Το σενάριο άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών να εισβάλουν στην Ελλάδα και να απαγάγουν ή να δολοφονήσουν τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδώσει έχει προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές αστυνομικές αρχές και την ΕΥΠ.
Από την πρώτη στιγμή οι «8» φυλάσσονταν από πάνοπλους άνδρες της Ασφάλειας και των ΕΚΑΜ. Από την ώρα ωστόσο που τελεσιδίκησε η υπόθεση και ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην τους παραδώσει στον «σουλτάνο» Ερντογάν τα μέτρα έχουν γίνει δρακόντεια. Η υπόθεση πλέον αυτή περνάει σε άλλο επίπεδο και μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και ζήτημα εθνικής ασφαλείας.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν θεωρεί ότι οι «8» πρόδωσαν την χώρα του και το σημαντικότερο ότι έχουν αποκαλύψει στον «εχθρό», την Ελλάδα, κρατικά μυστικά και θέματα πού άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας της Τουρκίας.
Πέραν αυτού, η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης του στέρησε τη δυνατότητα να πάρει εκδίκηση απ” αυτούς που θεωρεί ως πρωτοστάτες του πραξικοπήματος και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας του πώς αυτός είναι ο «κυρίαρχος».
Σε κάθε αναφορά Τούρκου αξιωματούχου υπάρχει ευθεία αναφορά στην υπόθεση των «8», η οποία πολλές φορές συνοδεύεται και από απειλές σε βάρος της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει απειλήσει την Ελλάδα με αντίποινα, ενώ μόλις χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας τόνισε πώς το θέμα των 8 στρατιωτικών «μας προκαλεί ενόχληση».
«Έχω στείλει επιστολή στον κ. Τσίπρα γι” αυτό. Σε αυτήν εκφράζω εκ νέου την προσδοκία μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων με την επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων στο πλαίσιο του νόμου» είπε ο κ. Γιλντιρίμ διευκρινίζοντας ότι έχει στείλει πρόσφατα την επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό και δεν έχει λάβει απάντηση. Κάλεσε, τέλος, την Αθήνα να εκδώσει τους «8» στην Τουρκία «όπως έκαναν οι άλλοι γείτονες».
Θεωρείται δε ότι πολλές από τις αξιώσεις που εγείρουν οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα με τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο έχουν να κάνουν με το θέμα των «8». Ίσως με την υπόθεση αυτή να συνδέεται και η σύλληψη του Τούρκοι ναυτικού στην Ελευσίνα η οποία ενεργοποίησε και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς το θέμα από διπλωματικό έχει ανέβει level και πλέον αντιμετωπίζεται ως εθνική πρόκληση. Φανταστείτε να μπουν στην Ελλάδα άνδρες της ΜΙΤ ή άλλα κλιμάκια που δρουν πιθανόν στη χώρα και να δολοφονήσουν τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς ή κάποιους απ” αυτούς; Η Ελλάδα θα θεωρηθεί ξέφραγο αμπέλι, πώς δεν μπορεί να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο και ο τουρκικός Τύπος θα κάνει… πάρτι.
Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που κατ” αρχήν οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Δικαιοσύνη.
Κι αυτό γιατί θεωρούνται πλέον υπό επιτήρηση και δίνει το δικαίωμα της συνεχούς προστασίας τους από άνδρες της Ασφάλειας και όχι μόνο. Από τους επόμενους δύο μήνες και μετά θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη φόρμουλα προστασίας τους.
Η Άγκυρα έχει δείξει πώς μπορεί να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο ως αντίποινα αν και μέχρι στιγμής μόνο πολεμικές κραυγές βγάζει. Θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη πώς η Τουρκία και ο Ρ.Τ. Ερντογάν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και κάπου θα πρέπει να τα εκτονώσει και να δείξει στην τουρκική κοινή γνώμη πώς έχει τον… έλεγχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου