Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΞΕΚΙΝΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΠΝ: «Με “Καταιγίδα” θα πνίξουμε τον κάθε “Θαλασσόλυκο”» (βίντεο)

ΞΕΚΙΝΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΠΝ


Με την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση των τελευταίων ετών σε αριθμό συμμετεχόντων μονάδων απαντά το ΠΝ στην τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» τελική φάση της οποίας πραγματοποιήθηκε σήμερα και η οποία λήγει στις 26 Μαΐου.

Ακριβώς τρεις ημέρες μετά το ΠΝ ξεκινά την άσκηση «Καταιγίδα» στις 29 Μαΐου (ιστορική αλλά και συμβολική ημέρα για τον Ελληνισμό)  η οποία σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pronews.gr θα είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια  με τη συμμετοχή πάνω από 70 σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων.

Πρακτικά το σύνολο των μονάδων του ΠΝ πρόκειται να τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τις ημέρες της άσκησης η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου.
 
Σε αυτή εκτός από το ΠΝ θα συμμετάσχουν επίσης  και μεγάλος αριθμός  μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ όπως και αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145H για να διαπιστωθεί το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των σκαφών του Στόλου και της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ, στην έγκαιρη προειδοποίηση τόσο από απειλές αέρος όσο και επιφανείας.

Η αποφασιστικότητα του ΠΝ να δείξει την ισχύ πυρός που διαθέτει  είναι μεγαλύτερη για δύο λόγους:

Ο πρώτος έχει να κάνει με την τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» η οποία κινήθηκε σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα προβολής στην Τουρκία και ο δεύτερος με την ουσιαστική απόρριψη του αιτήματος του Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα προς τους διεθνείς παρατηρητές να μην παραβρεθούν στην άσκηση καθώς στα σενάριά της περιλαμβανόταν τμήμα του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) αλλά και μέρος της τερματικής περιοχής του αεροδρομίου της Ρόδου.

Αποτέλεσμα; Όλοι οι παρατηρητές από 21 χώρες και 18 ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι παρακολούθησαν  την άσκηση.

Ήδη ο Αρχηγός του ΠΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης έδωσε προ ημερών  το στίγμα της ελληνικής πλαστικότητας:

«Θα πρέπει όλοι εχθροί και φίλοι να ξέρουν.
Έχουμε τη βούληση, έχουμε τα μέσα, έχουμε τη γνώση, έχουμε την ετοιμότητα και αν απαιτηθεί θα κάνουμε αυτό για το οποίο εκπαιδευόμαστε μια ζωή: θα νικήσουμε».

Σε ότι αφορά στην σημερινή φάση της τουρκικής άσκησης παρακολούθησε από την φρεγάτα TCG Kemal Reis σύσσωμη η  τουρκική στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Hulusi Akar, τον ΤούρκοΑ/ΓΕΣ  στρατηγό Salih Zeki Çolak και τον Τούρκο Α/ΓΕΝ ναύαρχο  Bülent Bostanoğlu.






Δεν υπάρχουν σχόλια: