Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η “απερίσκεπτη” φυγή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και η “άρον άρον” επιστροφή σαν σήμερα το 1980

karamanlis-mavros-averof-619x330
Σαν σήμερα το 1980 ,η Ελλάδα επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ,από το οποίο είχε αποχωρήσει στις 14 Αυγούστου του 1974 υποστηρίζοντας ότι «…το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου…


Το ΝΑΤΟ δεν έχει επομένως λόγο ύπαρξης και δεν μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ δύο μελών του….».
Πρωθυπουργός την ημέρα της αποχώρησης ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η αιτιολόγηση της απόφασης δεν μπορεί από κανέναν να αμφισβητηθεί .Όπως αποδείχτηκε όμως η απόφαση είχε περισσότερο “επικοινωνιακούς στόχους” παρά ουσία.
Και γι΄ αυτό τελικά αποδείχτηκε πέρα για πέρα λανθασμένη.

Το κοινό λαϊκό αίσθημα μπορεί να ικανοποιήθηκε,αλλά από την επόμενη κιόλας ημέρα,η Ελλάδα αντί να σχεδιάζει το μέλλον της άμυνάς της εκτός ΝΑΤΟ,άρχισε τις διεργασίες για την …επιστροφή της!

Θα μπορούσε η Ελλάδα να επιβιώσει στρατιωτικά εκτός της Συμμαχίας;

Αν πραγματικά η τότε κυβέρνηση είχε πάρει απόφαση για μια “αυτόνομη” σχεδίαση της άμυνάς της πάντα βέβαια στο πλαίσιο της επιλογής ότι η Ελλάδα “ανήκει εις τη Δύση”,όλα ήταν πιθανά.
Και πάντως είναι βέβαιο ότι αν η απόφαση για έξοδο από το ΝΑΤΟ είχε ουσία η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει με πολύ καλύτερες συνθήκες και όρους κι όχι σχεδόν παρακαλώντας.

Υπήρχαν νομίζουμε οι δυνατότητες τότε να υπάρξει ο σχεδιασμός για την αμυντική λειτουργία της χώρας εκτός του ΝΑΤΟ.
Το οποίο όντως και στην Κύπρο αλλά και σ΄ όλα όσα ακολούθησαν δεν έχει στηρίξει την Ελλάδα πουθενά.

“Αυτόνομη” πορεία δεν σημαίναι ένταξη στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας όπως πολλοί θα σπεύσουν να συμπεράνουν.
Δεν θα ήταν αυτή η λύση είναι βέβαιο.Υπήρχαν παραδείγματα άλλων χωρών της Ευρώπης που είχαν επιλέξει να μην συμμτέχουν στο ΝΑΤΟ και δεν καταστράφηκαν.

Τελικά έξι χρόνια μετά από την απόφαση της αποχώρησης  και 70 μέρες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η κυβέρνηση Ράλλη αποφασίζει την επάνοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ στις 19 Οκτωβρίου1980.

Η απόφαση γίνεται ευμενώς δεκτή από τις δυτικές κυβερνήσεις.
Το σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων «Τας» μεταδίδει: «Η Ελλάδα ενέδωσε στις πιέσεις των Αμερικανών».

Στο εσωτερικό μέτωπο, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ εκφράζουν την πλήρη και έντονη αντίθεσή τους στην επανένταξη της χώρας μας στις δομές της Ατλαντικής Συμμαχίας και διοργανώνουν μαχητικά συλλαλητήρια.

Ήταν η εποχή του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Πολλοί υποστηρίζουν σήμερα ότι αυτά τα έξι χρόνια απουσίας μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, τελικά μόνο ζημιά έκανε στη χώρα,αφού έδωσε στην Τουρκία τη δυνατότητα,μέσω της Συμμαχίας να επιβάλλει θέσεις και απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: