Περιορισμένες είναι οι κινήσεις των Τούρκων μέχρι τώρα. 

Η κατά τις εξαγγελίες της Τουρκίας γιγάντια διακλαδική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», μέχρι στιγμής κινείται σε ρυθμούς προηγούμενων… συνηθισμένων ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
 
Τα πλοία που μέχρι στιγμής έχουν βγει από τους ναυστάθμους δεν ξεπερνούν τα 20, τη στιγμή που οι εξαγγελίες και τα δημοσιεύματα του Τύπου της γειτονικής χώρας έκαναν λόγο για πάνω από 103 μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε για παράδειγμα το CNNTurk, που κάνει λόγο για «πρόβα πολέμου», προσθέτοντας πως μαζί με τα πλοία θα ασκηθούν αεροσκάφη, UAV και ελικόπτερα και 15 παράκτια περιπολικά της ακτοφυλακής

Το άρθρο επισήμαινε ακόμα, πως στο πλαίσιο της άσκησης θα γίνει για πρώτη φορά χρήση των εγχώρια κατασκευασμένων πυραύλων Cirit και Umtas.

Τα κατασκευασμένα στην Τουρκία επιθετικά ελικόπτερα Atak, επίσης θα συμμετάσχουν σε συνδυασμό με βατραχανθρώπους των μονάδων SAT και SAS. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν και σενάρια προσβολής στόχων από φρεγάτες και κορβέτες και αποβάσεις πεζοναυτών.

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί, και τα εγχώρια UAV Bayraktar θα ασκηθούν σε συνδυασμό με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ την άσκηση θα παρακολουθήσει και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ.
 
 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Δρ Hay Eytan Cohen Yanarocak, εμπειρογνώμονα σε θέματα  Τουρκίας στο Ιεροσολύμα στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας, «μία από τις σημαντικότερες πτυχές αυτής της άσκησης  είναι η αξιοποίηση των εγχώριων  όπλων της Τουρκίας.

Για παράδειγμα, τα UAV: ​​»Bayraktar» και «Anka», οι Κορβέτες κλάσης  Milgem, το ελικόπτερο «Atak» , οι πύραυλοι Cirit «, όλα αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως σήμα για τις ΗΠΑ, ότι η Τουρκία επιδιώκει να θέσει τέρμα στην εξάρτησή της από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

Το άλλο «μήνυμα» της Τουρκίας έχει να κάνει με Ελλάδα και Κύπρο.
«Το Ισραήλ διατηρεί ευρεία συνεργασία τόσο με την Κύπρο όσο και με την Ελλάδα, συμμετέχοντας σε αρκετές στρατιωτικές ασκήσεις αεροπορικών, θαλάσσιων και επίγειων δυνάμεων, ιδίως μετά την υποβάθμιση των δεσμών με τον αντίπαλο της Ελλάδας, την Τουρκία.
 
Παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ασκήσεις διεξάγονται στη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος, καθιστάτε εμφανές ότι αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για την Κύπρο και την Ελλάδα και το Ισραήλ», δήλωσε ο Γιαναρόκακ.

Η Τουρκία και το Ισραήλ ήταν στενοί σύμμαχοι στην αμυντική βιομηχανία, στον τομέα της ασφάλειας, είχαν ανταλλαγή πληροφοριών και κοινή στρατιωτική εκπαίδευση που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 και κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1990 με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας του 1994 και τη συμφωνία συνεργασίας στρατιωτικής κατάρτισης του 1996.

Οι δύο χώρες επίσης συμμετείχαν σε ετήσια κοινά ναυτικά και αεροπορικές ασκήσεις, αλλά μετά την κρίση της υπόθεσης Mavi Marmara, η Άγκυρα πάγωσε τα πάντα συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση στράφηκε τότε στους αντιπάλους της Τουρκίας, δηλαδή στην Ελλάδα και στους Ελληνοκύπριους για στρατιωτικές ασκήσεις όλων των ειδών.

Το Ισραήλ και η Κύπρος και η γειτονική Ελλάδα είναι στενοί σύμμαχοι, μιας και μοιράζονται μια σειρά στρατηγικά συμφέροντα, όπως το φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο στην Κρήτη και από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των τριών χωρών διεξήγαν  την πέμπτη τριμερή συνάντηση  και συνεχίζουν τις συζητήσεις για έναν κοινό αγωγό φυσικού αερίου για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς και για περιφερειακά ζητήματα υλοποιώντας μια ουσιαστική εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ τους.

Τον Ιούνιο του 2018 οι Υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών διεξήγαγαν τη δεύτερη τριμερή συνάντηση για την ενίσχυση της ασφάλειας και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, κοινές  στρατιωτικές ασκήσεις και κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ανατολική Μεσόγειο, καταλήγει το ισραηλινό άρθρο.

Οι Ισραηλινοί δεν ξεχνούν ότι ο Ερντογάν απειλεί την Ιερουσαλήμ την οποία θεωρεί ως «κατεχόμενη πόλη» ενώ το ΑΚΡ διατηρεί στενές σχέσεις με της Χαμάς και υπάρχουν υπόνοιες ότι την εξοπλίζει.