Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Αναμένεται παρέμβαση Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών


Παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του πρωθυπουργού που συνέδεσε το όνομά του με αυτό πού ονομάζουμε «εθνική γραμμή του Βελιγραδίου», φαίνεται πως ετοιμάζεται- σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες- στο παρασκήνιο.

Η παρέμβαση, καταγγελτική για τα σοβαρά λάθη και τις αδυναμίες που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών, αν γίνει, θα δώσει καί απάντηση στις κατηγορίες που εκτοξεύονται απο το Μαξίμου, οτι η Νέα Δημοκρατία υπέκυψε στην εθνικιστική της πτέρυγα και απομακρύνθηκε από το πνεύμα της γραμμής του Βελιγραδίου. Ενώ θα ενισχύσει την κριτική της Πειραιώς για την Συμφωνία και την ενότητα του κόμματος.
Το πρώτο σχόλιο του Κώστα Καραμανλή
Η μοναδική μέχρι στιγμής παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού στο θέμα, ήταν ένα σχόλιο σε δήλωση- ομιλία που είχε κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη για τις διαφορές ανάμεσα στην Συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα είχε δεχθεί στο Βελιγράδι, στην Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η τότε Κυβέρνηση Καραμανλή. Στο σχόλιό του στην ομιλία Μπακογιάννη ο Κώστας Καραμανλής επεσήμενε οτι υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στις δύο τοποθετήσεις- της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ- και οτι η Συμφωνία που θα υπογράψει ο Νίκος Κοτζιάς, συνιστά υποχώρηση απο την εθνική γραμμή.
Η Ντόρα Μπακογιάννη
Ειχειρηματολογώντας το καλοκαίρι του 2018 η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε σημειώσει οτι ναί μέν η Ελλάδα είχε κατ αρχήν αποδεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσιδορισμό, εκτιμώντας οτι μια μαξιμαλιστική γραμμή θα έφερνε την Ελλάδα αντιμέτωπη με όλους τους συμμάχους της, πλήν όμως σημείωνε τί δεν δέχθηκε η τότε Κυβέρνηση.
«Προφανώς ουδέποτε αμφισβήτησα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Άλλωστε, δεν θα ήταν πειστικό. Στην ιθαγένεια, όμως, η πάγια ελληνική θέση, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες, ήταν ότι έπρεπε να περιγραφεί ως «πολίτες της τάδε χώρας», με το ισχυρό επιχείρημα ότι πρόκειται για πολυπολιτισμική χώρα και η ιθαγένεια οφείλει να εκφράζει όλες τις εθνοτικές ομάδες. Και στη γλώσσα ήμασταν ξεκάθαροι: χαρακτηρισμός που θα συνδέεται με τη νέα ονομασία του κράτους».
Οι κύκλοι του Καραμανλή
Κύκλοι τότε του Κώστα Καρμαναλή σημείωναν οτι «η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησηw.
Σύμφωνα με πληροφορίες η δήλωση Καραμανλή για την Συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει γραπτά ή on camera, ενώ πιθανόν θα ζητάει από τους βουλευτές του κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει πιθανότατα η ΝΔ.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: