Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Αποστολάκης: «Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, μπορεί να κλιμακωθεί η κατάσταση»

Σε ετοιμότητα οι ΕΔ για το Καστελόριζο

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του Β’ κύκλου εργασιών του Διεθνούς Θερινού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου 2019 ‘’New State of Affairs in the Western Balkans and the Eastern Mediterranean’’, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου, κάνοντας λόγο για έναν δύσκολο γείτονα.
 
Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε πως η συσσώρευση ένταση εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος και ενέχει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης.

Όπως είπε, «η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων δυνητικών προκλήσεων και προβλημάτων, με ορθολογικό τρόπο και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, που να ευνοεί την εξασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων.

Και σαφέστατα, σε ένα τόσο κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο, η αμυντική διπλωματία αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας».

Και πρόσθεσε: «Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πάροχο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι «έχουμε να συμβιώσουμε με έναν δύσκολο γείτονα» και πρόσθεσε:
«Αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και τις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία.

Η στάση μας αυτή είναι αυτονόητο δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως αδυναμία».
 
 
Επίσης, αναφερόμενος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΕ Ελλάδας Τουρκίας, επανέλαβε:
«Αποτελεί πεποίθησή μου ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να μείνει ανοιχτός.

Επιδιώκουμε την ύφεση της έντασης, καθώς, όπως λέω πάντα, η συσσώρευση έντασης εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος και ενέχει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή, όμως, προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η πολιτική βούληση, αλλά και η αποτρεπτική ισχύς και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών, έχουν καταστήσει το μήνυμα αυτό σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις».

Με αφορμή, δε, την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήρε τη στάση της διεθνούς κοινότητας ιδιαίτερα της ΕΕ, που «για πρώτη φορά στέλνει ένα τόσο ξεκάθαρο μήνυμα υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας, και σαφούς υποστήριξης των θέσεων της Κύπρου».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε, επίσης, στις στρατιωτικές και αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με «σχεδόν όλα τα κράτη της περιοχής, και με άλλα παγκοσμίως».
 
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό που υπάρχει για μία σειρά παραμέτρων , όπως:

-Τις κινήσεις των διεθνών δρώντων στη Συρία, τη Λιβύη και τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
 
-Τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα στην ευρύτερη περιοχή, όπου έχουμε κοινή στρατηγική με την Κύπρο, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα.

-Τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και ισορροπίες στα Βαλκάνια.

-Τις εξελίξεις στα ζητήματα και τις μορφές της παράτυπης μετανάστευσης.

-Τη Συμμαχική και Ευρωπαϊκή πολιτική στα εν λόγω ζητήματα και γενικότερα τη δραστηριοποίηση της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και λοιπών διεθνών οργανισμών, κυρίως του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ.

ANOIKTA OΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
Ανοικτά για τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) είναι όλα τα σενάρια για την τροπή που θα μπορούσε να λάβει πιθανή τουρκική κίνηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου.

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Στρατός Ξηράς (Σ.Ξ.), το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) και οι Ειδικές Δυνάμεις αξιοποίησαν κάθε δυνατότητα που παρέχουν οι έκτακτες επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις, αλλά και οι τακτικές ασκήσεις, προκειμένου να αυξήσουν τον βαθμό ετοιμότητάς τους, αναφέρει ο Β. Νέδος για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Σε Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν και την εξέλιξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, μετά και το ραντεβού Τραμπ – Ερντογάν στην Ιαπωνία.

Στην Αθήνα και στη Λευκωσία συμφωνούν ότι πιθανό αδιέξοδο στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης Ουάσιγκτον και Αγκυρας ίσως έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι πάντως απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα ανοίγει παράλληλα όλα τα ακανθώδη ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Το περασμένο Σάββατο (22 Ιουνίου), κατά τον πλου του «Γιαβούζ» και των τουρκικών πολεμικών που το συνόδευαν, δημιουργήθηκε ένταση με τα ευρισκόμενα σε απόσταση ασφαλείας ελληνικά πλοία του Π.Ν., παρά το γεγονός ότι η εντολή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς τον στόλο είναι η παρουσία να παραμένει διακριτική.

Ωστόσο, οι τουρκικοί χειρισμοί κρίθηκαν άκρως… παρεξηγήσιμοι, τη στιγμή που το «Γιαβούζ», ευρισκόμενο αρκετά ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου, στράφηκε βορειοανατολικά προς την Αττάλεια, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Η στρατιωτικοποίηση
Στην Αθήνα γνωρίζουν καλά ότι οι Τούρκοι επιθυμούν να δηλώσουν εμπράκτως την αμφισβήτηση της πλήρους επήρειας του Καστελλόριζου (δηλαδή της ΑΟΖ περί των 70 ναυτικών μιλίων που έχει για την Ελλάδα το νησί προς τα νοτιοανατολικά), γι’ αυτό και εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια, όπως οι διάφορες εκδοχές της «Λερναίας Υδρας», στις οποίες αναφέρθηκε η «Κ» την περασμένη Κυριακή.

Η άκρα στρατιωτικοποίηση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί συνειδητή επιλογή για την Αγκυρα, και αυτό διαχέεται κατά τρόπο προπαγανδιστικό στο εσωτερικό.

Το «Φατίχ» παρουσιάζεται ως σύμβολο κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και φυλάσσεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) από πιθανή «επιβουλή».

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε κινητικότητα και στο Βόρειο Αιγαίο, στο οποίο πλέουν από την περασμένη Δευτέρα δύο τουρκικά ερευνητικά πλοία, μικρότερου μεγέθους από το «Μπαρμπαρός», όπως το «Τσουμπουκλού».

Για τη δραστηριότητα που θα έχουν δεν έχει εκδοθεί καμία NAVTEX και δεν έχει δοθεί καμία ένδειξη, ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι η Aγκυρα προσπαθεί να κρατήσει την Αθήνα απασχολημένη σε πολλαπλά μέτωπα.

Την ίδια στιγμή, ορισμένες «χαμηλής πολιτικής» κινήσεις βελτίωσης του κλίματος προχωρούν, παρότι κρίνονται ανεπαρκείς, όπως η –διαρκώς αναβαλλόμενη– ακτοπλοϊκή σύνδεση Λαυρίου – Τσεσμέ, που, θεωρητικά, αρχίζει αύριο.

Στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας δεν αποπροσανατολίζονται.

Ο αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς επισκέφθηκε σχεδόν κάθε μονάδα στο Ανατολικό Αιγαίο κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως άλλωστε και ο αρχηγός ΓΕΝ Νίκος Τσούνης, ενώ διαρκής είναι η κινητικότητα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χρήστου Χριστοδούλου, ενός ανώτατου αξιωματικού που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τη δημοσιότητα, αλλά εργάζεται σιωπηρά «κάτω από τα ραντάρ», προκειμένου καθετί που χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των Ε.Δ. να βρίσκεται στον ανώτατο βαθμό διαθεσιμότητας.

Στο ΓΕΕΘΑ επικρατεί ικανοποίηση για την προώθηση ορισμένων ζητημάτων που αφορούν την αύξηση των δυνατοτήτων των Ε.Δ., ανάμεσα στα οποία και η εξοικείωση των ελληνικών πληρωμάτων με το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3, που συνεχίζει τις δοκιμαστικές πτήσεις.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: