Κοινώς αμερικανική βοήθεια γιοκ!
Παρέμβαση-στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο για ΑΟΖ: Στέλνει δύο κλιμάκια για τη βάση στο Μαρί
Το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την ΕΕ, ανέφερε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, ενώ πρόσθεσε ότι το Παρίσι έχει δώσει «δείγματα γραφής» της αλληλεγγύης του προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Γαλλική φρεγάτα «έσπασε» την τουρκική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ
Η φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Jean De Vienne» πέρασε πριν μια περίπου βδομάδα ανεμπόδιστα από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ καλά ενημερωμένη πηγή.
Μετά την αναχώρησή της από την Κύπρο, η φρεγάτα συνέχισε την πορεία της νότια και διέσχισε ελεύθερα τη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ την περασμένη εβδομάδα, και ενώ βρισκόταν σε ισχύ η τουρκική NAVTEX που λήγει σήμερα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή.
Πρόσθεσε πως για το γεγονός ενημερώθηκαν άμεσα οι κυπριακές αρχές, περιλαμβανομένων της Εθνικής Φρουράς και του Κέντρου Συντονισμού ‘Ερευνας και Διάσωσης.
Η αεροναυτική γαλλο-κυπριακή άσκηση είχε πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης έρευνας – διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της γαλλικής φρεγάτας.
Διεξήχθη στο πλαίσιο ανάπτυξης της συνεργασίας για αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας – διάσωσης ή καταστάσεων ανάγκης, που δύναται να προκύψουν κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ και της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Δημοκρατίας.
Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, σε συνεργασία με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.
ΗΠΑ σε Κύπρο: «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε»
Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ σήμερα αποκάλυψε όλα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ και την κρίση που έχει δημιουργηθεί.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση», ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία από καιρό, ότι εξαιτίας των μη καλών τους σχέσεων με την Τουρκία δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν την επιρροή τους.
Την ίδια ώρα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σύντομα οι Βρετανοί και άλλοι, οι οποίοι βρίσκονται από «πίσω» από τους Τούρκους, θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να πιέσουν αφόρητα την Κυπριακή Δημοκρατία να υποχωρήσει από τον ενεργειακό της σχεδιασμό«.
Πληροφορίες φέρουν την Βρετανία μαζί με την Τουρκία ότι έχουν σχεδιάσει να υφαρπάξουν μέρος της κυπριακής ΑΟΖ σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία.
Σύμφωνα με το παλαιότερο ( αλλά πάντα επίκαιρο) επαίσχυντο σχέδιο Ανάν, το οποίο ήθελαν και θέλουν πρωτίστως οι Βρετανοί να επιβάλλουν «από την πίσω πόρτα» (για αυτό και έπαιξαν παρασκηνιακά «βρώμικα» στις πρόσφατες συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου), η Κύπρος ,θα έχανε πιθανόν ένα μέρος του τεράστιου εθνικού της πλούτου ο οποίος είχε ανακαλυφθεί στις θάλασσες της, διότι υπήρχε «προσπάθεια» ώστε οι βρετανικές Βάσεις να αποκτούσαν υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, ή αιγιαλίτιδα ζώνη.
Πολλοί είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι αυτός ήταν και ο λόγος των τουρκικών προκλήσεων με τέτοιο τρόπο ενώ αναμένουμε και την κάθοδο του τουρκικού πλωτού τρυπανιού μέσα στον Μάρτιο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παλαιότερο δημοσίευμα που αναφέρονταν στο σχέδιο Αναν ανέφερε ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960 (Παράρτημα Α, Παράγραφος 3), η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διεκδικούσε ως μέρος των χωρικών της υδάτων τη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της ακτογραμμής των βάσεων, σε πλάτος τριών ναυτικών μιλίων.
Δηλαδή, οι Βάσεις ως κυρίαρχες, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα «αποκτούσαν» χωρικά ύδατα έκτασης 3 μιλίων σε όλο το μήκος των ακτών τους.
Για αυτό και οι Τούρκοι σε κάθε κυπριακή αντι-NAVTEX δηλώνουν ότι η Κύπρος δεν αποτελεί το κράτος του 1960, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες προσπάθειες τους, για να υφαρπάξουν ΑΟΖ .
Στο παιχνίδι είναι σίγουρα και οι Βρετανοί ..οι οποίοι σαφώς θα ζητήσουν το δικό τους μερίδιο σε μια κυπριακή ΑΟΖ στην οποία μαζεύτηκαν πολλοί «βάρβαροι» ξένοι.
Αναφορικά με τους Τουρκοκύπριους και την προσπάθειά τους να γίνουν συμβαλλόμενο μέρος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η επιδίωξη που έχουν εδώ και καιρό μαζί με την Άγκυρα είναι να συζητήσουν τους όρους του διαζυγίου πριν από τον γάμο, κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν θα γίνει αποδεκτό.
Επιπρόσθετα, ο κ. Κασουλίδης, στην παρουσία του στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει την κρίση στο τεμάχιο «τρία» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα το Κυπριακό πρέπει να συνεχιστεί από το Κραν Μοντανά.
Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την ΕΝΙ ως αδύναμο κρίκο, εξαιτίας της περιορισμένης ισχύος της ιταλικής κυβέρνησης.
Σε σχέση με το κατά πόσο ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Κουτρέτ Οζερσάι συναντήθηκε με στελέχη της ΕΝΙ στη Ρώμη, ο κ. Κασουλίδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός, δηλώνοντας ότι ο πρέσβης της Κύπρου δεν έχει τέτοια πληροφόρηση.
Αυτό που οφείλουμε ως ελληνισμός να κατανοήσουμε πολύ βαθιά είναι ότι ήρθε η εποχή να μάθουμε να στηριζόμαστε στις δικές αποκλειστικές δυνάμεις και όχι να αναμένουμε πάντα «βοήθεια» από τις αποκαλούμενες «Μεγάλες δυνάμεις», οι οποίες πρωτίστως κοιτούν το δικό τους αποκλειστικό συμφέρον.
Το σύστημα το εγγυήσεων από την Βρετανία και την Τουρκία θα πρέπει να ακυρωθεί έστω και μονομερώς από την ελληνοκυπριακή πλευρά , και πιθανόν μετά από δημοψήφισμα η Κύπρος να αποτελέσει μέρος της ελληνικής ομοσπονδίας με τα χαρακτηριστικά της Σκωτίας , ( δικής της κυβέρνηση , αστυνομία κτλπ).
Στο νησί θα δημιουργηθούν ενωμένες πλέον ένοπλες δυνάμεις, με την παρουσία μοίρας μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων .
Αυτό θα έδινε την δυνατότητα άμεσης στρατιωτικής παρέμβασης της Αθήνας σε οποιεσδήποτε τουρκικές προκλήσεις και οι Τούρκοι θα σκεπτόντουσαν διπλά ότι και να επιχειρούσαν.
Σε αυτήν την βάση οφείλουμε να κινηθούμε και όποια βοήθεια έρθει από έξω θα είναι καλοδεχούμενη και ευπρόσδεκτη εφόσον θα σέβεται τα ελληνικά συμφέροντα και δίκαια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου