Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» ονομάζει η Τουρκία την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και στέλνει φρεγάτες και υποβρύχια για να «προασπίσει τα συμφέροντα της»

Επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» βαπτίζει την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ ο Τούρκος αρχηγός Ναυτικού ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου και τονίζει πώς σε αυτή συμμετέχουν φρεγάτες, καταδρομικά, υποβρύχια, σταθμοί ραντάρ και βεβαίως μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη επιτήρησης.


Ο Τούρκος Α/ΓΕΝ περιγράφει μία επιχείρηση η οποία έχει σαν στόχο την επιβολή κυριαρχίας στην κυπριακή ΑΟΖ και συνδέσει σαφώς με την εξόρυξη φυσικού αερίου από την Λευκωσία.

Όλα αυτά τα καταθέτει μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε προ ημερών στην τουρκική φρεγάτα TCG Gaziantep, η οποία βρίσκονταν εντός της περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ και διεξήγαγε άσκηση κοντά στα οικόπεδα 6, 10 και 11. Δείχνει με τον τρόπο αυτό ο ναύαρχος Μποστάνογλου τις διαθέσεις της Τουρκίας να αμφισβητήσει εμπράκτως και με στρατιωτικά μέσα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει έρευνες και εξόρυξη φυσικού αερίου σε περιοχές που την ανήκουν.

Την είδηση για το σχέδιο της Τουρκίας που ξεδίπλωσε ο Τούρκος αρχηγός Ναυτικού ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου μετέφερε το πρακτορείο Anadolu με τίτλο, «Από τον Ναύαρχο Μποστάνογλου, το μήνυμα “Ανατολική Μεσόγειος”» και αναμεταδόθηκε όπως ήταν φυσικό και από πολλά άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Αναφέρει συγκεκριμένα πώς ο Τούρκος ναύαρχος παρακολούθησε τις σεισμικές έρευνες του σκάφους Barbaros Hayreddin Paşστα ανοιχτά της «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου» (έτσι αναφέρουν το ψευδοκράτος) γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία, με την έννοια ότι επισημαίνει τα οφέλη και τα δίκαια της Τουρκίας στην περιοχή.

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει πώς «ο ναύαρχος Μποστάνογλου των Ναυτικών Δυνάμεων επισκέφτηκε τη φρεγάτα TCG Gaziantep και παρακολούθησε στα ανοιχτά της “ΤΔΒΚ” τις σεισμικές έρευνες του σκάφους Barbaros Hayreddin Paşa, κίνηση που στέλνει δυνατά μηνύματα.

Από το διαδικτυακό τόπο του ΓΕΝ ανακοινώθηκε ότι ο Ναύαρχος Μποστάνογλου επισκέφτηκε στις 26 Απριλίου την φρεγάτα TCG Gazi̇antep, η οποία έκανε περιπολία στο πλαίσιο της »Ασπίδας της Μεσογείου» και από τη φρεγάτα παρακολούθησε τις σεισμικές έρευνες του σκάφους Barbaros Hayreddin Paşa, στα ανοιχτά της »ΤΔΒΚ».

Η πρόσφατη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παρακολουθείται στενά από την Ελλάδα. Αυτά τα θέματα τέθηκαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με τη δράση του σκάφουςBarbaros Hayreddin Paşστην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα ανοιχτά της Κύπρου, που στον ελληνικό Τύπο ειπώθηκε ότι, σύμφωνα με το ΓΕΝ, αποτέλεσαν πεδίο βολών.


Οι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως εντέλει επιτυχή, αυτή την κατάσταση, που αφορά στις προσπάθειες της Τουρκίας στο πεδίο αρμοδιότητάς της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Κύπρου.

Η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων από το 2006 μέχρι σήμερα πραγματοποιεί τη »Μεσογειακή Ασπίδα» με στόχο να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, να διασφαλίσει την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων και να στηρίξει την ασφάλεια στη μεταφορά πετρελαίου σε Ceyhan καιYumurtalık».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν ωστόσο αυτά που αναφέρει για τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην »Ασπίδα της Μεσογείου»: «Η εν λόγω περιοχή, στο πλαίσιο της »Ασπίδας της Μεσογείου» ελέγχεται συνεχώς με συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης εγκατεστημένα στην ξηρά, ενώ πλέουν στην περιοχή, φρεγάτες, καταδρομικά, περιπολικά σκάφη και υποβρύχια νέου τύπου. Στην »Ασπίδα της Μεσογείου» χρησιμοποιούνται ακόμα και συστήματα αέρος – θαλάσσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ, ναύαρχος Μποστάνογλου επισκέφτηκε την φρεγάτα TCG Gaziantep, έχει, από αυτή την άποψη ξεχωριστή σημασία. Η επίσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Ναύαρχος Veysel Kösele συνιστά, όπως σχολιάστηκε, απόδειξη ότι στην Τουρκία και την »ΤΔΒΚ» θα ληφθούν κάθε είδους μέτρα, προκειμένου να διασωθούν τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους στο πεδίο αρμοδιότητας τους.

Η διοίκηση της νότιας Κύπρου, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των τ/κ υπέγραψε κάποιες συμφωνίες για την παραγωγή και εξόρυξη υδρογονανθράκων με διεθνείς εταιρίες και κονσόρτσιουμ, γεγονός που αύξησε την ένταση στην περιοχή.

Σε αυτή τη συγκυρία, η επίσκεψη του Μποστάνογλου, εκτιμάται ότι συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτραπεί με κανέναν τρόπο στις ξένες εταιρίες να προχωρήσουν εντός του πεδίου αρμοδιότητας της Τουρκίας, χωρίς άδεια, σε οποιαδήποτε ενέργεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Εξάλλου, η έρευνα που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία στο πλαίσιο διεθνούς δικαίου αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η χώρα θα κάνει μέχρι τέλους χρήση των φυσικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: