Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ενοχλήθηκε η Αγκυρα από άσκηση του Ελληνικού Στρατού στον Εβρο: «Οι Έλληνες έστρεψαν τα κανόνια των αρμάτων τους προς την Τουρκία»!

ΤΟ Δ΄ΣΣ ΕΛΕΓΞΕ ΤΙΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
«Νευρικό κλονισμό» φαίνεται πως προκάλεσε στην Τουρκία άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποίησε η 50 Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΨΟΣ» στον Έβρο.
Αυτό γιατί όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα οι «Έλληνες τόλμησαν να στρέψουν τις κάνες τν αρμάτων τους προς την πλευρά του ποταμού Έβρου» δηλαδή προς την Τουρκια!


Όχι δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για  άρθρο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Birlikη οποία απηχεί τις απόψεις και τις θέσεις της Άγκυρας.
Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει πως η άσκηση έγινε για να μετρηθεί ο χρόνος απόκρισης των πληρωμάτων των αρμάτων μάχης σε συνθήκες συναγερμού.
Μάλιστα στην περιγραφή του τουρκικό δημοσίευμα δίνει «πολεμικό κλίμα»:

«Δόθηκε συναγερμός σε όλο το στρατόπεδο, οι στρατιώτες εγκατέλειψαν το στρατόπεδο σε ικανοποιητικό χρόνο και μετέβησαν στους χώρους πρώτης διασποράς.
Αναφέρεται πως οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών τέθηκαν σε θέση βολής σε χρόνο ρεκόρ όπως και ότι σε χρόνο ρεκόρ το πλήρως εξοπλισμένο προσωπικό με τα στρατιωτικά οχήματα, εγκατέλειψαν το στρατόπεδο και μετέβησαν στους χώρους πρώτης διασποράς».

Πρόκειται για ένα ακόμη δημοσίευμα το οποίο ουσιαστικά επιχειρεί να δώσει την εικόνα στην τουρκική κοινή γνώμη του «πολεμοχαρή Έλληνα που είναι έτοιμος για επίθεση στην Τουρκία».

Είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική φορά που τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνται με στρατιωτικές ασκήσεις στον Έβρο.  
Σύμφωνα με το ΓΕΣ επρόκειτο για επιχειρησιακή εκπαίδευση, των ΤΧΕ (Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων) της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (50 Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΨΟΣ») και η οποία αξιολογήθηκε από το Δ΄ΣΣ.

Σε αυτή πήραν μέρος άρματα μάχης Leopard 1A5, Α/Κ πυροβόλα  Μ109 και ΠΕΠ RM 70.
Η 50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με έδρα το Σουφλί είναι ένας από τους σημαντικότερους σχηματισμούς του Δ΄ΣΣ καθώς ουσιαστικά ελέγχει ολο τον κεντρικό τομέα του Έβρου.

Η αποστολή της ταξιαρχίας είναι εξαιρετικά σημαντική αφού αποτελεί τον συνδετήριο μεταξύ του βόρειου και του νότιου τομέα του Έβρου.
Η Ζώνη Ευθύνης περιλαμβάνει την περίπου 20 χλμ. μήκους στενή διαδρομή του Έβρου, που στους επιτελείς είναι γνωστή ως «η αμυντική τοποθεσία του ποτιστικού ρέματος

Συνολικά στο Δ΄ ΣΣ υπάρχουν πάνω από 600 άρματα μάχης (Leopard 2HEL/2A4 και Leopard 1A5 και περί τα  1.000 και πλέον τεθωρακισμένα της οικογενείας M-113A1/A2 τα οποία βέβαια έχουν έννοια μόνο στατιστική, καθώς η χρησιμότητά τους στο κορεσμένο από απειλές πεδίο δράσης του βόρειου Έβρου θα είναι πραγματικά ελάχιστη.

Με βάση τη προκλητική πολιτική της Τουρκίας και κυριότερα το θράσος δεν αποκλείεται στο μέλλον να χαρακτηρίσει τέτοιες ασκήσεις «επιθετικού» τύπου και να απαιτεί να μας δίνεται ειδική άδεια για τις πραγματοποιούμε!

 Με όσα έχουμε δει από την γενικότερη συμπεριφορά και το δείγμα γραφής της γείτονος, τίποτα δεν είναι απίθανο πλέον.






Δεν υπάρχουν σχόλια: