Σάββατο 27 Μαΐου 2017

G7: Ακύρωσαν την συνέντευξη τύπου Μέρκελ - Τραμπ

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, και η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, η οποία δίδεται, κάθε φορά, μετά το πέρας των εργασιών των συνόδων του G 7 .


Ανάλογη απόφαση είχε λάβει, νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και θεωρείται ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει τους ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο της Σικελίας, σε ζωτικής σημασίας θέματα.

Χρονικά περιθώρια στις ΗΠΑ
Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των κρατών-μελών της G7 θα αναφέρει ότι οι έξι χώρες υποστηρίζουν την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, θα τονίζεται ότι έχει δοθεί περισσότερος χρόνος στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την αναφερόμενη συμφωνία, σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης.

Πηγές από την Ουάσινγκτον, ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του, αναφορικά με την Συμφωνία του Παρισιού, μόλις επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα, από την εννιαήμερη επίσημη περιοδεία του.

Τι λένε γαλλικές πηγές
Η ομάδα των χωρών-μελών G7 σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, με έμφαση στον πολυμερή χαρακτήρα των εμπορικών σχέσεων, σύμφωνα με πηγή της προεδρίας της Γαλλίας.

Η ίδια πηγή, τόνισε ότι υπήρξε κάμψη των αρχικών αμερικανικών θέσεων ουσιαστικής υποστήριξης της εφαρμογής μέτρων εμπορικού προστατευτισμού.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών που συμμετέχουν στην διάσκεψη της G7 δεν έχουν καταλήξει στην τελική φρασεολογία του τελικού ανακοινωθέντος, καθώς από χθες, έχουν διαπιστωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο στα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου, όσο και της κλιματικής αλλαγής.

«Οι διαβουλεύσεις για το εμπόριο σημειώνουν ουσιαστική πρόοδο, ιδιαίτερα στο ζήτημα του πολυμερούς χαρακτήρα των εμπορικών σχέσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Η στάση του Τραμπ 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει την εφαρμογή μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, όπου διαπιστώνεται η μη τήρηση δίκαιης εμπορικής πρακτικής κι αναφορικά πάντοτε με την πορεία του αμερικανικού εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε προκειμένου να υπάρχει μία δέσμευση καταπολέμησης του εμπορικού προστατευτισμού στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών μελών G7, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα, σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης.

Ο Τραμπ έχει προηγούμενα εκφράσει την προτίμηση του στη λήψη μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν συνέπειες (εξαγωγικό εμπορικό έλλειμμα) από την εφαρμογή μέτρων μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής από την μεριά των πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων τους, στην Δύση. Μεταξύ αυτών και η Γερμανία, όπως επίσης και η Κίνα (αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες).

«Ο Τραμπ συμφώνησε ότι η μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν» τόνισε η πηγή της G7.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του, στο Twitter, ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επιταχύνουν «σημαντικά» την καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεών τους.

«Τα χρήματα εισρέουν» έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: