Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Το “παιχνίδι εξουσίας” στην Τουρκία με “ονόματα και διευθύνσεις”

erdogan-660x330
Γράφει ο Πολυδεύκης

Ο αγώνας για την εξουσία στον τομέα ασφαλείας έχει ξεκινήσει στην Τουρκία. 


Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, 93.000 δημόσιοι υπάλληλοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ έρευνα διεξάγεται για άλλους 40.000.

 Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι θα αναπληρώσουν τις κενές θέσεις στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στο Στρατό και στις Υπηρεσίες Ασφαλείας και Πληροφοριών.

Μια σκληρή αλήθεια είναι ότι το κυβερνών κόμμα του «ΑΚΡ», παρά την 14ετή παραμονή του στην εξουσία, δεν έχει αναπτύξει μια ανώτατη ομάδα που να αντιμετωπίζει τις υποθέσεις που άπτονται των Υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών.

 Ως εκ τούτου, ένας αγώνας εξουσίας ήταν αναπόφευκτο να ξεκινήσει στα ανώτατα κλιμάκια της «ΜΙΤ», της Στρατοχωροφυλακής, του ΥΠΑΜ και των τουρκικών ΕΔ, όπου δύο διαφορετικές σχολές σκέψης ανταγωνίζονται να καλύψουν τα κενά.

Η πρώτη, εκ των δύο σχολών σκέψης είναι αυτή του «HOMELAND PARTY» (VATAN PARTISI), γνωστό και ως «PATRIOTIC PARTY», το οποίο έλαβε μόνο 120.000 ψήφους (0.25%) εκ των 50 εκατ., στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, υπό την ηγεσία του DOGU PERINCEK και είναι ευρέως γνωστό ως «PERINCEK GROUP».

Το εν λόγω κόμμα, με τις κοσμικές, υπερεθνικιστικές, αντιαμερικανικές, αντιδυτικές, σοσιαλιστικές και φιλορωσικές απόψεις του, δεν θεωρείται ένα δημοφιλές πολιτικό κόμμα, αλλά η επιρροή που ασκεί στα υψηλά κλιμάκια των Κρατικών Υπηρεσιών Ασφάλειας και Πληροφοριών αυξάνεται σταθερά. 


Υψηλόβαθμα στελέχη της Στρατιωτικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών που πρόσκεινται σε αυτό, ήταν στόχοι προς αντικατάσταση από την «Κοινότητα GULEN» την χρονική περίοδο 2006 -2014, όταν το τελευταίο είχε τη σύμφωνη γνώμη του «ΑΚΡ» για τον τερματισμό της στρατιωτικής κηδεμονίας.


Οι προσκείμενοι στην «Κοινότητα GULEN» που αντικατέστησαν τους προσκείμενους στο «PERINCEK GROUP», είναι αυτοί που εν τέλει εκδιώχθηκαν. 

Σήμερα, το «PERINCEK GROUP» έχει μετατραπεί σε μια οντότητα, στην οποία ο Πρόεδρος R.T.ERDOGAN βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, για να εκκαθαρίσει το κράτος από τα μέλη της «Κοινότητας GULEN» και να πολεμήσει κατά του «ΡΚΚ», διότι το «PERINCEK GROUP», ίσως είναι ο μόνος φορέας τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί ακόμα ο «Σουλτάνος».

O ERDOGAN έχει παραχωρήσει στο «PERINCEK GROUP» αρκετές εξουσίες. 

Η βασική φιλοσοφία του «PERINCEK GROUP» είναι ότι η Τουρκία για να μπορέσει να ξεπεράσει τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, πρέπει να επιστρέψει στα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας και να εφαρμόσει τις αρχές του κεμαλισμού, της ανεξαρτησίας, του κρατισμού και του εθνικισμού.

O PERINCEK, o οποίος θεωρείται από κύκλους στην Άγκυρα ότι έχει μεγαλύτερη επιρροή και από τον Πρωθυπουργό Β. YILDIRIM, προσέλκυσε την προσοχή σε τηλεοπτική του εμφάνιση, στις 16 Αυγούστου, όταν δήλωσε ότι: « το ΑKP με το επιτελείο που διαθέτει, δεν μπορεί να κυβερνήσει την Τουρκία. Γι’ αυτό το λόγο ο Πρόεδρος ERDOGAN μας εμπιστεύεται σε σημαντικές κρατικές θέσεις».

O αναπληρωτής του «PERINCEK», ε.α. Σχης, ΗΑSΑΝ ATILLA UGUR, πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο, όταν δήλωσε ότι: «Ένα δεύτερο πραξικόπημα ετοιμάζεται. Το “Κίνημα GULEN” επιχειρεί να διεξάγει ένα δεύτερο πραξικόπημα σε συνεργασία με το “PKK” και ξένες Δυνάμεις».


Σύμφωνα με το «PERINCEK GROUP», στο οποίο πρόσκεινται πολλοί ε.α. Στγοί και Δικαστές, η απειλή της «Κοινότητας GULEN» για το κράτος και την κοινωνία δεν έχει ακόμα αντιμετωπισθεί. 

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό τόσο το προσωπικό χάρισμα του ERDOGAN όσο και το ιδρυτικό δόγμα της τουρκικής Δημοκρατίας. 

Ωστόσο, το «PERINCEK GROUP» δεν συμβιβάζεται με τους συντηρητικούς που συνιστούν τη βάση του «ΑΚΡ».


O PERINCEK, o οποίος πέρασε περισσότερα από πέντε χρόνια στη φυλακή, με την κατηγορία ότι σχεδίαζε πραξικόπημα κατά της Κυβέρνησης ERDOGAN, μετά την αποφυλάκισή του δήλωσε: «Εμείς θα εξαλείψουμε όλες τις αιρέσεις».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Erdogan, ως άλλος Όθωνας κάλεσε τον φυλακισμένο του PERINCEK να «βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά». 

Σήμερα ο PERINCEK θεωρείται ως ο άνθρωπος πίσω από τους διωγμούς., ειδικά στον Τομέα της Ασφάλειας και των Πληροφοριών, ενώ το «PERINCEK GROUP» φημολογείται ότι κρύβεται πίσω από την ανανέωση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που θα έληγε στις 19-10-2016.

 Για την τουρκική αντίληψη των πραγμάτων η λύση του PERINCEK είναι η ιδανική.


Ο ίδιος σήμερα διώκει αυτούς που εδίωκαν τον ίδιο εχτές. Αυτό τον κάνει ιδιαίτερα απόλυτο και αυστηρό στο ρόλο του και εξασφαλίζει το τέλειο «κυνηγόσκυλο» για τον Τούρκο Πρόεδρο.

 Η ανάγκη του για εκδίκηση και επιβίωση μέσω της ανάληψης θέσεων που κατείχαν τα θύματά του τον μετατρέπει στο ιδανικότερο όπλο διώξεων, μία ιστορία εφάμιλλη με αυτή του Αλή Πασά.

H δεύτερη σχολή σκέψης που επιδιώκει να διασφαλίσει μια ισχυρή θέση στον τομέα Κρατικής Ασφάλειας και Πληροφοριών, είναι η ομάδα «VIRTUOUSNESS» που αποτελείται από συντηρητικούς – εθνικιστές της βάσης του «ΑΚΡ».

Η ομάδα αυτή, η οποία τυγχάνει της στήριξης θρησκευτικών κοινοτήτων όπως «Menzil» και «Suleymanist» (Suleymancilar), ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση της επιρροής του «PERINCEK GROUP» σε σημαντικές κρατικές θέσεις καθώς και για τον καθοριστικό ρόλο που αυτό διαδραματίζει στους διωγμούς.

Η φιλοκυβερνητική ε/φ «STAR», αναφέρει σε ένα άρθρο της ότι: 

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που πρέπει να ληφθεί υπόψη σήμερα είναι η εξάλειψη των συντηρητικών στο δικαστικό Σώμα, στις ΤΕΔ και στο Πανεπιστήμιο, χαρακτηρίζοντάς τους “Προσκείμενους στη FETO” που έχει ως αποτέλεσμα να είναι το πεδίο ελεύθερο για την επέκταση του DOGU PERINCEΚ.

Αυτά που επιδιώκουν είναι να κάνουν το «ΑΚΡ» να εξαλείψει την κοινωνική του βάση και να γεμίσει τους κρατικούς οργανισμούς με 100% άτομα κατά του «ΑΚΡ» γεγονός που ενδέχεται εύκολα να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο παράλληλο κράτος.»

Η ανωτέρω δημοσίευση μίας εφημερίδας που στηρίζει το κυβερνών κόμμα δείχνει πως υπάρχει έντονη διχόνοια και χάσμα εντός του κόμματος, το οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος, όχι απλά δεν επιθυμεί να γεφυρώσει, αλλά επιθυμεί να φτάσει στα έσχατα με διώξεις και εντός του ΑΚΡ.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή των διώξεων ακούστηκε ότι δεν είναι δυνατόν να διώκονται κρατικοί υπάλληλοι και δημόσιοι λειτουργοί και να μείνει ο κομματικός μηχανισμός στο απυρόβλητο. Άλλωστε ο τρόπος που είναι τόσο εύκολη η δίωξη των στελεχών της FETO είναι απλός.

Η κοινότητα Gulen είναι αυτή που οργάνωσε το μηχανισμό του ΑΚΡ και έχει εξυπηρετήσει τους υποστηρικτές της στην ανάληψη καθηκόντων και κρατικών θέσεων. Μία απλή ανάγνωση του «τεφτεριού» με τα «ρουσφέτια» είναι αρκετή για να εμφανιστούν όσοι είναι ύποπτοι.

Το «PERINCEK GROUP» διευρύνει το διωγμό των μελών της Κοινότητας GULEN από ευαίσθητες κρατικές θέσεις στους ισλαμιστές. 


Αυτή η νέα γενιά, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι οι οπαδοί του “ΑΚΡ” και αποκαλούν τον ERDOGAN “αρχηγό τους” βάζουν τα μέλη της “Κοινότητας GULEN” και τους Ισλαμιστές στο ίδιο καλάθι. 


Οι απολύσεις γίνονται για να εκδιωχθούν οι Ισλαμιστές – συντηρητικοί από σημαντικά επίσημα αξιώματα.


Λαμβάνοντας υπόψη το ανωτέρω πλαίσιο γίνεται αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία έχει αποπέμψει εκατοντάδες στελέχη του ανώτερου στρατιωτικού της προσωπικού, που υπηρετεί στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, όπως καταδεικνύουν έγγραφα, διευρύνοντας τις εκκαθαρίσεις, συμπεριλαμβάνοντας κάποιους από τους καλύτερα εκπαιδευμένους αξιωματούχους των ΕΔ της.


Σύμφωνα με πληροφορίες 149 στρατιωτικοί απεσταλμένοι της, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο αρχηγείο της συμμαχίας και σε κέντρα διοίκησης στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στη Μ. Βρετανία, διατάχθηκαν την 27η Σεπτεμβρίου να επιστρέψουν στην Τουρκία εντός τριών ημερών.

Οι περισσότεροι αποπέμφθηκαν από την Υπηρεσία κατά την άφιξή τους στην Τουρκία, συνελήφθηκαν και φυλακίσθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τα στελέχη που ανήκουν στην ΤΠΑ να αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα βασανισμών και βιαιοπραγιών.

Συνολικά, περί τους 400 στρατιωτικούς εκπροσώπους έχουν αποπεμφθεί μέχρι στιγμής. 


Από το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνεται ότι το προσωπικό της Τουρκίας ανακαλείται, χωρίς να εισέρχονται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αν και ο αριθμός των αποπομπών είναι μικρός σε σχέση με τους σχεδόν 100.000 δικαστές, αστυνομικούς, δασκάλους και στρατιωτικούς, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αποπεμφθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η απόφαση στοχοποίησης μέρους του υψηλής κατάρτισης στρατιωτικού προσωπικού, που υπηρετεί σε διακεκριμένες θέσεις στο εξωτερικό, υπογραμμίζει το βάθος των εκκαθαρίσεων του Προέδρου της Τουρκίας R.T. ERDOGAN.

OI αποπομπές αυτές από θέσεις στο ΝΑΤΟ, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική της Τουρκίας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς ο ERDOGAN επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, που αποτελεί τον ψυχροπολεμικό εχθρό της συμμαχίας.

Η Τουρκία αποτελεί ζωτικής σημασίας σύμμαχο για τη Δύση στον πόλεμο κατά της «IS», καθώς και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης.

 Αποτελεί επίσης μία από τις κύριες χώρες συνεισφοράς στρατευμάτων στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. 

Από τους 50 στρατιωτικούς που είχαν τοποθετηθεί στην τουρκική αντιπροσωπία στο αρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες, παραμένουν μόλις 9,

Σε πρόσφατες συνεδριάσεις απουσίαζαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί εκπρόσωποι. Η Τουρκία, ουσιαστικά δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με τη Συμμαχία η Τουρκία έχει ενημερώσει σχετικά με αλλαγές στρατιωτικού προσωπικού στις Διοικήσεις του ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με το θέμα να έχει συζητηθεί σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ του ΝΑΤΟ και Τούρκων αξιωματούχων, όπως έχει διαρρεύσει στους διαδρόμους των Βρυξελλών.


Κάποιοι από όσους αποπέμφθηκαν δεν έχουν επιστρέψει στην Τουρκία, λόγω του φόβου επιβολής ποινών φυλάκισης.


 Έχουν ανακληθεί τα διαβατήριά τους, έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και έχουν ακυρωθεί τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. 


Σύζυγοι και συγγενείς που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Τουρκία, απαγορεύεται από την Αστυνομία να βγουν από τη χώρα και κάποιοι έχουν φυλακισθεί.

OI αναπεμφθέντες Τούρκοι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι έχουν στοχοποιηθεί από την τουρκική Κυβέρνηση, λόγω της δυτικής τους νοοτροπίας και εκπαίδευσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πιστεύουν ότι αυτό τους φέρνει σε αντίθεση με το όραμα του ERDOGAN για μία ισλαμική Τουρκία, εμπνευσμένη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και σε αδυναμία εναρμονίσεώς τους με τις, όπως αναφέρουν, ευσεβείς θρησκευτικά μάζες της Τουρκίας και έναν Πρόεδρο που σφυρηλατεί ένα κράτος που δεν θα υπακούει σε αλλότριες υποδείξεις.


Ο χειρότερος φόβος της συντηρητικής – εθνικιστικής ομάδας είναι ότι το «PERINCEK GROUP» θα εκμεταλλευτεί την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, για να εξαλείψει ολοκληρωτικά τους συντηρητικούς – εθνικιστικές και φίλα προσκείμενους στο «ΑΚΡ» υπαλλήλους, υπό το πρόσχημα της εκδίωξης των μελών της «Κοινότητας GULEN».



Σήμερα, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός είναι μεταξύ του «PERINCEK» και των συντηρητικών ομάδων του ΥΠΑΜ, του οποίου τα ανώτερα κλιμάκια πρόκειται να στελεχωθούν κατά 70% από μη στρατιωτικούς, καθώς και η Δκση της Στρατοχωροφυλακής, της οποίας τα ανώτερα κλιμάκια στελεχώνονται επίσης από μη ένστολους.


Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που τίθεται στους διαδρόμους της Άγκυρας είναι σε ποιον θα ανατεθεί η πλήρωση των 400 σημαντικών κενών θέσεων της «ΜΙΤ», στο «PERINCEK GROUP» ή στους συντηρητικούς; 


Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι μια διαμάχη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο στρατιωτικό νοσοκομείο «GATA» και σε στρατιωτικά νοσοκομεία των οποίων η Δκση δεν είναι πλέον στα χέρια του Στρατού, ενώ υπάγεται πλέον στο πολιτικό ιατρικό σύστημα όπου οι κοινότητες «Menzil» και «Suleymanists» (Suleymancilar) έχουν το πάνω χέρι.


Στο τέλος, ο ERDOGAN είναι εκείνος που θα λάβει την τελική απόφαση για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κρατικής Ασφάλειας και Πληροφοριών.


Δεν πρέπει κάποιος να ξεχνά ότι αν και οι συντηρητικοί εθνικιστές συνιστούν κυρίως τη βάση του «ΑΚΡ», η βάση αυτή χειραγωγείται από τα μέλη της «Κοινότητας GULEN» και εξακολουθεί να δημιουργεί ένα μεγάλο κενό ασφαλείας για τον Τούρκο Πρόεδρο.


Στο «PERINCEK GROUP» δεν έχει διεισδύσει ποτέ μέλος της «Κοινότητας GULEN», και είναι πιο αποφασισμένο από ποτέ να την πολεμήσει, εξού και η υψηλή εμπιστοσύνη που χαίρει από τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως προαναφέρθηκε.


 Ωστόσο, αυτή η αποφασιστικότητα έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα αναφορικά με το διαχωρισμό των ενόχων και των αθώων, κάτι που μέχρι και ο ERDOGAN έχει αναγκασθεί να παραδεχθεί.


Αν και δεν διαθέτει λαϊκή βάση, το «PERINCEK GROUP» εξυπηρετεί δύο σκοπούς για τον ERDOGAN: πρώτον είναι η μοναδική πολιτική οντότητα που διαθέτει σημαντική επιρροή στους κοσμικούς και δεύτερον ο ERDOGAN μπορεί να χρησιμοποιήσει την συμβολή του «PERINCEK GROUP» στον αγώνα του, κατά των μελών της «Κοινότητας GULEN» αλλά και για την προσωπική του ασφάλεια.


Αν το «PERINCEK GROUP» επωφελείται από την εξάρτηση του ERDOGAN και υπερβάλει, αναφορικά με τους διωγμούς στον κρατικό μηχανισμό, τότε ενδέχεται να απειλήσει και το στενό περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου, ακόμα και το προσωπικό του μέλλον, κατά τον ίδιο τρόπο που το έπραξε και ο Τούρκος Πρόεδρος προς το μέντορά του, GULEN.

 Τώρα το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να περιμένουν να δούμε ποια κατεύθυνση θα επιλέξει ο ERDOGAN στη διαμάχη αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: