Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Μάζης για γεωτρήσεις: Ο Ερντογάν θα στείλει ερευνητικό στην ελληνική ΑΟΖ


Την εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει το επόμενο βήμα και θα στείλει ερευνητικό σκάφος για γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ εξέφρασε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης. 

 
«Ελπίζω ο κ. Ερντογάν να λάβει σοβαρά υπόψη του και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στα διεθνή φόρα και τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εθνικής Αμύνης και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. 

Δηλώσεις που πρέπει να εκπέμπονται σπάνια αλλά αποφασιστικά», είπε ο καθηγητής Γεωπολιτικής. 

«Πιστεύω ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει και το επόμενο βήμα γιατί μέχρι σήμερα δεν του κόστισε τίποτα.

Δα μπορούσε να την κάνει (σ.σ. γεώτρηση) σε ένα μέρος στην περιοχή που θεωρητικά υπάρχει η ΑΟΖ της Ελλάδας και γειτνιάζει με την Κύπρο. Να τοποθετήσει ένα ερευνητικό σκάφος με δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο», τόνισε ο Ιωάννης Μάζης. 

 
Αναφορικά με την στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά ο καθηγητής Γεωπολιτικής υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια σύγχυση πολιτικής με το Κογκρέσο να θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία και τον Λευκό Οίκο να έχει «μία στάση ανοχής». 


«Η Ευρώπη υπήρξε πλουσία σε χαρακτηρισμούς εναντίον των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή αλλά πτωχότατη αναφορικώς με τις ενέργειες που έπρεπε να κάνει για να αναχαιτίσει αυτή την προκλητικότητα», ανέφερε ο καθηγητής Γεωπολιτικής. 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: