Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Εμπορεύσιμο το κοίτασμα του οικοπέδου 10: Ιστορική ανακοίνωση σε Λευκωσία και ΗΠΑ

Αισιοδοξία επικρατεί για τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση και την εταιρεία Exxon Mobil.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα κυπριακά ΜΜΕ, το κοίτασμα που βρέθηκε στο τεμάχιο 10 είναι εμπορεύσιμο, με παρόμοια γεωλογία με αυτή του αιγυπτιακού «Ζορ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, από αντιπροσωπεία της εταιρείας ExxonMobil, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Τρίσταν Άσπρεϊ.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από κοινού από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον κ. Άσπρεϊ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εμπορίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 14:00, αφού προηγηθεί ενημέρωση των κομμάτων στις 13:00.

Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου το Υπουργείου Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 και ότι το γεωτρύπανο «Stena Icemax» θα συνέχιζε στον στόχο «Γλαύκο» της κοινοπραξίας στο ίδιο τεμάχιο.

Τα αποτελέσματα αναμένονταν μετά την ολοκλήρωση και της ερευνητικής γεώτρησης στον δεύτερο στόχο, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν αρχικά τεθεί.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος» και εκτιμάται πως η παρουσία του Αντιπροέδρου τoυ αμερικανικού κολοσσού κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει θετικές εξελίξεις.

Πάντως, έγκυρες πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πως σε περίπτωση ανακάλυψης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, του δεύτερου μετά την «Αφροδίτη», δημιουργούνται θετικές προεκτάσεις σε τρία επίπεδα:

ενισχύονται οι υδρογονανθρακικοί πόροι στην κυπριακή ΑΟΖ, κλειδώνει η παρουσία της μεγαλύτερης εταιρείας υδρογονανθράκων στον κόσμο στην Κύπρο, ενώ δημιουργείται νέα δυναμική και στο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL που περιλαμβάνει πέντε γεωτρήσεις.


Σημειώνεται ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil, είχε αναφέρει ότι τα μελλοντικά βήματα της εταιρείας θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ερευνών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν τα δεδομένα το επιτρέψουν, η εταιρεία να συμμετέχει στην κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Κύπρο.

Πηγή: hellasjournal.com

1 σχόλιο:

manigr.blogspot.com είπε...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ.