Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Τον Απρίλιο του 2018 ξεκινά ο εφιάλτης: Eναρξη παραδόσεων των F-35 στην τουρκική Αεροπορία... (βίντεο)

f35_som-j
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

του Πάνου Σπαγόπουλου
Tον Απρίλιο του 2018 σε ακριβώς 18 μήνες απή σήμερα, τα δύο πρώτα stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 προσγειώνονται με τα τουρκικά χρώματα στην αεροπορική βάση του Εσκί Σεχίρ.


Οπως ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία, οι παραδόσεις στην ΤΗΚ ξεκινούν και θα κλιμακωθούν με ρυθμό ενός αεροσκάφους ανά δίμηνο μέχρι το τέλος του 2018 και μετά από το 2019 ένα αεροσκάφος το μήνα.


Αρα το 2020 θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η παράδοση μιας Μοίρας η οποία αναμένεται να κηρυχθεί επιχειρησιακή μέχρι το τέλος του ίδιου έτους!


Οι παραδόσεις θα κλιμακωθούν από τα μέσα του 2020 και θα φτάσουν τα δύο αεροσκάφη το μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγγελία των 100 αεροσκαφών, η οποία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023!


Τότε, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει και η παραλαβή των βλημάτων αέρος-αέρος μακρού βεληνεκούς, το υπερ-ταχύ Meteor της MBDA το οποίο με ακτίνα δράσης 120 χλμ. που θα τα διανύει με ταχύτητα 6 Mach, αναμένεται να καταστήσει το F-35 όχι απλώς κυρίαρχο μαχητικό του Αιγαίου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, αφού τα ισραηλινά F-35 που ήδη παραλαμβάνονται, δεν θα είναι εξοπλισμένα με Meteor.


Τα F-35 ήδη έχουν ξεκινήσει να παραδίδονται εκτός από τους τρεις Κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που τα έχουν παραγγείλει (Αεροπορία, Ναυτικό, Πεζοναύτες), στο Ισραήλ, στην Βρετανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία κλπ.


Στην Βρετανία, η πρώτη Μοίρα αναμένεται να κηρυχθεί ετοιμοπόλεμη στο τέλος του 2017.


Οι εξελίξεις αποκτούν κρίσιμο χαρακτήρα για την ελληνική κυριαρχία, καθώς τα F-35, παρά τα σοβαρά παιδικές τους ασθένειες, μετά από ανάπτυξη 15 ετών, φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί και αποδίδουν ένα μαχητικό το οποίο εκμεταλλεύεται τις εξαιρετικές BVR ικανότητες (ήδη στις εικονικές αερομαχίες επί αμερικανικού εδάφους F-15C/E και F-16C "γονάτισαν" με σκορ κάθε άλλο παρά τιμητικό για τα μαχητικά τρίτης γενιάς).


Η κατάσταση που θα αρχίσει να διαμορφώνεται σε 16 μήνες, θα εξελιχθεί πολύ χειρότερα από τα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν η τουρκική Αεροπορία απέκτησε F-16 και η ελληνική παρέτασσε μόνο Mirage F.1 και F-4E με αποτέλεσμα να έχουμε και την τραγωδία του Ν.Σιαλμά στην Λήμνο και δεκάδες χαμένες εικονικές αερομαχίες, αποτλέσματα που επέτρεψαν στους πιλότους της ΤΗΚ να αναθαρρήσουν από το "ξύλο" που έτρωγαν συνεχώς από το 1974 και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση απέναντι στα ήσσονος τεχνολογικής ικανότητας ελληνικά μαχητικά.


Η συνέχεια ήταν ακόμα χειρότερη, αφού στην μεγάλη κρίση των Ιμίων, τα ελληνικά F-16 ήταν εξοπλισμένα μόνο με βλήματα μικρού βεληνεκούς AIM-9L, ενώ τα τουρκικά εκτός από τα AIM-120A AMRAAM ήταν εξοπλισμένα και με βλήματα αντιραντάρ AGM-88B.


Αποτέλεσμα: Σε έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε φέρει στην δημοσιότητα ο Γιώργος Δασκαλόπουλος στην "Ισοτιμία" της εποχής, μετά από 30' εναέριων συγκρούσεων η ΠΑ θα είχε απωλέσει δύο Μοίρες μαχητικών (40 αεροσκάφη) και το 80% της ελληνικής αεράμυνας!


Από το 2018, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για την ΠΑ, με δυνατότητα της μιας Μοίρας των F-35 να διαλύσουν το σύνολο της ελληνικής αεράμυνας και δεκάδες ελληνικά μαχητικά, πριν ακόμα αυτά τα αντιληφθούν.


Οι πολιτικοί ταγοί της χώρας, πότε θα ξυπνήσουν για να καταλάβουν ότι το δίλλημα "Συντριβή ή υποταγή" είναι πολύ εγγύτερα χρονικά απ'ότι νομίζουν;










Δεν υπάρχουν σχόλια: