Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Η κρίση στα Σκόπια οι κίνδυνοι για την Ελλάδα και πως πρέπει να τους αντιμετωπίσει

Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ Αντιστράτηγος ε.α
Προ μηνός περίπου όταν είχε ξεκινήσει η κρίση στα Σκόπια με σχετικό άρθρο είχα εκφράσει την άποψη, ότι σε περίπτωση διάλυσης του γειτονικού κράτους, ελλοχεύει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής και κάτι τέτοιο δεν είναι σε καμιά περίπτωση επιθυμητό.


Η έξαρση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, υποκινούμενου από την Τουρκία, ενδέχεται να προκαλέσει κρίσιμες καταστάσεις στη γειτονική χώρα, δημιουργώντας μια εστία αποσταθεροποίησης στα βόρεια σύνορά μας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επί χρόνια εφαρμοζόμενη αναθεωρητική στρατηγική της ‘Άγκυρας θα αποτελούσε ακόμα ένα πρόβλημα για την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει εμπλακεί εδώ και 26 χρόνια σε μια διαμάχη με την Π.Γ.Δ.Μ. που αφορά το θέμα του ονόματος το οποίο για την ώρα παραμένει άλυτο, η διατήρηση του κρατικού αυτού μορφώματος, την παρούσα φάση εξυπηρετεί τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής και θα πρέπει να παραμείνει ενιαίο.

Από την έναρξη της κρίσης μέχρι τώρα μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα, που αυξάνουν τον κίνδυνο πλήρους αποσταθεροποίησης εξαιτίας της αντιπαράθεσης Σλαβομακεδόνων και Αλβανών.

Πριν λίγες μέρες υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος VMRO του νυν πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, πολιτικού κυρίαρχου στη γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και χτύπησαν βουλευτές αντιπάλων κομμάτων, ιδιαίτερα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM).

Το γεγονός αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της εκλογής του νέου Προέδρου Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από την αλβανική μειοψηφία της χώρας.

Η νομιμότητα της εκλογής του Τζαφέρι αμφισβητείται από τους οπαδούς του Γκρουέφσκι, αφού θεωρούν πως δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες.

Είναι ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια που έχει ξεσπάσει στα Σκόπια τα τελευταία χρόνια, με ορατό τον κίνδυνο η πολιτική κρίση να μετατραπεί σε εθνοτική, με γεωπολιτικές προεκτάσεις, ανοίγοντας και πάλι ευρύτερο «αλβανικό ζήτημα» και αυξάνοντας τις ανησυχίες στην περιοχή.

Η κρίση στη γειτονική χώρα αναδεικνύει άλλη μια φορά ενδεχόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας αναφορικά με την ασφάλειά της.

Από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε μια παρατεταμένη περίοδο ταραχών ή ακόμα χειρότερα, μια πιθανή διάσπαση των Σκοπίων.

Σε αυτές τις επιπτώσεις συμπεριλαμβάνεται η κίνηση ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών και η αδυναμία χρησιμοποίησης του οδικού άξονα που διέρχεται από τη FYROM και καταλήγει στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα Μ.Μ.Ε. έχει μελετηθεί σχέδιο από την ελληνική πλευρά ότι σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης Σκοπιανών, ο πληθυσμός θα παραμείνει στην περιοχή του Κιλκίς.

Εκεί έχουν επιλεγεί χώροι, όπου υπάρχει δυνατότητα να στηθούν καταυλισμοί για την εγκατάσταση των εισερχομένων.

Ένα ακόμα σενάριο, είναι η ενδεχόμενη πραγματοποίηση ασύμμετρων τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον της χώρας μας.

Το τελευταίο διάστημα, έχει καταγραφεί μια κλιμακούμενη δραστηριότητα ακραίων ισλαμιστών προερχομένων από το μέτωπο της Συρίας, σε περιοχές με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, των Σκοπίων, Κοσσόβου και Αλβανίας.

Με δεδομένο ότι υπολογίσιμος αριθμός Αλβανικών εθνικιστικών κύκλων με ανθελληνικά αισθήματα έχει πολεμήσει στο πλευρό του ISIS, συσσωρεύοντας ανάλογη εμπειρία, ο κίνδυνος εκδήλωσης ασύμμετρων ενεργειών εναντίον της χώρας μας δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος.

Τι ενέργειες θα έπρεπε να γίνουν από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες καταστάσεις;

Τα αρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΞ, ΥΠΕΘΑ, ΥΠΟΠΡΟ), απαιτείται να εξετάσουν τα χειρότερα σενάρια και να εκπονήσουν σχέδια αντιμετώπισης αυτών.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα πρέπει να προετοιμασθούν για ανάληψη ενεργού ρόλου σε ότι αφορά την ασφάλεια των συνόρων, την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, αλλά και για την ενίσχυση του ηθικού των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών.

Η επιλογή της δημιουργίας ασφαλούς ζώνης εντός της Π.Γ.Δ.Μ. με την ανάπτυξη στρατιωτικής νατοϊκής δύναμης εκμεταλλευόμενη την εμπειρία που έχει προκύψει από τον χειρισμό αντίστοιχων περιπτώσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, θεωρώ θα ήταν προτιμότερη από το σχέδιο που έχει εξετασθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΜΜΕ για τη δημιουργία υποδομών υποδοχής μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Κιλκίς.

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ θα πρέπει να πρωτοστατήσει για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα και να δηλώσει την άμεση συμμετοχή της Ελλάδας σε περίπτωση νατοϊκής επιχείρησης και ανάπτυξης συμμαχικής δύναμης σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν.

Ειδικά η τελευταία πρωτοβουλία θα μπορούσε να κεφαλαιοποιηθεί μελλοντικά, αφού θα αποδείκνυε ότι η Ελλάδα, παρά τα δισεπίλυτα προβλήματα με τη γειτονική χώρα, δεν επιδιώκει την εξαφάνισή της, αλλά τη στηρίζει σε αυτή την κρίσιμη περίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: