Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Το ΔΝΤ «με το ένα πόδι» εκτός ελληνικού προγράμματος: Η Ν.Βελκουλέσκου δεν έρχεται Ελλάδα μετά τις δηλώσεις Β.Σόιμπλε

soibleimf
ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
του Πάνου Δαμουλιάνου
Απόλυτα ορατή είναι πλέον η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα των δανειστών, καθώς οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε με τις οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, προϋπόθεση για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα είχαν ως αποτέλεσμα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, να ματαιώση την έλευσή της στην Ελλάδα!

Οι δηλώσεις Σόιμπλε ακούστηκαν πολύ αρνητικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με δεδομένο άλλωστε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο δεύτερο πρόγραμμα ήταν καθαρά πολιτική και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα άλλα μέλη του ΔΝΤ, καθώς ούτε στο δεύτερο Μνημόνιο ήταν φυσικά βιώσιμο το χρέος.

Τώρα πολλά μέλη, προεξαρχούσης της μάδας των BRICS που φτιάχνουν το δικό τους "ΔΝΤ" αντιδρούν κάθετα για πρακτικούς λόγους (κυριολεκτικά "ουρλιάζουν" Βραζιλία και αφρικανικές χώρες για "διασπάθιση πόρων") και αυτή την φορά έχουν και την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι τώρα πώς θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με το "κουαρτέτο" των δανειστών την Τρίτη.

Η Ντ. Βελκουλέσκου ενημέρωσε με email το οικονομικό επιτελείο και την ομάδα διαπραγμάτευσης ότι θα έρθει στην Αθήνα την Παρασκευή γιατί έχει να πάει σε μια... κηδεία (!), αλλά βέβεια ουδείς πίστεψε την αιτία

Στο Βερολίνο επικρατεί σκεπτικισμός για την αναβολή της επίσκεψης, ειδικά από την στιγμή που ο "πολύς" Β.Σόιμπλε, προεξοφλώντας την θέση του ΔΝΤ μίλησε για "παρεξήγηση" και ότι τελικά θα συμμετάσχει, κάτι που η αναβολή της επίσκεψης της Ν.Βελκουλέσκου, διέψευσε με παταγώδη τρόπο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το πάει μέχρι τέλους, ίσως γιατί δεν έχει άλλη διέξοδο: Είναι αδύνατον να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία, είτε με ευρώ, είτε με εθνικό νόμισμα, αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, με χρονική επιμήκυνση και αρνητικό επιτόκιο (υπολογίζεται ότι το συνολικό "κούρεμα" μπορεί να φτάσει το 55% και να μειωθεί η ατήσια καταβολή στα 5 δισ. ευρώ από τα 15-18 που είναι σήμερα)...

Στον επόμενο "τόνο" θα έχουμε καταγγελία του Βερολίνου και των δανειστών, παραίτηση και εθνικές εκλογές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: