ στις επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο της Συρίας, ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Antoni Macierewicz.
Η ανάπτυξη της δύναμης των πολωνικών Fighting Falcon θα γίνει σε μη κατονομαζόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα συνδράμουν σε «παροχή εκπαίδευσης και αναγνώρισης στις δυνάμεις που μάχονται τους τρομοκράτες του ISIS».
Η ανάπτυξη αυτή έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς τα πολωνικά αεροσκάφη είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τα F-16 block Adv. της ΠΑ κάτι που μπορεί να αποβεί χρήσιμο για την άντληση συγκεκριμένων συμπερασμάτων από τις επιχειρησιακές ικανότητες του αεροσκάφους σε συνθήκες εκστρατείας.
Το «ελληνικό» Καλάσνικοφ: Ο Έλληνας ΥΕΘΑ ανακοίνωσε συμφωνία για συμπαραγωγή της σειράς του ρωσικού φορητού οπλισμού στην Ελλάδα
Την απόφαση για συμπαραγωγή της σειράς τυφεκίων μάχης Kalashnikov μεταξύ των ΕΑΣ και της ρωσικής εταιρείας έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Πάνος Καμμένος, επιβεβαιώνοντας έτσι και το δημοσίευμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που πρώτη αποκάλυψε τον σχεδιασμό του ΥΠΕΘΑ για την δημιουργία γραμμής παραγωγής των ρωσικών φορητών όπλων της εταιρείας στην Ελλάδα
Στρατηγική στροφή των ΗΠΑ στη Μεσόγειο: Το Harry S.Truman εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον της ISIS από τα δυτικά…
Οι αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 3 Ιουνίου αεροσκάφη του αμερικανικού Ναυτικού εναντίον θέσεων της ISIS στη Συρία και το Ιράκ ήταν οι πρώτες που έγιναν από την Ανατολική Μεσόγειο από το 2003 αλλά και όσο καιρό διαρκεί η επιχείρηση Inherent Resolve από το Σεπτέμβριο του 2015
Ακόμη διαβάστε στο ένθετο ΓΕΩ
ΗΠΑ & ΕΕ: Ύπουλες μεθοδεύσεις σε Κύπρο και Αιγαίο
Πού οδηγείται το κυπριακό πρόβλημα;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί το μέτωπο του ελληνισμού καθώς οι διαβουλεύσεις στην Κύπρο μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο.
Το μέλλον της Κύπρου θα είναι ένα νέο Σχέδιο Ανάν ή θα αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες για να σταματήσει τώρα αυτή η μεθόδευση;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ (INTELLIGENCE) ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η περίπτωση της Ελλάδας
Η πληροφορία ως μέσο σχεδίασης επιχειρήσεων σε τακτικό αλλά και σε στρατηγικό επίπεδο είναι δεδομένη.
Το στοιχείο της «πληροφορίας» είναι ο ζωτικός εκείνος παράγοντας που συνδέει την σχεδίαση με την εκτέλεση μιας επιχείρησης σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας, ταυτόχρονα όμως έχει βαρύνουσα χρησιμότητα και στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Στην Ελλάδα η «πληροφορία» δεν διατηρεί το καθεστώς που απολαμβάνει στα διεθνή κέντρα αποφάσεων. Θεωρείται ως επιβοηθητική και μόνο στη χάραξη της υψηλής στρατηγικής και δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα.
1940: Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ “ΕΛΛΗΣ”: Το άνανδρο χτύπημα του «Delfino» και πώς το ιταλικό υποβρύχιο πλήρωσε την ύβρι
Στις 15 Αυγούστου 1940, σε ειρηνική περίοδο, το εύδρομο «Έλλη» δέχτηκε άνανδρη επίθεση από το ιταλικό υποβρύχιο «Delfino», ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από τον λιμένα της Τήνου.
Τρία χρόνια αργότερα, και ενώ επιχειρούσε στον Τάραντα στη Νότια Ιταλία, το «Delfino» θα βυθιστεί παρασύροντας μαζί του και τα 28 μέλη του πληρώματος που είχαν συμμετάσχει στον τορπιλισμό της «Έλλης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου