Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Περικυκλώνει» με ΝOTAM την Κύπρο η Τουρκία προμηνύοντας πολεμικές επιχειρήσεις

Το ελληνικό ΠΝ παρακολουθεί με αυξημένη επαγρύπνηση

Κάτι πολύ σοβαρό και λίαν επικίνδυνο ετοιμάζουν οι Τούρκοι στην Κύπρο αυτό το διάστημα που διανύουμε , ενδεχομένως με στόχο να αιφνιδιάσουν ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση …που αναμένουν πολεμικά επεισόδια το καλοκαίρι και ίσως όχι τώρα . 

Το γνωστό παιχνίδι με την  έκδοση ΝΟΤΑΜ με τέσσερις απανωτές ειδοποιήσεις προχώρησε η Τουρκία, οι οποίες εκδόθηκαν ταυτόχρονα, «δεσμεύοντας» παράνομα για  το επόμενο χρονικό  διάστημα περιοχές του FIR Λευκωσίας, βόρεια και ΒΔ της Κύπρου για «στρατιωτικές ασκήσεις», αναφέρει ο κυπριακός τύπος .





Συγκεκριμένα, με την «ΝΟΤΑΜ» N0097/17  «δεσμεύεται» περιοχή ΒΔ της Κύπρου μέχρι σχεδόν τα όρια του FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών σε υψόμετρο μέχρι και 10.000 πόδια, για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, στις 18 Μαΐου.

Με την ΝΟΤΑΜ  N0096/17  , δεσμεύεται περιοχή εντός FIR Λευκωσίας, για ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης» της Τουρκικής ΠΑ , σε υψόμετρο πτήσεων μεταξύ 10.000 – 15.000 ποδών, που θα διαρκέσουν περίπου πέντε μέρες (  24 έως τις 29 Μαΐου).

Mε την  ΝΟΤΑΜ  N0095/17 με την οποία η Τουρκική αεροπορία δεσμεύει περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας  για ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης» χωρίς πυρά, ενώ αναφέρεται ότι η Τουρκία  απαγορεύει τις πτήσεις αεροσκαφών σε ύψος μεταξύ 16.000 και 28.000 ποδών, επίσης για την περίοδο 24 έως 29 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 24 έως τις 29 Μαΐου, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, με άλλη ΝΟΤΑΜ  N0094/17« δέσμευσε»  περιοχή του FIR Λευκωσίας, με «απαγόρευση» πτήσεων σε υψόμετρο από 10.000 έως 20.000 πόδια.

Υπενθυμίζουμε την παράνομη  Navtex  το πλοίο σεισμογραφικών ερευνών Barbaros πραγματοποιεί προκλητικά τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ .



Την ίδια στιγμή τρεις τουρκικοί σχηματισμοί  στο Βόρειο και ΝΑ Αιγαίο εισέβαλαν εντός του ελληνικού FIR και  ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ κοντά στην Λέσβο.

Μονάδες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και υποβρύχια είναι «διασκορπισμένα» στο Αιγαίο, σε επιλεγμένα σημεία για να μπορέσουν να αντιδράσουν αποτελεσματικά στις τουρκικές προκλήσεις.

Το «μήνυμα» των Τούρκων εδώ και καιρό είναι ξεκάθαρο προς την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, «απαιτούμε μερίδιο με αποκλειστικές απαιτήσεις στους  φυσικούς πόρους της ΑΟΖ,αλλιώς θα υπάρξουν εξελίξεις».

Η Άγκυρα «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της» στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας  Κύπρου (ΤΔΒΚ)» ανέφεραν οι Τούρκοι.

Η παλιότερη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι δεν αποδέχεται τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων ως πολιτικά ισότιμους εταίρους  αγνοώντας «αναφαίρετα δικαιώματα ως συν-ιδιοκτήτες του νησιού» τους, προμηνύοντας επακριβώς το τι προτίθενται να πράξουν οι νεο-οθωμανοί  που έχουν «λυσάξει» μιας και βλέπουν ότι χάνουν το παιχνίδι .

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κ. Άιντα το ανέφερε ξεκάθαρα ότι το καλοκαίρι θα έχουμε «θερμό επεισόδιο» στην Κύπρο , προφανώς διότι αυτό του διαμήνυσαν οι Τούρκοι …παίζοντας τον «λαγό» σε εξελίξεις πέρα και πάνω από αυτόν.

Προπαγάνδα ή όχι οι Τούρκοι είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα προκαλέσουν μεγάλη ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ουσία να είναι το πότε.




Αυτό που αλλάζει όμως γι αυτούς είναι σαφώς τα δεδομένα τα οποία δείχνουν  ότι ΗΠΑ –Ισραήλ δεν επιθυμούν πλέον την δημιουργία αγωγού προς την ασταθή Τουρκία και η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα και η Αίγυπτος .

Αυτό θα φέρει «ούριο άνεμο» στην περιοχή από την παρουσία ισχυρών αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων.

Έτσι, το Αιγαίο πέλαγος και γενικά η Ανατολική Μεσόγειο στην κυριολεξία «παίρνουν φωτιά» λόγω του παρανοϊκού  Ερντογάν που είναι πίσω από όλα και όλη η ΝΑ Μεσόγειο τίθενται πλέον  υπό την άμεση εποπτεία του αμερικανικού 6ουστόλου, του Ισραήλ και της Ελλάδος τοποθετώντας στην «γωνία» την Τουρκία και την προσπάθεια αναβίωσης της «οθωμανικής αυτοκρατορίας». 

Όλα όμως παραμένουν προς το παρόν ρευστά  στην περιοχή μας και είναι σίγουρο ότι οι Τούρκοι αρχίζουν να «τοποθετούνται» στο περιθώριο σαφώς των τεράστιων εξελίξεων, ελέω Ερντογάν και της άλογης πολιτικής του περί αυτοκρατοριών, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από κανέναν.

Η έως τώρα άλλωστε στάση του ειδικά στην Συρία αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι δεν «υπακούουν» σε συμμαχίες και κοινές λογικές,  και ακολουθούν την δική τους ατζέντα σύμφωνα με τα αυτοκρατορικού τύπου συμφέροντα τους. 

Ο χρόνος και ο καιρός όμως  θα δείξει τι έχουμε να δούμε το επόμενο διάστημα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: