Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ξεκινάει η «Γαλάζια Πατρίδα» και στην Αθήνα συνιστούν... ψυχραιμία: Άσκηση αρπαγής κοιτασμάτων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο

Πολεμικό κλίμα δημιουργεί η Άγκυρα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας να ανακοινώνει ότι «ο στόλος μας είναι έτοιμος για την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”», σημειώνοντας ότι θα γίνει «ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες». 


Στην ουσία πρόκειται για μια μείζονα άσκηση αρπαγής κοιτασμάτων, δηλαδή επιβολής κυριαρχίας σε κομμάτια της ελληνικής και της  κυπριακής ΑΟΖ
Άλλωστε το προανήγγειλε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ

Πρόκειται για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Δηλαδή όπου η Άγκυρα διεκδικεί κοιτάσματα άλλων πλην φυσικά της Ρωσίας που ποτέ δεν θα τολμούσε.

Στο Αιγαίο και στην Α.Μεσόγειο στο στόχαστρο είναι κομμάτια της ελληνικής και της  κυπριακής ΑΟΖ.

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας δημοσιοποίησε και ένα προπαγανδιστικό βίντεο για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου. 

Πρόκειται για «υπερπαραγωγή» που στόχο έχει να δημιουργήσει εντυπώσεις ανίκητης αρμάδας.

Ενσωματωμένο βίντεο
Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma
 
Millî Gemilerimiz Mavi Vatan Tatbikatına Hazır!
589 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 
 
Στη δεκαήμερη άσκηση, που θα γίνει με πραγματικά πυρά, θα συμμετέχουν 102 πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και SAS-SAT καθώς και η Ακτοφυλακή. 

Φυσικά ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μόνο τυχαίος δεν είναι καθώς εκτελούν όλες τις επιχειρήσεις που χρειάζονται προς κατάληψη νήσων και της μετέπειτα διατήρησης της κυριαρχίας επ'αυτές.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά οπλικά συστήματα τουρκικής κατασκευής όπως οι πύραυλοι Cirit και Umtas.


Θα χρησιμοποιηθούν οι βάσεις στο Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, και τη βάση Γκιολτζούκ, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση θα ξεκινήσει μόλις μια ημέρα πριν τις ανακοινώσεις -την Πέμπτη- της Exxon Mobil, για την ανεύρεση μεγάλου κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δείχνουν να διαχειρίζονται με ψυχραιμία την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ANT1, το επίπεδο ετοιμότητας των Ενοπλων Δυνάμεων είναι στο -καθ’ όλα ειρηνικό- «μπλε», κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί κανένα έκτακτο μέτρο, ούτε έχει σημάνει κάποιου τύπου «συναγερμός», εν όψει της άσκησης των Τούρκων. 

Παρά ταύτα, τόσο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και στο Πεντάγωνο, αναμένουν να διαπιστώσουν αν ο Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για περιορισμό της προκλητικότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, δυο ημέρες προ της εκκίνησης της άσκησης, οι Τούρκοι προέβησαν σε 11 παραβιάσεις στο Αιγαίο. 

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Χουλουσί Ακάρ προέβη σε μια άκρως προκλητική δήλωση στην οποία επανέλαβε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». 



Συγκεκριμένα τόνισε ότι «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Γαλάζια πατρίδα μας», αναφερόμενος στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. 

«Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, βάζοντας στο «τραπέζι» το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και των κοιτασμάτων.

Μάλλον στην Ελλάδα δεν έχουν καταλάβει ότι η ψυχραιμία με τους Τούρκους δεν αρκεί.




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: