Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Τα θέλει όλα η Άγκυρα... Νησιά, βραχονησίδες, εναέριο χώρο, δικαιώματα

Στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο επανέρχεται η Άγκυρα, με υψηλόβαθμο Τούρκο διπλωμάτη να αναρτά στο Twitter σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ που περιγράφει «τις διαφωνίες στο Αιγαίο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

 
Ο Τούρκος διπλωμάτης, Τσαγατάι Ερτζίγες, παραθέτει δύο υπερσυνδέσμους (link) προς «ενημερωτικά σημειώματα για το Αιγαίο» που συμπεριλαμβάνουν, όπως αναφέρει, «το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». ​

Στην ιστοσελίδα που διατίθεται σε τουρκικά και αγγλικά, περιγράφονται πέντε κατηγορίες «βασικών προβλημάτων» στο Αιγαίο:

-Η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, τη θαλάσσια δικαιοδοσία
-Η αποστρατικοποίηση νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο
-Η κυριαρχία σε βραχονησίδες, μικρότερα νησιά και τα Ίμια
-Ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο
-Οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και ποια χώρα έχει την ευθύνη

Εισαγωγικά, το ενημερωτικό σημείωμα του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο παράκτια κράτη που έχουν «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο».
 
«Η διμερής σχέση Τουρκίας-Ελλάδας στο Αιγαίο πρέπει να βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:
Το Αιγαίο είναι μια κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Οι ελευθερίες της ανοικτής θάλασσας και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτή, που επί του παρόντος απολαμβάνουν τόσο τα παράκτια κράτη όσο και τρίτες χώρες, δεν θα πρέπει να προκαλούν πρόβλημα.

Κάθε απόκτηση νέων θαλάσσιων περιοχών πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση και να είναι δίκαιη και ισότιμη», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι η βασική πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική άποψη που θεωρεί όλο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσας «κατά πλήρη παράβαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη».

Αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα, σημειώνεται ότι αποτελεί πεδίο διαφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η διαφωνία αφορά τις περιοχές που θα πρέπει να αποδοθούν σε Τουρκία και Ελλάδα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών», σημειώνεται.

Για την αποστρατικοποίηση νησιών στο ανατολικό Αιγαίο, το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλείται διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλουν νομικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τη Συνθήκη της Λωζάνης και επιρρίπτει ευθύνες στην Αθήνα για την κατά παράβαση στρατιωτικοποίηση νησιών.

Για τον εναέριο χώρο, σημειώνεται ότι διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων», υποστηρίζει η Τουρκία.

Για τις βραχονησίδες και συγκεκριμένα τα Ίμια, η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία καμία αναφορά σε νησίδα Ίμια στα έγγραφα της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Για τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Τουρκίας».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: