Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Απρέπεια Άιντα: Πήγε και είδε τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα πριν επισκεφθεί τον Κοτζιά

kotzias-eide
Τα «διαπιστευτήρια» του στον Τούρκο πρεσβευτή Γιασαρ Χαλιτ Τσεβικ τον οποίο επισκέφθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, πριν την συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έσπευσε να υποβάλλει ο ειδικός βοηθός του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Έϊντε, σε μια κίνηση που παραβιάζει κάθε δεοντολογία.


Ο κ. Έϊντε μάλιστα το βράδυ της Πέμπτης είχε συμμετάσχει σε δείπνο με την συμμετοχή των πρεσβευτών της Βρετανίας, της Νορβηγίας και ορισμένων άλλων χωρών, και γνωστός εξωθεσμικός παράγοντας που στηρίζει τις κινήσεις της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και κάθε πρότασης, ακόμα και κακής, για λύση του Κυπριακού.

Πάρα το γεγονός ότι ο κ. Τσεβικ είχε υπηρετήσει ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και πιθανόν γνωρίζεται προσωπικά με τον κ. Έϊντε, η επίσκεψη του στην τουρκική πρεσβεία πριν συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά, απλώς μεγαλώνουν αυξάνει την καχυποψία που υπάρχει για το πρόσωπο του στην Αθήνα.

Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς επρόκειτο να εκφράσει την εντονότατη δυσαρέσκεια του για τα διαδικαστικά τερτίπια του κ .Έϊντε στην Γενεύη, όπου εμφανίσθηκε τελικά να εξυπηρετεί το blame game της Τουρκίας, καθώς ενώ ο ίδιος ο ΟΗΕ είχε προγραμματίσει την Διεθνή Διάσκεψη επι διήμερο, ξαφνικά δέχθηκε την απαίτηση της Τουρκίας για συνέχιση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο.

Μια επιλογή που έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα να κατηγορήσει τον Νίκο Κοτζιά ότι δεν ήθελε την συνέχιση των συνομιλιών, την ώρα που ο Έλληνας υπουργός παρέμενε στην Γενεύη, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου είχε ήδη επιστρέψει στην Άγκυρα.

Ο κ. Έϊντε φρόντισε να ανακοινώσει από την Αθήνα την σύγκληση εκ νέου της Διεθνούς Διάσκεψης για τα θέματα Ασφάλειας στο πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου, χωρίς βεβαίως να τίθεται ως προϋπόθεση η επίτευξη κάποιας προόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση που είχε με τον Ν. Κοτζιά, ο κ.Έϊντε παρουσίασε τις ιδέες που εχει διαμορφώσει η ομάδα του για τα θέματα Ασφάλειας, όπου παραμένει ακόμη η απόσταση στα θέματα των Εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας αλλά και το ζήτημα της απόσυρσης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Ενδεικτικό πάντως της …ιδιοσυγκρασίας του κ. Έϊντε είναι ότι αποφάνθηκε ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αποτελεί εμπόδιο για τις συνομιλιες για το Κυπριακό, καθώς όπως είπε το «Κυπριακό μπορεί να αποδειχθεί η Αρένα για την συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία..».
mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια: