Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

«ΣΦΙΓΓΑ» Ο… «ΓΥΜΝΟΣ» ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
«Άλαλος» αποδείχτηκε ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στην παραμονή του στην Αθήνα κατά την διάρκεια της συνάντησης των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των βαλκανικών χωρών, σε όσες προσπάθειες έγιναν να του αποσπάσουν κάποια δήλωση για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και όχι μόνο.


Η εποχή που οι στρατιωτικοί στην Τουρκία είχαν λόγο για την εξωτερική πολιτική έχει περάσει και η εποχή της στρατιωτικής διπλωματίας ανήκει στο παρελθόν.

Η εποχή των Κιβρίκογλου και Καρανταγί ανήκει στο παρελθόν.
Σήμερα οι στρατηγοί είναι γυμνοί, ενώ δεν έχουν σταματήσει οι εκκαθαρίσεις στο τουρκικό στράτευμα με συνεχείς διώξεις και αποστρατεύσεις στελεχών.

Ο Χουλουσί Ακάρ όχι μόνο φέρεται αδύναμος να συνομιλήσει για σημαντικά θέματα, αλλά έχει και σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχει κληθεί από την ειδική ανακριτική επιτροπή να δώσει εξηγήσεις για κάποια σκοτεινά σημεία της παρουσίας του κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος, καθώς έχουν διατυπωθεί κάποια καυτά ερωτήματα για την όλη στάση του.

Ακόμα και ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο πανίσχυρος για κάποιους Χακάν Φιντάν, είναι κατά κάποιο τρόπο και αυτός στο στόχαστρο της ειδικής ανακριτικής επιτροπής.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι και οι δυο είναι όμηροι του Ερντογάν.
 
Το πρόβλημα είναι πως σήμερα στην Τουρκία είναι δύσκολο κάποιος να κάνει σοβαρές εκτιμήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς υπάρχει ένα κλίμα έντονης ρευστότητας και ο μοναδικός κυρίαρχος για πολλούς φέρεται να ακροβατεί επικίνδυνα.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για εμάς είναι πως ακριβώς αυτή την ρευστή κατάσταση εκμεταλλεύονται κάποιοι στην Άγκυρα για να συνεχίζουν να προκαλούν επικίνδυνα, καθώς ποντάρουν στο εθνικιστικό χαρτί για να επιτύχουν την συσπείρωση έναντι του διχασμού που δημιούργησε το δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Το συμπέρασμα είναι πως μόνο με τον ίδιο τον κυρίαρχο σουλτάνο μπορεί να γίνει κάποια αξιόλογη συζήτηση και πάλι χωρίς να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα της.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΔΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: