Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Τι δείχνει η εκτόξευση του τουρκικού πυραύλου; Μια ψύχραιμη προσέγγιση

Η Τουρκία διαφημίζει από χθες ότι κατόρθωσε να εκτοξεύσει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

Η είδηση είναι λογικό να προκαλεί προβληματισμό στην ελληνική κοινή γνώμη, ειδικά με τον τρόπο που παρουσιάστηκε.

Στο κείμενο που ακολουθεί -γραμμένο από άνθρωπο που ξέρει την Τουρκία- παρουσιάζεται το ζήτημα του πυραυλικού προγράμματος της Τουρκίας στις πραγματικές του διαστάσεις.

Τι ακριβώς θέλει να πετύχει η Τουρκία και που έχει φθάσει λοιπόν;

“Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας στον τομέα των πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους, όπως αποτυπώθηκε την δεκαετία του 1990, εστίαζε στην μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, ώστε να κατασκευαστεί από τουρκικές εταιρείας σύστημα με βεληνεκές 1.000 χλμ. μέχρι το 2009.

Οι λόγοι που επέβαλαν τον σχεδιασμό για την κατασκευή μεγάλου βεληνεκούς ήταν η ύπαρξη τέτοιων συστημάτων στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας (Ρωσία-Ιράν) και η στόχευση της Τουρκίας για δημιουργία βάσης εκτόξευσης δορυφόρων, ώστε να μπορούν οι τουρκικοί δορυφόροι να εκτοξεύονται από την τουρκική επικράτεια.

Ο σχεδιασμός της Τουρκίας όμως αποδείχθηκε εξαιρετικά αισιόδοξος με αποτέλεσμα η Τουρκία, με την τεχνολογία που διαθέτει, να μην μπορεί να ξεπεράσει το βεληνεκές των 260 χλμ. όπως λέει για το σύστημα BORA.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στα μέσα της δεκαετίας η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για την αγορά 19 εκτοξευτών WS-1A KASIRGA με βεληνεκές 80 χλμ.
Στην συμφωνία υπήρχε όρος που προέβλεπε την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Κίνα στην Τουρκία και άδεια για κατασκευή του συστήματος από τουρκικές εταιρείες.

Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τα παραπάνω και κατασκεύασε 35 ακόμα εκτοξευτές με βεληνεκές 100 χλμ.
Επιπλέον προχώρησε στην σχεδίαση και κατασκευή του συστήματος F-600T YILDIRIM με βεληνεκές 150 χλμ., για το οποίο υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για αύξηση του βεληνεκούς στα 250 χλμ. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Οι πρόσφατες δοκιμές του συστήματος BORA της εταιρείας ROKETSAN που προβλήθηκαν από τα Τ/ΜΜΕ (χωρίς όμως να μας διαφωτίσουν για το που έπεσε ο πύραυλος), δείχνουν την προσήλωση της Τουρκίας στον στόχο για την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Παρόμοια δοκιμή έλαβε χώρα και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους,χωρίς πάλι να ανακοινωθούν λεπτομερή αποτελέσματα.

Βέβαια δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι η στόχευση της Τουρκίας για την ανάπτυξη των πυραύλων με βεληνεκές 1.000 χλμ. αποτελεί σαφή ένδειξη περί επιθυμίας ανάπτυξης πυρηνικών οπλών, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη συμβατικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς έχει μεγάλο κόστος και μικρή στρατιωτική αξία.

Το πρώτο βήμα για την Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση, θα είναι η κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, τα οποία σχεδιάζονται να κατασκευαστούν σε 3 περιοχές (Nότια Τουρκία, Ανατολική Θράκη και Ανατολική Τουρκία).

Συμπερασματικά, δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε όσον αφορά τις πυραυλικές δυνατότητες της γείτονος, παράλληλα όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Τουρκική αμυντική βιομηχανία κατασκευάζει σχεδόν τα πάντα και βελτιώνεται συνεχώς, ενώ στην Ελλάδα..”

Δεν υπάρχουν σχόλια: