Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ο Ερντογάν μίλησε ξεκάθαρα για αλλαγή συνόρων- Αγρια καταδίωξη τουρκικού πλοίου στις Οινούσσες

 Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι καταδρομείς (εικόνες)


« Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε την ευθύνη εκατομμυρίων καταπιεσμένων ( Δυτική Θράκη- Δωδεκάνησα)   που εναποθέτουν τις ελπίδες μας σε εμάς ως Τουρκία.

Τα σύνορα μας δεν είναι 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά πολύ περισσότερο», δήλωσε πριν λίγο ο Τούρκος Σουλτάνος,  βάζοντας επίσημα στην ατζέντα του τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο πέλαγος όσο αφορά εμάς.

Tην ίδια στιγμή είχαμε άγρια καταδίωξη τουρκικού πλοίου στις Οινούσσες όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω. 


Οι καταδρομείς μας στη Νήσο Παναγιά ήταν έτοιμοι και με το δάχτυλο στη σκανδάλη να τους «θερίσουν».

«Η Κωνσταντινούπολη που υπήρξε πρωτεύουσα για διαφορετικά κράτη και κουλτούρες από την εποχή της ίδρυσής της έγινε το κέντρο ειρηνικής συνύπαρξης και ανοχής κάτω από την δίκαιη ηγεσία του Μωάμεθ του Πορθητή».


«Η Κωνσταντινούπολη είναι το απαύγασμα της Τουρκίας. Όλες οι 80 επαρχίες της Τουρκίας έχουν ανθρώπινους και φυσικούς δεσμούς με την Πόλη. Υπό αυτή την έννοια το να μιλάς για την Πόλη σημαίνει ότι μιλάς για την Τουρκία. Το να υπηρετείς τη Πόλη σημαίνει να υπηρετείς της Τουρκία».


«Τώρα είναι γεγονός πως ενώ η Άγκυρα είναι η πρωτεύουσα της Τουρκίας, η Σμύρνη είναι η πρωτεύουσα του Αιγαίου και πόλεις όπως η Αττάλεια και τα Μούγλα είναι τουριστικά αξιοθέατα, η Πόλη είναι η επιτομή της χώρας.

 Όσο πιο όμορφη είναι αυτή η επιτομή, πιο προσοδοφόρο είναι για την Τουρκία» πρόσθεσε.


«Όλα τα στοιχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έζησαν φιλικά σε αυτή την περιοχή ζουν με τον ίδιο ειρηνικό και φιλικό τρόπο στην σημερινή δημοκρατία της Τουρκίας. Όπως έδειξε η ιστορία αυτοί που θέλησαν να καταστρέψουν αυτό το ειρηνικό κλίμα αντιμετώπισαν απογοήτευση».


«Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της παγκόσμιας ιστορίας από την άποψη των κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών συνεπειών της, και είναι μια νίκη γεμάτη μαθήματα για εμάς και για όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Ερντογάν.


Ο Ερντογάν ορίζει ως «δίκαια αρχή» τον νεο-οθωμανισμό στην περιοχή και θεωρεί ως δίκαιες τις όποιες παράλογες διεκδικήσεις εγείρει η χώρα του έναντι της Ελλάδος. Πρόκειται για μια λίαν επικίνδυνη «λογική» από έναν πολιτικό ηγέτη που έχει χάσει το μέτρο των λόγων και των πράξεων του και είναι πλέον λίαν επικύνδυνος.


Στις 29 Μαΐου 1453 ο Σουλτάνος ​​Μωάμεθ Β΄ κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, και στη συνέχεια την μετονόμασε κάλεσε σε «Ισταμπούλ».


Η πόλη ήταν το κέντρο της βυζαντινής και της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Η κατάκτηση μεταμόρφωσε την πόλη, από την την καρδιά του βυζαντινού βασιλείου, στην πρωτεύουσα της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας, καταλήγει ο τουρκικός τύπος .


Πρόκειται για «τηλεγράφημα» του Ερντογάν σε όλες τις χώρες που συνορεύουν με την χώρα του και «καμπανάκι» στην Αθήνα για άμεσες εξελίξεις το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο,  με φόντο τις διεκδικήσεις της Άγκυρας επί συγκεκριμένων νησιών και νησίδων.


Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι το 1980 χρονιά που η Ελλάδα επέστρεψε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ , η Τουρκία προσπάθησε και επέτυχε την εξαίρεση 18 νησιών και νησίδων από την επιχειρησιακή ευθύνη της συμμαχίας με το μεγαλύτερο νησί να είναι η Λήμνος.





Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Ανατολική μεσόγειο Θάλασσα είναι μια «ημίκλειστη θάλασσα» με  υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, με πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να καθορίζονται από όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής( συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), βάση συμφωνίας και με βάση τις αρχές της ισότητας.


Εδώ οι Οθωμανοί σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς αμυντικούς αναλυτές  δεν ζητούν , αλλά απαιτούν « σκιαγραφώντας» τις κινήσεις  τους για το επόμενο διάστημα.


Η Τουρκία,   αν και το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρουν Τούρκοι εμπειρογνώμωνες  , αποκλείεται από ορισμένες πραγματικές εφαρμογές , επειδή η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής της αρνούνται τις «δικαιοδοσίες αυτές».


Η Τουρκία θα κινηθεί σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς , πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής, καταλήγουν οι Τούρκοι. 


Δηλαδή ξεκινούν νομικό αγώνα για την διεκδίκηση ΑΟΖ έως κάτω από την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται με όλα τα μέσα,  ΠΡΩΤΑ να το « επιβάλουν» σε όλες τις παράκτιες χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.


Μάλιστα σε παλαιότερο  άρθρο ο Δρ . jixad  Yayci, αναφέρει ότι , η Ανατολική Μεσόγειος ιστορικά, στρατηγικά και οικονομικά διαθέτει μια σημασία η οποία  προσδιορίζεται με βάση την Κύπρο . Τα παρόχθια κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας δικαιούνται να συμμετέχουν στην κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας .


Το διεθνές νομικό πλαίσιο προσδιορίζει ότι η Τουρκία , η Αίγυπτος, η κατεχόμενη Κύπρος   και όχι η Συρία, η Λιβύη, το Ισραήλ, θα πρέπει να έχουν αμοιβαία ΑΟΖ με το Λίβανο.


Οι συμφωνίες για την  θαλάσσια δικαιοδοσία επιμερισμού θα πρέπει να αναθεωρηθούν , τονίζει ο Δόκτωρ .


Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία, αποκτά νέα διεθνή δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα στις ανατολικές περιοχές της Μεσογείου, με θαλάσσια δικαιοδοσία σύμφωνα με τον χάρτη .


Η μεγάλη λίστα όμως της Άγκυρας συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον   25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και όχι μόνο βάφονται με «γκρίζο» ως αμφισβητούμενες περιοχές
Από 16 έως 25 κυμαίνεται ο αριθμός των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος και γύρω από την Κρήτη στα οποία η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία, βάζοντας στο στόχαστρο συνολικά 152 από τη Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως τη Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος.


«Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα» με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.


Πρόκειται για μικρά νησιωτικά συμπλέγματα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο καθώς και για νησιά και νησίδες γύρω από την Κρήτη, ανάμεσά τους και η Γαύδος.
Ο συνολικός τους αριθμός αγγίζει τα 152.

Η μακροσκελής λίστα  αφορά  τα  νησιά: Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσσες (Βόρειο Αιγαίο), Αγαθονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Κίναρος, Σύρνα (Νότιο Αιγαίο), Διονυσάδες, Δία, Κουφονήσι, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος (Κρητικό Πέλαγος).


Ενώ κατά καιρούς προστίθεται άλλα 16 νησιά και νησίδες όπως : Ζουράφα, Αντίψαρα (Βόρειο Αιγαίο), Καλόγερος (Κεντρικό Αιγαίο), Λέβιθα, Γλάρος, Περγούσα, Κανδελιούσα, Μικρός και Μεγάλος Αδελφός, Μικρό και Μεγάλο Σοφράνο (Νότιο Αιγαίο).


Δεν είναι τυχαίο ότι περιλαμβάνονται και βραχονησίδες-κλειδιά, όπως η Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος και οι βραχονησίδες Καλόγεροι , κάτω από τα οποία ευρίσκεται τεράστιος «υποθαλάσσιος θησαυρός».



Η Τουρκία προετοιμάζεται για διεκδικήσεις επίσημα πλέον  σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Με την ισχυρή ναυτική παρουσία φρεγατών, υποβρυχίων, θα προσπαθήσουν να επιβάλουν ΑΟΖ εντός ελληνικού θαλάσσιου χώρου. 


Δεν έχει σημασία ποιο ακριβώς «παιχνίδι» θα παίξουν οι Οθωμανοί  για να το επιτύχουν, σημασία έχει ότι θέλουν ΑΟΖ και συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Αυτές τις επιδιώξεις θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος το συντομότερο δυνατό για τον κύριο και σοβαρό λόγο ότι ο Τραμπ …πλέον…. θέλει όλα τα ελληνικά κοιτάσματα για «λογαριασμό των ΗΠΑ », μη αποδίδοντας τίποτα σε Γερμανία και Τουρκία.

Πληροφορίες εκ των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Ομπάμα ήθελαν το 20% των κοιτασμάτων να πηγαίνουν στην Ελλάδα , το άλλο 20% στην Τουρκία και στις ΗΠΑ το 60 %. Τώρα οι Τούρκοι θα λάβουν …ουδέν.

Από ότι φαίνεται πλέον οι Τούρκοι θεωρούνται ανεπιθύμητοι και η συμφωνία αλλάζει από τον Τραμπ. Αυτή η διαφωνία προκαλεί ήδη σύγκρουση συμφερόντων στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστες ακόμη………συνέπειες .  

Ευχαριστούμε τον χρήστη AegeanHawk για τις φωτογραφίες.







Δεν υπάρχουν σχόλια: