Aπαιτούν και F-35B λόγω Αιγαίου οι Τούρκοι
Άλλα «κόλπα» ετοιμάζει ο Ερντογάν μετά την συμφωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο έχοντας σκοπό να εξοπλίσει τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 με προηγμένα ρωσικά οπλικά συστήματα…μεγάλης εμβέλειας απειλώντας στην ουσία και το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να έχει δώσει εντολή ( είναι άλλωστε ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας μετά από σχετική απόφαση), ότι όλα τα συστήματα υπολογιστών των «τουρκικών» αεροσκαφών να είναι τουρκικής κατασκευής και σε καμία περίπτωση να μην διασυνδέονται με τα αντίστοιχα αμερικανικά συστήματα.
Εν μέσω όμως σχεδίων αναβάθμισης των ναυτικών δυνάμεων και ειδικά όσο αφορά την κατασκευή του αεροπλανοφόρου «Anadolou» , η Τουρκία εξετάζει τώρα την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35B , τα οποία θα είναι τύπου STOVL , δηλαδή κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.
Τα αεροσκάφη F-35A διαθέτουν τα προσόντα συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και θα χρησιμοποιηθούν επομένως για την αντικατάσταση του στόλου των F-16 τγια τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Τα μαχητικά F-35B σχεδιάζονται να αποτελέσουν μέρος της τουρκικής ναυτικής αεροπορίας λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της Άγκυρας για την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεών της, κυρίως για τις υπερπόντιες επιχειρήσεις. Μόνο που ωμή πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία θέλει πλήρη κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στο Αιγαίο λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Για το σκοπό αυτό, συνεχίζεται η κατασκευή του μεγαλύτερου πλοίου (LHD), γνωστού και ως αεροπλανοφόρου TCG Anadolu, το οποίο θα περατωθεί το 2021, και το οποίο θα φιλοξενεί αεροσκάφη F35B.
Το τουρκικό γενικό επιτελείο όμως ανακοίνωσε ότι θέλει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ένας ασφαλής σύνδεσμος μεταξύ των υπό παραλαβή αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighters και των κυριότερων δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, που θα αποτρέπει την «ακούσια» ( έτσι ονομάζουν την υποκλοπή δεδομένων οι Τούρκοι) ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Αυτό συμβαίνει καθώς πολλές από τις χώρες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ασφάλεια της μεταφοράς δεδομένων των αεροσκαφών τους, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την ανησυχία τους για τους αυξανόμενους δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία.
Το τμήμα ηλεκτρονικού πολέμου της τουρκικής διεύθυνσης SSM είναι υπεύθυνο για το έργο και ζητά από όλους όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν προσφορά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2018.
«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ασφαλή σύνδεση των στοιχείων των συστημάτων πληροφοριών μεταξύ των αεροσκαφών F-35 και του δικτύου πληροφοριών της ΤΗΚ , καθώς και την ασφαλή ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ αυτών των συστημάτων», ανακοίνωσε η SSM, σύμφωνα με το Defense News.
« Η ιδέα είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εγχώριες εταιρείες , ενώ παράλληλα να παραμείνουμε στο πρόγραμμα [JSF]», ανέφερε μια ανώνυμη πηγή του τουρκικού υπουργείου .
Παρόλο που δεν είναι απολύτως σαφές , εκτιμάται ότι ο στόχος της τουρκικής προσπάθειας αφορά τον έλεγχο « για το ποια πληροφορία θα εισάγεται και θα εξάγεται από τα αεροσκάφη F-35, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να διαμοιράζονται πληροφορίες σε όλα τα τουρκικά αεροσκάφη .
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης της ικανότητας των αισθητήρων του Joint Strike Fighter να αποθηκεύουν σημαντικές πληροφορίες, ειδικά για τις ηλεκτρονικές εκπομπές των εχθρικών ραντάρ.
Η δυνατότητα ταχείας μεταφοράς αυτών των δεδομένων σε διάφορα δίκτυα θα έδινε στους πιλότους όλων των αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, μια σημαντικά βελτιωμένη άποψη του πεδίου της μάχης κατά τη διάρκεια των αποστολών, καθώς επίσης θα επέτρεπε στους διοικητές να προγραμματίσουν καλύτερα μελλοντικές αποστολές.
Η εύρεση τρόπων σύνδεσης του F-35, ειδικά με τη χρήση της μυστικής πολυλειτουργικής προηγμένης σύνδεσης δεδομένων (MADL), σε αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, αποτέλεσε κύριο στόχο και για τις στρατιωτικές υπηρεσίες των Η.Π.Α.
Τα αεροσκάφη Joint Strike Fighters έχουν συντονιστεί με αεροσκάφη 4η γενιάς με το σύστημα δεδομένων Link-16 το οποίο όμως δεν επιθυμούν οι Τούρκοι διότι αυτό ελέγχεται από τις ΗΠΑ.
Υπάρχει επίσης μια ανησυχία ότι, χωρίς φίλτρο, ο υπολογιστικός εγκέφαλος του αεροσκάφους Joint Strike Fighter, θα αποστέλλει αυτόματα ευαίσθητα δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλους συνεργάτες του προγράμματος ή στον κατασκευαστή Lockheed Martin .
Η κύρια δουλειά του συστήματος ALIS του αεροσκάφους F-35 είναι η συλλογή δεδομένων σχετικά με την πτητική κατάσταση του αεροσκάφους , για αυτό και έχουμε την εισαγωγή πληροφοριών από διάφορους αισθητήρες σχετικά με τα τμήματα που χρειάζονται συντήρηση .
Τα πληρώματα εδάφους λαμβάνουν τα στοιχεία αυτά από το αεροσκάφος μέσω ασφαλούς φορητού υπολογιστή και στη συνέχεια τα εισάγουν σε ένα άλλο σύστημα το οποίο, τουλάχιστον θεωρητικά, υποτίθεται ότι συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας συντήρησης και εντοπίζει σημεία ενδιαφέροντος που χρειάζονται βελτίωση ή αναβαθμίσεις στο μέλλον.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί ως σημείο φόρτωσης για τα πακέτα δεδομένων αποστολής, που περιλαμβάνουν σχέδια δρομολογίων, θέσεις πιθανών απειλών και κινδύνων και άλλες παρόμοιες πληροφορίες, τις οποίες οι Τούρκοι δεν επιθυμούν να μοιράζονται με τους Αμερικανούς.
Πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι το ALIS μπορεί να αποστέλλει «ακούσια» πληροφορίες στην μητρική εταιρεία πίσω στις ΗΠΑ και από εκέι στην αμερικανική πολεμική αεροπορία.
Η Ιταλία και η Νορβηγία έχουν δημιουργήσει ένα κοινό εργαστήριο λογισμικού στην βάση Eglin των Ηνωμένων Πολιτειών στην Φλόριντα, στο οποίο εργάζονται για την δημιουργία ενός ασφαλούς φίλτρου για να αποτρέψουν τυχόν μη εξουσιοδοτημένες μεταφορές δεδομένων .
Η Αυστραλία έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για το δικό της τείχος προστασίας.
Η Άγκυρα όμως έχει ένα ακόμη λόγο για να ανησυχεί διότι θέλει να εντάξει στο οπλισμό του αεροσκάφους πυραύλους διαφόρων τύπων ρωσικής κατασκευής με μεγάλες «δυνατότητες», κάτι το οποίο το γνωρίζουν οι ΗΠΑ και σίγουρα θα έχουμε μία ακόμη κόντρα με το καθεστώς Ερντογάν με ανεξέλεγκτες και αυτήν την φορά διαστάσεις.
http://www.thedrive.com/the-war-zone/17687/turkey-wants-to-link-its-f-35-computer-brains-to-networks-that-will-include-russian-systems
http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-mulls-purchase-of-uss-f35-b-for-future-airplane-carrier-127923
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου