Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Οι Γερμανοί «ανακάλυψαν» την κρίση στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ-πρόκληση της Deutsche Welle χωρίς καμία αναφορά στα Μνημόνια που επέβαλε το Βερολίνο


Δεν έχει τέλος η υποκρισία, όπως βέβαια και ο κυνισμός, των Γερμανών που επιμένουν να κάνουν πως δεν... καταλαβαίνουν ότι το «άλμα στο κενό» που έκανε η πατρίδα μας τα χρόνια των Μνημονίων ήταν έπειτα από... σπρώξιμο του Βερολίνου!

Απολύτως προκλητικά λοιπόν, και κινούμενη στη γραμμή αυτή, η Deutsche Welle με εκτενές ρεπορτάζ της για την κατάσταση που επικρατεί πια στην Ελλάδα της κρίσης μετά τα Μνημόνια, δεν έκανε καμία αναφορά στις ευθύνες των πολιτικών που πίεσαν να εφαρμοστούν εδώ - τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο εμμονικός ανθέλληνας Βόλφ-γκανγκ Σόιμπλε.

Η χώρα αυτοχρηματοδοτείται επί έξι μήνες, αλλά η κατάσταση για τους Ελληνες παραμένει προβληματική, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ υπογραμμίζει πως η οικονομική ανάπτυξη παραμένει στάσιμη, οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, και επισημαίνει ότι «στενεύουν τα περιθώρια για τον Αλέξη Τσίπρα».


Για να σκιαγραφήσει την κατάσταση στη χώρα μας, το δημοσίευμα παραθέτει την ιστορία του Γιάννη Παπαδόπουλου, ενός συμπατριώτη μας που επί 35 χρόνια ζούσε στη Γερμανία, όπου σπούδασε βιολογία και εργαζόταν, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα το 2010, όταν αρρώστησε η μητέρα του.


Τώρα, ως υπάλληλος εταιρίας καθαρισμού σχολικών κτιρίων, παίρνει 560 ευρώ τον μήνα. Και κουνά το κεφάλι του όταν ακούει τους πολιτικούς να λένε ότι τελείωσε η κρίση.

Καμία αλλαγή
«Η κατάσταση ακόμη και με τον Τσίπρα δεν έχει καλυτερεύσει, είναι το ίδιο όπως και όλες οι άλλες κυβερνήσεις» δήλωσε στην D.W. ο κ. Παπαδόπουλος.


«Το κράτος χρωστά στους πολίτες δισ. ευρώ σε επιστροφές φόρων και, όταν λένε οι πολιτικοί ότι έχουν πλεόνασμα, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν» δηλώνει ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος, με το γερμανικό δίκτυο φυσικά να μην κάνει απολύτως καμία αναφορά στις γερμανικές πιέσεις για το κυνήγι των υπερπλεονασμάτων. 


Στα χαρτιά η ανεργία μειώθηκε από 27,5% το 2013% στο 18,6%, αλλά παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη.


Η νεανική ανεργία κατέβηκε επίσης από πάνω από το 50% στο 36,6%.
Αλλά αυτό δεν χαροποιεί κανέναν, διότι η υποτιθέμενη ανάπτυξη δεν κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη, σημειώνει επίσης η Deutsche Welle.

Κρίσιμη εβδομάδα υπό το βλέμμα των αγορών 
Εβδομάδα κρίσης για την ελληνική οικονομία ξεκινά από σήμερα εν μέσω κλοιού πιέσεων από τους δανειστές, οι οποίοι με υποδόρια απειλητικές δηλώσεις διαμηνύουν στην Αθήνα να επισπεύσει το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, αν θέλει να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, γεγονός που θα εκτιμηθεί θετικά εν όψει της δεύτερης εξόδου για δανεισμό από τις αγορές. 


Την προσεχή Τετάρτη 27/2 η Κομισιόν θα ανακοινώσει την έκθεσή της για την πρόοδο της Ελλάδας στις 16 εκκρεμότητες του περασμένου καλοκαιριού (επιστροφές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Εγνατία, Δημόσιο, Δικαιοσύνη, ΑΑΔΕ κ.λπ.).



Ταυτόχρονα θα δημοσιευτεί και η έκθεση για τις μακροχρόνιες δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας με αιχμές το υποτονικό επενδυτικό κλίμα, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, την ανεργία, το δημογραφικό και τη μετανάστευση των νέων.


Και οι δύο εκθέσεις πρόκειται να συζητηθούν στο EuroWorkingGroup της επομένης, αλλά η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μια άτυπη «ανακωχή» ως τις 8 Μαρτίου προκειμένου, όπως αισιοδοξεί ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος να αλλάξουν θετικά οι διαθέσεις.

Ενδεχόμενο

Δεν είναι απίθανο πάντως, αν η βραδυπορία επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα να λάβει μια θετική αξιολόγηση στις 11 Μαρτίου, αλλά με αστερίσκους, που όμως δεν θα μεταθέτουν μόνο την εκταμίευση του 1 δισ. και την κυβερνητική πρόθεση για ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις σε Ταμεία και Εφορίες.


Θα αναχαιτίσει και τα σχέδια ελεγχόμενης εξόδου με δεκαετές ομόλογο, μικρής έστω αξίας, που θα επιτρέψει να αποπληρωθούν ακριβά δάνεια 3,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11 δισ. του ΔΝΤ, τα οποία έχουν ακριβό επιτόκιο ώστε να εξοικονομούνται ετησίως από τόκους 200.000.000 ευρώ ως το 2022.


Καθοριστικής σημασίας στην αξιολόγηση θα είναι η λύση που θα δοθεί στο πρόβλημα των στεγαστικών δανείων, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για μια ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.


Αναφορικά με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, για τον οποίο αντιδρά σφόδρα το Βερολίνο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης έχει έτοιμη λίστα ισοδύναμων μέτρων 14.000.000 ευρώ.

Γ.Χ.

«Εξι στους δέκα πολίτες τα βγάζουν οριακά πέρα» σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
Η πολυδιαφημισμένη έξοδος από τα Μνημόνια άφησε ανέπαφες τις άθλιες συνθήκες ζωής των Ελλήνων.

Έξι στους δέκα Έλληνες τα φέρνουν οριακά βόλτα, ενώ την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει καν τη δυνατότητα να αφήσει κάποια χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης. 


Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, το ποσοστό των Ελλήνων που οριακά καλύπτουν υποχρεώσεις και ανάγκες έφτασε το 64% τον Ιανουάριο του 2019, από 60% τον Δεκέμβριο και 57% τον Νοέμβριο του 2018.


Την ίδια ώρα, το 85% των Ελλήνων δεν δύναται να αποταμιεύσει, ποσοστό που μειώθηκε μόλις κατά 1% σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, μόλις το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο ή θετικό στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ακριβές αγορές, όπως έπιπλα ή ηλεκτρονικά είδη, ενώ μόλις το 0,9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας και αντίστοιχα το 9,5% στις εργασίες βελτίωσης - ανακαίνισης των χώρων του τον επόμενο χρόνο (από 1,9% και 10,9% αντίστοιχα τον Οκτώβριο). 


Δυσοίωνα είναι και τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης της ΕΣΕΕ για το ελληνικό εμπόριο, από τα οποία προκύπτει ότι το 56% των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση του κύκλου εργασιών, το 27% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ενώ επίσης το 27% των επιχειρήσεων παρουσιάζει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: