Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ Πρώτη αερομαχία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος: Εμπλοκή ελληνικών με τουρκικά F-16 μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

mesogeios
Την πρώτη εμπλοκή είχαν σήμερα μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ με τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.


Πιο συγκεκριμένα δύο F-16  της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) εισήλθε στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου στις; 15:15 παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ). Αμέσως για την αναχαίτιση τους απογειώθηκαν από την Σούδα δύο F-16C block52+ της 343Μ.

Με την εμφάνιση των μαχητικών της ΠΑ τα δύο τουρκικά μαχητικά –τα οποία δεν έφεραν οπλισμό- αποχώρησαν από την περιοχή εντός η οποία βρισκόταν εντός του ΕΕΧ- με τα αεροσκάφη της ΠΑ να τα παρακολουθούν σε περίπτωση που επιχειρούσαν να παραβιάσουν ξανά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Λίγο όμως πριν την αποχώρηση των ελληνικών αεροσκαφών έκανε την εμφάνισή του στην ίδια περιοχή άλλο ζεύγος τουρκικών F-16C αυτή τη φορά οπλισμένο το οποίο επιχείρησε να στοχοποιήσει τα μαχητικά της ΠΑ.

Οι πιλότοι των δύο F-16 ανέστρεψαν αμέσως την πορεία τους για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά, οι πιλότοι των οποίων όμως αντέδρασαν και έτσι ξεκίνησε μια σκληρή εμπλοκή στις 15:45, πάντα στην ίδια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Ταυτόχρονα δύο άλλα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον ΕΕΧ στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου και τα οποία αναχαιτίστηκαν από άλλο ζεύγος της ΠΑ χωρίς όμως να αντιδράσουν αποχωρώντας από τον ΕΕΧ.
Στην ίδια περιοχή (Χίος-Σάμος) να σημειωθεί πως υπήρχε και ένα τουρκικό ΑΦΝΣ CN-235.

Συνολικά τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του ΕΕΧ






πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: