Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

«Χύμα», κατεψυγμένα και φτερούγες αντί για κοτόπουλο αγοράζουν οι καταναλωτές, λόγω κρίσης [εικόνες] Πηγή: «Χύμα», κατεψυγμένα και φτερούγες αντί για κοτόπουλο αγοράζουν οι καταναλωτές, λόγω κρίσης [εικόνες] | iefimerida.gr

 ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Αλλαξαν οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης.
Ο Ιάσων Πιπίνης μίλησε με τους ανθρώπους της αγοράς και καταναλωτές και κατέγραψε τα νέα δεδομένα.


Στα «χύμα» και στα κατεψυγμένα προϊόντα στρέφονται ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνεχούς μείωσης του εισοδήματος τους, αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

«Έχουν περιορίσει κατά πολύ τα προϊόντα που αγόραζαν παλαιότερα οι καταναλωτές. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το 25% των πολιτών έχει διαγράψει από τις διατροφικές του συνήθειες το φρέσκο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι και προτιμάει τα κατεψυγμένα που είναι πιο φθηνά», δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Μιχάλης Τσιφάκης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι καταναλωτές έχουν μειώσει τα έξοδα τους για τις αγορές τους στα περισσότερα είδη καθημερινής ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, εκτός από ορισμένες κατηγορίες όπως είναι τα κατεψυγμένα που παρουσιάζουν αύξηση 4,1%.

Κατεψυγμένα αλλά και… φτερούγες από κοτόπουλο
Στα σούπερ μάρκετ αλλά και σε ειδικά καταστήματα με κατεψυγμένα προϊόντα, πολλοί καταναλωτές που βλέπουν τον μισθό τους και τη σύνταξη τους κάθε φορά να συρρικνώνεται, μπορούν να βρουν κατεψυγμένο κρέας και ψάρια σε πολύ πιο χαμηλή τιμή από το φρέσκο και αυτό είναι μια λύση για να τα έχουν στο τραπέζι τους και να μη τα καταργήσουν τελείως. «Αγοράζω κατεψυγμένα γιατί είναι πιο φθηνά από τα φρέσκα.

Όταν τα χρήματα δεν φθάνουν αγοράζω. Κοτόπουλο και ψάρι συνήθως, γιατί κρέας κόκκινο δεν αγοράζω κατεψυγμένο, το φοβάμαι περισσότερο. Άλλα είδη όμως αγοράζω κατεψυγμένα γιατί με αυτόν τον τρόπο εξοικονομώ χρήματα», δηλώνει στο iefimerida, ο κ. Γιάννης, συνταξιούχος.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως λένε πολλοί κρεοπώλες, αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα όχι μόνο για να αγοράσουν κρέας αλλά και ούτε κοτόπουλο, και αναγκάζονται να παίρνουν μόνο… φτερούγες από κοτόπουλο.

«Έρχεται κόσμος που δεν μπορεί να αγοράσει τίποτε άλλο και παίρνει φτερούγες από κοτόπουλο, που δεν κοστίζουν ούτε 1 ευρώ το κιλό. Δηλαδή μπορεί αν πάει να αγοράσει λαχανικά να πληρώσει περισσότερα χρήματα από ό,τι για τις φτερούγες από κοτόπουλο», δηλώνει στο iefimerida ο κ. Γιάννης υπάλληλος σε κρεοπωλείο στη Βαρβάκειο Αγορά.

Οι φτερούγες από κοτόπουλο είναι το πιο φθηνό κομμάτι από το κοτόπουλο και είναι προσιτές για τις πιο φτωχές οικογένειες που προσπαθούν να μη το στερηθούν τελείως. Ενδεικτικά, στη Βαρβάκειο Αγορά, η τιμή στο νωπό κοτόπουλο είναι περίπου 2,5 ευρώ το κιλό. Τα μπούτια κοστίζουν 1,99 ευρώ το κιλό, το στήθος φιλέτο 4,99 ευρώ το κιλό, ενώ οι φτερούγες από κοτόπουλο κοστίζουν μόλις 0,99 ευρώ το κιλό.


"Έρχομαι στη λαϊκή για να αγοράσω αυγά" τονίζει στο iefimerida ο κ. Νίκος, συνταξιούχος.
 
«Με τις φτερούγες συνήθως κάνουμε σούπα, η σύνταξη δεν φθάνει για να αγοράζουμε ολόκληρο κοτόπουλο, βολευόμαστε και με τις φτερούγες», δηλώνει στο iefimerida ένας συνταξιούχος.
Ο κ. Μιχάλης Τσιφάκης διηγείται στο iefimerida ένα περιστατικό που αντίκρυσε πρόσφατα στην κρεαταγορά του Πειραιά.

«Είδα μια ηλικιωμένη γυναίκα που πήγε στον κρεοπώλη και έβγαλε από την τσέπη της κέρματα, ήταν περίπου 80 λεπτά, και του ζήτησε να της δώσει με αυτά τα λεφτά κιμά. Αυτό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο πια.
Πολλά από αυτά τα κρεοπωλεία το πρώτο που ξεπουλάνε είναι οι φτερούγες και τα συκωτάκια από κοτόπουλο που είναι τα πιο φθηνά.

«Χύμα» όσπρια και αυγά
Στις λαϊκές αγορές πολλοί καταναλωτές αναζητούν να αγοράσουν τα «χύμα» προϊόντα, όπως όσπρια, ελιές, ξηρούς καρπούς, ακόμη και αυγά, αφού συνήθως είναι πιο φθηνά από τα συσκευασμένα που βρίσκουν στο σούπερ μάρκετ.

«Οι τιμές έχουν να κάνουν με την ποιότητα, γιατί υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων στη λαϊκή.
Ο καταναλωτής πάντως έρχεται στη λαϊκή και αναζητάει τα «χύμα» προϊόντα για τα οποία πληρώνει λιγότερα χρήματα», δηλώνει στο iefimerida ο κ. Γιάννης παραγωγός λαϊκής αγοράς.


"Πολλά χύμα προϊόντα είναι φθηνότερα από ότι στο σούπερ μάρκετ", δηλώνει στο iefimerida η κ. Ελένη Βούρτση.

«Έχω συγκρίνει 100% και έχω καταλήξει ότι και τα αυγά και τα άλλα προϊόντα «χύμα», όπως τα φασόλια και το ρύζι είναι φθηνότερα από αυτά του σούπερ μάρκετ. Κρέας κατεψυγμένο όμως, εγώ προσωπικά προσπαθώ να αποφεύγω να αγοράζω γιατί θεωρώ ότι δεν είναι καλής ποιότητας», υποστηρίζει στο iefimerida η κ. Ελένη Βούρτση.

Πολλοί καταναλωτές, πηγαίνουν στη λαϊκή μόνο για να αγοράσουν αυγά, τα οποία τις περισσότερες φορές τα βρίσκουν σε πιο οικονομική τιμή από ότι στο σούπερ μάρκετ, ενώ όπως λένε συνήθως είναι και καλύτερης ποιότητας.


"Τα χύμα τα αντέχει περισσότερο η τσέπη των καταναλωτών", δηλώνει στο iefimerida η κ. Ελένη που δουλεύει στη λαϊκή.

«Εγώ έρχομαι στη λαϊκή για να αγοράσω αυγά. Έχω υπολογίσει ότι μου βγαίνουν πιο φθηνά και συνήθως είναι και πιο φρέσκα από αυτά που βρίσκω στο σούπερ μάρκετ. Τις περισσότερες φορές είναι καλύτερης ποιότητας, οπότε συνυπολογίζω και τους δυο παράγοντες» δηλώνει στο iefimerida ο κ. Νίκος συνταξιούχος.

Η κ. Ελένη, που δουλεύει στη λαϊκή, υποστηρίζει πως περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται πια στα «χύμα» προϊόντα για το σπίτι τους. «Τα όσπρια χύμα τα προτιμάει ο κόσμος γιατί είναι και πιο φθηνά και πιο καλής ποιότητας. Είναι ψιλόφλουδα, ο κόσμος έχει την δυνατότητα να τα δοκιμάζει, να τα βλέπει πριν τα πάρει και στο κάτω - κάτω τα αντέχει περισσότερο η τσέπη του», δηλώνει.


"Συνήθως αγοράζω κατεψυγμένο κοτόπουλο και ψάρι, όμως αποφεύγω κατεψυγμένο κόκκινο κρέας", δηλώνει στο iefimerida ο κ. Γιάννης.

"Έρχεται κόσμος που δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα άλλο και παίρνει φτερούγες από κοτόπουλο", δηλώνει στο iefimerida ο κ. Γιάννης υπάλληλος στη Βαρβάκειο Αγορά.


Φτερούγες και συκωτάκια από κοτόπουλο κοστίζουν περίπου 1 ευρώ και είναι η επιλογή για πολλές φτωχές οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: