Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Καταλήφθηκε από τους Τούρκους η ιερή για τους σουνίτες συριακή πόλη Dabiq - Τουρκικές δυνάμεις οδεύουν προς την Μοσούλη

turkish-tanks2
ΡΗΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

Τελείωσε πριν καν αρχίσει η  μάχη για την κατάληψη της ιερής για τις σουνίτες συριακής πόλης Dapiq, με τα τουρκικά στρατεύματα να έχουν θέσει ολόκληρη την περιοχή υπό τον έλεγχό τους, μετά από σφοδρό μπαράζ πυροβολικού που έτρεψε σε φυγή όσους από τα μέλη του ISIS είχαν διάθεση να πολεμήσουν.

Αρματα μάχης Μ60Τ και ΤΟΜΑ AIFV μπήκαν στο κέντρο της και η τουρκική σημαία κυματίζει ήδη στο διοικητήριο της πόλης.

Η πόλη που ελεγχόταν από τον ISIS και που κατά τις προφητείες των σουνιτών θα διεξαχθεί η τελική μάχη μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών βρίσκεται από σήμερα υπό την κατοχή των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους του FSA που μετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Η αναγγελία για την έναρξη της επιχείρησης έγινε εχθές από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν.
 «Τώρα προελαύνουμε. Που; Μα προς την Dabiq», αναφώνησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος.

«Εμείς, μπήκαμε στην Τζαραμπλούς, με τις δυνάμεις των συμμάχων μας ανταρτών και τώρα προελαύνουμε προς την Dabiq. Θα εγκαθιδρύσουμε μια ζώνη ασφάλειας έκτασης 5000 τ.χλμ. εκεί» για να συμπληρώσει: «Πριν από δύο ώρες οι αντάρτες ξεκίνησαν την επίθεσή τους εναντίον της Dabiq. Αυτοί εξορμούν από την Al-rai», είπε ακόμη ο Ερντογάν.

Βέβαια η πόλη ειχε  μικρή στρατηγική σημασία για την ISIS και πολύ λιγότερη από τηνRaqqa και κανείς δεν ξέρει πόσο αποφασισμένη είναι η ISIS να την υπερασπιστεί ή εάν πρόκειται να επαναληφθεί το σενάριο της Τζαραμπλούς όπου οι δυνάμεις διέφυγαν σχεδόν ανενόχλητες.

Οι δυνάμεις του FSA και των παραφυάδων τους που "κατέλαβαν" την πόλη  από την ISIS η οποία ως "δια μαγείας" εξαφανίστηκε απο την περιοχή ανενόχλητη τώρα στρέφονται νότια.

Έτσι ο  πραγματικός κίνδυνος για την όλη κατάσταση στην περιοχή έρχεται από τις δηλώσεις του Ahmed Othman διοικητή μιας εκ των ένοπλων οργανώσεων που μετέχουν της τουρκικής συμμαχίας γνωστής ως Sultan Murad, ο οποίος ανέφερε πως επόμενος στόχος των ανταρτών μετά την κατάληψη της Dabiq θα είναι η λύση της πολιορκίας στο ανατολικό Χαλέπι των ανταρτών που βρίσκονται εκεί.

IS regains control of Sawran few hours after FSA entered pic.twitter.com/1xwjArdu3p
Sultan Murad Division commander Col. Ahmad Othman says rebels of Euphrates Shield will go to lift siege on Aleppo after capture of Dabiq pic.twitter.com/eYx1u2TGN4
Προβολή εικόνας στο Twitter
 
Φυσικά ένα τέτοιο εγχείρημα θα φέρει αντιμέτωπες τις συριακές αλλά και τις ρωσικές δυνάμεις με τις ανταρτικές οργανώσεις που προστατεύει ο τουρκικός Στρατός.

Προφανώς και στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχέσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας η Άγκυρα θα αποθαρρύνει τους ισλαμιστές αντάρτες να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με ρωσικές δυνάμεις και οι δηλώσεις αυτές αποτελούν προσωπικές απόψεις του συγκεκριμένου διοικητή.  Αλλά βέβαια είναι κάτι που απομένει να δούμε.


Ο χάρτης μετά την κατάληψη της Dabiq. Με το πράσινο η "ζώνη ασφαλείας" που δημιούργησε Τουρκία.

https://pbs.twimg.com/media/Cu4wKM-VYAEdDfs.jpg:large
Βίντεο από την προετοιμασία της επίθεσης στην Dabiq
Από τον βομβαρδισμό της Dabiq απο τουρκικά αεροσκάφη και πυροβολικό:


Σύμφωνα με το Fars οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει δύναμη 300 ανδρών στην βόρεια Συρία, αλλά είναι άγνωστος ο βαθμός εμπλοκής τους στην κατάληψη της Daboq
Σοβαρή ρήξη Τουρκίας – Ιράκ για τη Μοσούλη
Στο μεταξύ στο Ιράκ με τις δυνάμεις του ιρακινού Στρατού και των Κούρδων Πεσμεγκρά να έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης από την ISIS, μια σοβαρή ρήξη προδιαγράφεται στις σχέσεις Τουρκίας και Ιράκ.

Το αμερικανικό πυροβολικό βάλει κατά στόχων της ISIS στη Μοσούλη
 artillery targeting  position eastern , heavy bombardment from  warplanes inside .
 Media mouthpiece releases latest footage of  artillery and  bombardment on .
 
 

Ο Τούρκος πρόεδρος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι δυνάμεις του βρίσκονται σε ιρακινό έδαφος προκαλώντας την οργή του Ιρακινού πρωθυπουργού.
Ο Ερντογάν δηλώνει, ως η Μοσούλη να είναι δική του υπόθεση ότι οι «κάτοικοι της Μοσούλης δε θα αφεθούν στην μοίρα τους» και ότι «έχουμε στην Bashiqa 700 στρατιώτες, στο πλησιέστερο σημείο στη Μοσούλη», ενώ ακόμη δήλωσε πως «δε θα επιτρέψουμε ποτέ στην ISIS ή σε οποιοδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση να έχουν  τη Μοσούλη υπο το έλεγχό τους».
Οι δηλώσεις αυτές όμως προκάλεσαν την αντίδραση του Ιρακινού πρωθυπουργού Al-Abadi ο οποίος δήλωσε πως δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να πάρει μέρος στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης.
«Μόνο Ιρακινοί θα πάρουν μέρος» είπε, ενώ προκάλεσε την Τουρκία ή οποιοιδήποτε άλλη χώρα να δείξουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι η Βαγδάτη ζήτησε τη βοήθεια άλλης χώρας.
Ιρακινός επίσημος, αναφορικά με το όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί δήλωσε πως εάν η Τουρκία δεν αποσύρει ταα στρατεύματά της από την Bashiqa, τότε αυτό θα το αναλάβει ο ιρακινός Στρατός.
رئيس الوزراء العراقي حيدر العبادي يتحدى تركيا او اي دولة اخرى ابراز وثيقة تتضمن طلب العراق نشر قوات اجنبية على اراضيه. pic.twitter.com/hNcuwR5VAI
Iraqi PM Haider al-Abadi challenges  or any other country to show documents of  requesting military deployment in .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: