Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Μετωπική Ν.Κοτζιά-Π.Καμμένου με Τουρκία και Αλβανία με πρωτοφανείς σκληρές εκφράσεις που ακούγονται για πρώτη φορά: «Την απάντηση τους την έδωσε ο Καραϊσκάκης, να την ξαναδιαβάσουν

Θα προστατέψουμε τους Χριστιανικούς πληθυσμούς στη ΠΓΔΜ»
Επιβεβαίωση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ!

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στέλνουν τελευταίο μήνυμα σε Τουρκία και Αλβανία χρησιμοποιώντας πολύ βαριές εκφράσεις που πρώτη φορά ακούγονται από τα χείλη Ελλήνων ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Υπουργός Άμυνας επιβεβαιώνει με την ίδια φράση το χτεσινό δημοσίευμα του pentapostagma.gr για τη ΠΓΔΜ λέγοντας «Δεν πρόκειται όμως να αφήσουμε απροστάτευτους τους Χριστιανικούς πληθυσμούς» (δείτε σχετικά το χτεσινό άρθρο μας ***Η Ελλάδα έτοιμη για στρατιωτική επιχείρηση εκτός συνόρων: Στέλνουμε Στρατό για να προστατεύσουμε χριστιανικούς πληθυσμούς στη ΠΓΔΜ -Συναγερμός στο Πεντάγωνο και την ΕΥΠ ).

Για την Τουρκία τονίζει πως «την απάντηση την έχει δώσει ο Καραϊσκάκης εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε όλα αυτά.
Και νομίζω πρέπει να την ξαναδιαβάσουν (σ.σ οι Τούρκοι).
Δεν υπάρχει θέμα τις σημαίες να τις παίρνει ο αέρας.
Όπως με Σημίτη Πάγκαλο» .

Ο Ν.Κοτζιάς είπε ότι «Όποια βοήθεια και εάν χρειαστεί η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή της ΑΟΖ της, η Ελλάδα είναι εδώ»!
Πάμε να δούμε τις δύο συνεντεύξεις που δίνονται σε πολύ κρίσιμο σημείο για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα… όνειρα ορισμένων περί «Μεγάλης Αλβανίας», ο Νίκος Κοτζιάς τα αποκάλεσε «ψευδομεγαλεία» τα οποία δεν θα επιτρέψει η ΕΕ και η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά και όποιος προσπαθήσει να τα πειράξει θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες» από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ακόμα ότι «η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και άνοιξε ο ευρωπαϊκός δρόμος της με τη στήριξη της Ελλάδας και μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα, κάτι που ήταν λάθος».

Ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε ότι ο δρόμος της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ «περνά μέσα από τη δικαστική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου ναρκωτικών και την προάσπιση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας».

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών πρόσθεσε ότι «ο δρόμος αυτός είναι δρόμος σταθερότητας και η υπέρβαση της όποιας αστάθειας στο εσωτερικό της Αλβανίας απαιτεί την παραπέρα εμπέδωση της δημοκρατίας και της κουλτούρας των συμβιβασμών».

Διαβάστε πλήρη παρουσίαση της συνέντευξης του Νίκου Κοτζιά εδώ:

Δεν θα ανεχτούμε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια – Όποιος το τολμήσει θα έχει σοβαρές συνέπειες
Το απόσπασμα της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ενδεχόμενο μιας «Μεγάλης Αλβανίας» στα Βαλκάνια σας ανησυχεί;
Ποιες δυνάμεις κατά τη γνώμη σας το τροφοδοτούν;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κάποιοι ονειρεύονται «ψευδομεγαλεία»…
Όμως, η ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.
Τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά και όποιος προσπαθήσει να τα πειράξει θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Έντι Ράμα, πάντως, υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που συμμετέχει στην αποσταθεροποίηση της Αλβανίας. Τι απαντάτε; Και πώς διαμορφώνονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έχω ακούσει να λένε κάτι τέτοιο οι κυβερνώντες στη γείτονα και δεν θα μπορούσαν.

Η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και άνοιξε ο ευρωπαϊκό δρόμος της με τη στήριξη της Ελλάδας.
Μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα, κάτι που ήταν λάθος.

Σήμερα η Αλβανία γνωρίζει ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά μέσα από τη δικαστική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου ναρκωτικών, την προάσπιση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας.

Ο δρόμος αυτός είναι δρόμος σταθερότητας.
Η υπέρβαση της όποιας αστάθειας στο εσωτερικό της Αλβανίας απαιτεί την παραπέρα εμπέδωση της δημοκρατίας και της κουλτούρας των συμβιβασμών.

Όποια βοήθεια και εάν χρειαστεί η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή της ΑΟΖ της, η Ελλάδα είναι εδώ, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας και τονίζει ότι θέλει λύση του Κυπριακού.

Ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Real News, δήλωσε, επίσης ότι στον τομέα της λύσης του Κυπριακού που πέφτει λόγος στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει τερματισμό της κατοχής, του συστήματος εγγυήσεων, και απάλειψη κάθε δυνατότητας να μπορεί τρίτη χώρα να εισβάλει στην Κύπρο, γενικότερα να έχει παρεμβατικά δικαιώματα.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους ονειρεύονται ψευδομεγαλεία λέγοντας πως :

«Όποιος παίζει με τη φωτιά, στο τέλος -ας το θυμούνται πολλοί- είναι εκείνος που καίγεται.
Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να τεθεί, από τον οποιονδήποτε, θέμα συνόρων.
Καταδικάζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας όποιον τυχόν έχει τέτοιες επιδιώξεις»,τονίζει χαρακτηριστικά φωτογραφίζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ο κ.Κοτζιάς διαμηνύει ότι «τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά και όποιος προσπαθήσει να τα πειράξει θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες», καθώς και ότι «η ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Σημειώνει δε, ότι η ελληνική διπλωματία δεν πιέζεται και δεν κάνει πίσω από αυτό που θεωρεί ορθό για τα συμφέροντα του λαού της και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια κατεστραμμένη χώρα», ούτε «ένα εύκολο πεδίο βολής», καλώντας τους γείτονές «να σταματήσουν να αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», «να αποδεχτούν τις πραγματικότητες και να επιστρέψουν σε έναν παραγωγικό διάλογο». Προσέθεσε ότι από την πλευρά μας «λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, διπλωματικά και αμυντικά».

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι «μια νευρική και αναθεωρητική δύναμη» που έχει μπει σε «μία διαδικασία αδιέξοδης εθνικιστικής πλειοδοσίας», εκτιμά ότι η σημερινή ηγεσία της δείχνει αυτή την περίοδο «εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου και σε μια αδικαιολόγητη αίσθηση υπεροχής και αλαζονείας».

Ένα αντιφατικό μείγμα που χρειάζεται πάντα προσεκτικούς χειρισμούς, προκειμένου να μην παρασυρθεί κανείς προς την «εύκολη φορά» των πραγμάτων, αλλά να επιδιώξει ανεύρεση διαύλων επικοινωνίας που θα οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων της άλλης πλευράς, αλλά και τη δέουσα αυστηρότητα όπου και όποτε χρειαστεί.

Ο κ. Κοτζιάς προτάσσει ως καλύτερη προοπτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική Τουρκία με την οποία «θα αναπτύξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία σε όλα τα πεδία», καθώς, όπως λέει, «είναι η πολιτική αρχών μας, αλλά και η επιθυμία της πλειοψηφίας των Τούρκων πολιτών», ωστόσο «εναπόκειται σε εκείνη να αποφασίσει αν θέλει να είναι ή να μην είναι».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο λέει ότι περισσότερο τον ανησυχεί «κάποιο ατύχημα εξαιτίας του ρίσκου και των προκλήσεων της άλλης πλευράς», ενώ σχετικά με την ελληνική ανοχή υπογραμμίζει ότι έχει ξεκαθαρίσει τόσο τις θετικές ελληνικές πρωτοβουλίες ως προς τη γειτονική χώρα, όσο και τις κόκκινες γραμμές τις οποίες, όπως αναφέρει «δεν μπορεί να πάρει …κανένα αεράκι».

Όσο για τις απειλές της Άγκυρας ενόψει της εξόρυξης κοιτασμάτων στη Κύπρο τονίζει ότι «μόνο αν κάποιος δεν έχει αντοχές μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών», εξηγώντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της. Ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί προσεκτικά. Όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε στη διάθεσή της».

Απαντώντας για το Κυπριακό τονίζει ότι η λύση του σημαίνει τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτης χώρας.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τον κ. ‘Αιντε αναφέρει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ «υποστηρίζει ότι ένα είδος 4 ελευθεριών μπορεί να υλοποιηθεί και για τους Τούρκους στην Κύπρο» επικαλούμενος «σειρά άστοχων παραδειγμάτων, όπως τη συμφωνία της Ρωσίας ως προς το Καλίνινγκραντ, που αφορά στη δυνατότητα μετακίνησης των Ρώσων μεταξύ των κύριων εδαφών της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ», η οποία «ασφαλώς δεν έχει καμιά σχέση με την Κύπρο, διότι ούτε είναι ζώνη τράνζιτ της Τουρκίας, ούτε και έδαφός της», μπερδεύοντας «ανόμοια πράγματα προκειμένου να δικαιολογηθούν άστοχα αιτήματα της άλλης πλευράς».

«Και, μάλιστα», προσθέτει ο κ. Κοτζιάς ότι ο κ. ‘Αιντε «προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτά τα άστοχα αιτήματα στην ηγεσία της ΕΕ. Δεν είναι, όμως, αυτή η δουλειά του».
Στο σημείο αυτό υπέδειξε με νόημα :

«Τέλος, επιτρέψτε μου να εκφράσω την απορία μου, το λέω ευγενικά, που κάποιοι, προκειμένου να τον δικαιολογήσουν, διατείνονται συνειδητά ψευδώς, ότι είχαμε «φτάσει κοντά στη λύση».

Κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «εθνικιστής» και «σκληρός», ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε κατ’ αρχάς ότι «όποιος θέλει να παραδοθεί αμαχητί του φαίνεται παράξενο ότι κάποιοι δεν το κάνουν», και επίσης ότι «όποιος είναι νενέκος και βολεψάκιας είναι λογικό να τον ενοχλώ,, όποιον θέλει να παραδοθεί αμαχητί και του φαίνεται παράξενο ότι κάποιοι δεν το κάνουν, όποιον θεωρεί τον τουρκικό σωβινισμό δίκαιη υπόθεση και αναγνωρίζει στον ελληνικό πατριωτισμό τον εχθρό του.

Και προσθέτει «εκείνο που εντυπωσιάζει για τον αμοραλισμό κάποιων είναι ότι δικαιολογούν ποικιλότροπα την κατοχή της Μεγαλονήσου. Ότι θέλουν την Κύπρο να είναι ένα Β’ κατηγορίας κράτος-μέλος της ΕΕ, ενώ διαμαρτύρονται διότι η Ελλάδα δεν είναι άφωνη στον ΟΗΕ, ένα μέλος Β’ Κατηγορίας σε αυτόν. Η ουσία, βέβαια, παραμένει η ίδια: πάνω από 90% του κυπριακού λαού συμφωνεί με τις θέσεις που έχω διατυπώσει ως προς τη διεθνή πτυχή του κυπριακού».

Ο κ. Κοτζιάς,ερωτώμενος εάν ανησυχεί για την κατάσταση στην Κύπρο τώρα που «η Άγκυρα απειλεί ενόψει της εξόρυξης κοιτασμάτων», απάντησε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της, ότι ο διεθνής παράγοντας επίσης παρακολουθεί προσεκτικά, και ότι εν πάση περιπτώσει «όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε στη διάθεσή της».«Η Άγκυρα εκβιάζει στο θέμα των κοιτασμάτων. Όμως μόνο αν κάποιος δεν έχει αντοχές μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, η μετά το δημοψήφισμα Τουρκία «είναι μια νευρική και αναθεωρητική δύναμη», η οποία εκφράζεται συχνά «ως να επιθυμεί να αλλάξει μέρος των διεθνών συνθηκών ή και ως να μην αποδέχεται το διεθνές δίκαιο». Θεωρεί ο κ. Κοτζιάς ότι σημερινή ηγεσία της Τουρκίας δείχνει αυτή την περίοδο να έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα σε ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου και σε μια αδικαιολόγητη, όπως λέει, αίσθηση υπεροχής και αλαζονείας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας,δηλώνει ακόμα ότι η Ελλάδα παρακολουθεί ψύχραιμα τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, και περισσότερο τον ανησυχεί η πιθανότητα για κάποιο ατύχημα «εξαιτίας του ρίσκου και των προκλήσεων της άλλης πλευράς».

Ο κ. Κοτζιάς εξακολουθεί να πιστεύει, λέει, στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, διότι κατά την άποψή του μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία, που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας, θα αποτελεί την καλύτερη προοπτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα, ο Έλληνας Υπουργός αντιτίθεται σε εκείνους που θέλουν το τέλος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θεωρώντας πως οι δυνάμεις αυτές είναι συχνά εκείνες που σε όλους τους άλλους τομείς κάνουν υποχωρήσεις «στον απαραίτητο σύμμαχο».

Η συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι η »απάντηση θα είναι συντριπτική για την Τουρκία αν προσβάλει την εθνική μας κυριαρχία».

Ο κ. Καμμένος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του μίλησε για την Τουρκία και τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από τους πολιτικούς της:

»Οποιοιδήποτε χαρακτηρισμοί ή ύβρεις αποτελούν παράσημο για μένα. Ποτέ δεν προκαλούμε. Εφαρμόζουμε τα σχέδια όπως υπάρχουν. Κάνουμε την επίδειξη σημαίας όπως πρέπει σε απομακρυσμένες περιοχές. Αλίμονο αν δεν πάει ο υπουργός Άμυνας στο Καστελόριζο, στο Αγαθονήσι.

Στην ερώτηση τί απαντά στις δηλώσεις των Τούρκων είναι πρόκληση που πήγε ο ίδιος στο Αγαθονήσι και ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό, ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Να δώσω απάντηση…την απάντηση την έχει δώσει ο Καραϊσκάκης εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε όλα αυτά. Και νομίζω πρέπει να την ξαναδιαβάσουν (σ.σ οι Τούρκοι). Η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα θέματα εθνικής κυριαρχίας ποτέ».

Θα συνεχίσω να κάνω αυτά που κάνω.
Δεν υπάρχει θέμα τις σημαίες να τις παίρνει ο αέρας.
Όπως με Σημίτη Πάγκαλο.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Δεν πρόκειται να παίξουμε παιχνίδια».

Πρόσθεσε δε ότι »H απάντηση θα είναι συντριπτική για την Τουρκία αν προσβάλουν την εθνική μας κυριαρχία ή την εδαφική μας ακεραιότητα.
Σε αυτό ορκίζονται και οι αξιωματικοί και οι στρατεύσιμοι.

Ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τις σημαίες.
Δεν σέβονται.
Τίποτα.
Κάνουν παραβιάσεις ακόμα και σε ώρα κηδείας.
Ακόμα και την ημέρα του Πάσχα.
Οι Μουσουλμάνοι αδελφοί έχουν έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Το ISIS πηγαινοέρχεται στην Τουρκία.
Εμείς διαφυλάσσουμε τα σύνορα της Ευρώπης».

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι ‘‘H Aλβανία πρέπει να αντιληφθεί ότι συμφέρον δικό της είναι να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα.
Μεγαλοιδεατισμοί και η ενίσχυση ακραίων ομάδων ισλαμικών και κατσαπλιάδων που θέτουν θέματα με την Ελλάδα λειτουργούν εις βάρος της.
Πρέπει να έρθουν να μιλήσουμε.  
Να μιλήσουμε και για τα δικαιώματα των βορειοηπειρωτών.
Αν υπάρχουν συμφέροντα με την περαιτέρω πρόοδό της στην Ε.Ε να τα συζητήσουμε».

Όσον αφορά τα Σκόπια, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής.
Εμείς έχουμε την πάγια τακτική της μη αλλαγής συνόρων.
Δεν πρόκειται όμως να αφήσουμε απροστάτευτους τους Χριστιανικούς πληθυσμούς.
Εμπλοκή πολεμική δεν πρόκειται να γίνει ούτε νομίζω ότι πρέπει να γίνει.





Δεν υπάρχουν σχόλια: