Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Νοσταλγούν την Γιουγκοσλαβία οι λαοί που την έζησαν ενωμένη

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έκανε περισσότερο κακό παρά καλό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η «Yugo-stalgia» και η δυσαρέσκεια που προκαλείται από τη χαμηλή απασχόληση και την πολιτική αστάθεια έχουν προκαλέσει μεγάλη νοσταλγία για τις ημέρες του σοσιαλισμού.

Η διάλυση της Βαλκανικής χώρας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έβλαψε την Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την πΓΔΜ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης της Gallup, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 πολίτες της περιοχής.

Όταν ρωτήθηκαν εάν η διάλυση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας ωφέλησε ή έβλαψε τη χώρα τους, μόνο το 4% των Σέρβων δήλωσε ότι τους ωφέλησε, ενώ ένα συντριπτικό 81% δήλωσε ότι ήταν επιβλαβής. Πρόκειται για μια παρόμοια κατάσταση με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, οι οποίες γενικά απάντησαν σε άλλη δημοσκόπηση ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν επίσης επιβλαβής.

Η δυσαρέσκεια των Σέρβων αντικατοπτρίζεται επίσης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όπου μόνο το 6% δήλωσε ότι το τέλος της Γιουγκοσλαβίας ωφέλησε τη χώρα. Το 77% δήλωσε ότι ήταν καταστρεπτική.

Ενώ η αρνητικότητα της Σερβίας είναι αποτέλεσμα της απώλειας του ρόλου της ως το κέντρο ενός πολυεθνικού κράτους, οι επιφυλάξεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μπορούν να εξηγηθούν από την κακή οικονομική και κυβερνητική απόδοση της χώρας.

Η διαφθορά είναι ένα παλιό πρόβλημα και η περίπλοκη κρατική δομή της, η οποία θεσπίστηκε με τη συμφωνία του Ντέιτον του 1995, σημαίνει ότι η κυβέρνηση παλεύει για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να είναι μια ελκυστική επιλογή για τους Βόσνιους: το 70% εγκρίνει την υποψηφιότητά της για ένταξη.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι φιλοξένησε την Τετάρτη (24 Μαΐου) δείπνο εργασίας με τους πρωθυπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων οι οποίοι όλοι ελπίζουν να ενταχθούν στο μπλοκ.

Το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο, είναι λιγότερο νοσταλγικό, με μόλις 15% να το θυμάται πολύ και το 65% να πιστεύει ότι είναι επιβλαβές.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων των Σκοπιανών (21%) δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν όταν ρωτήθηκαν αν η διάλυση ήταν ευεργετική ή επιβλαβής.

Από τις πρώην αυτόνομες περιοχές και τις πρώην γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες που βρίσκονται ακόμη στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ, μόνο το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι ήταν επωφελές, ενώ τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι η διάσπαση ήταν καλή και μόνο το 10% δήλωσε ότι ήταν επιβλαβής

ΠΗΓΗ: Euractiv-ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: