Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Τι επιδιώκει ο “σουλτάνος” Ερντογάν και τι οι Στρατηγοί του από την “Γαλάζια Πατρίδα”…

Είκοσι τέσσερις ώρες απέμειναν για τη σημαία εκκίνησης της άσκησης«Γαλάζια Πατρίδα».


Μιας άσκησης που απ’ ότι φαίνεται – βάσει των εκτιμήσεων Έλληνων επιτελών και των πληροφοριών που έχουν συγκεντρώσει- πιθανότατα θα δούμε ένα πολύ παιγμένο σενάριο, το οποίο όμως θα έχει έναν συνδυασμό που οι Τούρκοι επιτελείς, μέσω αυτού, θα προσπαθήσουν να «απολαύσουν» την ευαρέσκεια του Σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης της Τουρκικής κινητικότητας, περίπου σαράντα μονάδες από το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, έχουν ενεργοποιηθεί και αναμένεται να κάνουν ασκήσεις σε διαφορετικές περιοχές.

Αλλά έως τώρα όποια περιοχή έχει δεσμευτεί, θεωρητικά, κινείται στο πλαίσιο της λογικής και σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει στην αλυτρωτική ονομασία της άσκησης. «Deniz Kurdu» + «Beyaz Firtina» = «Mavi Vatan 19»…

Οι δυο κύριες ασκήσεις του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έλεγαν ανώτατες πηγές από το Ελληνικό Πεντάγωνο, στις οποίες συμμετείχαν και αεροπορικές δυνάμεις, είναι η «Deniz Kurdu» και η, λίγο μικρότερη, «Beyaz Firtina».

Η προσπάθεια που θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι επιτελείς- εξηγούσαν οι ίδιες πηγές- είναι να παντρέψουν τα σενάρια των δυο αυτών ασκήσεων σε μια, με κύριο σκοπό να δείξουν στον Ισλαμιστή ηγέτη της πατρίδας τους, πως του είναι πιστοί.

Ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος, με την σειρά του, θα «διαφημίσει» γι’ ακόμη μια φορά την προκλητική ρητορική που έχει υιοθετηθεί από τη γείτονα, θέλοντας να στείλει τα δικά του μηνύματα στο εσωτερικό ακροατήριο, που περιμένει να δει το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας τους, να ξεχύνεται στο Αρχιπέλαγος, μεταφράζοντας επί του πρακτέου την ονομασία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Εφόσον υπάρξει αυτό το πάντρεμα των δυο ασκήσεων, καταλαβαίνει κανείς πως θα φανεί μια δραστηριότητα, φυσικά μεγάλης κλίμακας, η οποία θα διενεργηθεί σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις, συνδυάζοντας ταυτόχρονα σενάρια σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία.

Από την άλλη πλευρά κύκλοι του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν πως τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναλύονται και σημειώνουν, πως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξεταστεί σε βάθος το νέο Τουρκικό σχέδιο όπου μέσα απ’ αυτό, ίσως να υπάρξουν νέα δεδομένα που σε κάθε περίπτωση, είναι αντιμετωπίσιμα.

Επιπλέον οι ίδιες πηγές εξηγούσαν τις τελευταίες γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται και στις οποίες ενεργό μέλος είναι η χώρα μας η οποία ευτυχώς από νωρίς είχε αντιληφθεί τα ενεργειακά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή και φρόντισε μέσω των συμμαχιών που αναπτύχθηκαν, ν’ αναλάβει τον βαρύ ρόλο, μιας εκ των χωρών που αποτελούν τον πυλώνα σταθερότητας, παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα που υπάρχουν τα οποία βέβαια δεν αφήνουν εκτός τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Ερντογάν θέλει την Γαλάζια Πατρίδα ως αντίδραση στο ενεργειακό μπλοκ των χωρών

Οι τελευταίες εξελίξεις με το «φλερτ» Κύπρου Γαλλίας, η γεώτρηση της Exxon Mobil στο τεμάχιο δέκα της Κυπριακής ΑΟΖ, ο «συνασπισμός» των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμη κι εκείνων που θεωρητικά υπήρξαν ορκισμένοι εχθροί αλλά μπροστά στα ενεργειακά συμφέροντα των χωρών άφησαν αυτές τις έχθρες στην άκρη, είναι ορισμένες από τις γεωπολιτικές αλλαγές που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χωνέψει.

Και εκείνο που φοβάται περισσότερο απ’ όλα είναι πως εφόσον δεν καταφέρει να εισχωρήσει στις χώρες του ενεργειακού μπλοκ, θα έχει ίσως το πιο σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα στα δεκαέξι χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της Τουρκικής προεδρίας.

Μέσω της άσκησης Γαλάζια πατρίδα, ουσιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να επιβάλλει το Νόμο του ισχυρού, κάτι το οποίο δύσκολα μπορεί να καταφέρει με τις συμμαχίες που έχουν αναπτυχθεί.

Θα προσπαθήσει όμως να δείξει την αντίδρασή του στις συμμαχίες των επτά χωρών κι επειδή κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, ίσως αρκεστεί στην «πασαρέλα» του Αιγαίου που κι εκεί το Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζει καλά, αν κι εφόσον υπάρξουν προκλήσεις, πως θ’ απαντήσει.

Και το ίδιο βέβαια γνωρίζουν και οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας.



Πηγή:hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: