Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάζει.
ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ήταν το πρώτο ελληνικό ΜΜΕ ***που σας είχε ενημερώσει για αυτή την εξέλιξη.
Γράφαμε στις 18/12/19 ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ήταν το πρώτο ελληνικό ΜΜΕ ***που σας είχε ενημερώσει για αυτή την εξέλιξη.
''Αλλά δεν τελειώνουν εδώ οι προκλήσεις των Τούρκων.
Πρώην Τούρκοι ναύρχοι και σύμβουλοι του Ερντογάν, προτείνουν να σταλούν τις επόμενες ημέρες πολεμικά πλοία στη Λιβύη για να στηριχθεί το καθεστώς της Τρίπολης.
Μάλιστα ο γνωστός πρώην ναύρχος Cem Gürdeniz, υποστηρίζει πως στα πλαίσια της Μεσογειακής Ασπίδας, η Τουρκία θα πρέπει να επεκτείνει τις βλέψεις της και να στραφεί και προς την Τυνησία.
Εκεί όπως αναφέρει, ο Ερντογάν θα πρέπει να στέλνει πολεμικά πλοία, με σκοπό τον έλεγχο της Μεσογείου, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά του οι Έλληνες θα πρέπει να μπλοκαριστούν.
Το σχέδιο της Τουρκίας είναι πλέον ξεκάθαρο, εμείς έχουμε πλάνο;''
Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στη χώρα της βόρειας Αφρικής πριν λίγες εβδομάδες, φέρεται να ζήτησε από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.
Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ και παράλληλα να ανοίξει… τα πανιά της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.
Τα νεότερα στοιχεία
Η κατάσταση στη Μεσόγειο μπορεί να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη εάν η Τουρκία προχωρήσει στην επόμενη φάση των σχεδιασμών της, για τους οποίους είναι ενήμερα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Η Άγκυρα έχει δημοσιεύσει χάρτες που δείχνουν ότι, μετά τη Λιβύη η σκοπεύει να «ενωθεί» μέσω θαλάσσιου διαδρόμου δυτικά της Κρήτης και με την Τυνησία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews.
Την επιχείρηση «Τυνησία» έχει προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη δήλωσε ότι, «η Τουρκία θα διεξάγει συνομιλίες με κάθε εμπλεκόμενη χώρα, εκτός από την ελληνοκυπριακή διοίκηση,
Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Επιθυμούμε τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και αυτό ισχύει και για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου.
Μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες και με άλλες χώρες της περιοχής.
Από το 2004 εργάζεται η Τουρκία πάνω στο σενάριο που βλέπουμε τώρα
Η Τουρκία έχει εργαστεί πάνω στο σενάριο που εκτυλίσσεται τώρα στη Μεσόγειο εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Στις 2 Μαρτίου 2004 και στις 12 Μαρτίου 2013 η Τουρκία με επιστολές της στον ΟΗΕ γνωστοποιούσε την άποψή της για τα συμφέροντά της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καθορίζοντάς τα και με συγκεκριμένες συντεταγμένες.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, τα συμφέροντά της βρίσκονται «δυτικά του σημείου με συντεταγμένες 32 μοίρες, 16 λεπτά και 18 δεύτερα ανατολικά».
Στις 18 Μαρτίου 2019 η Άγκυρα επανέλαβε αυτή τη θέση, προσθέτοντας αυτή τη φορά και τον 28ο παράλληλο, τον οποίο αναφέρει ως βάση για τις όποιες μετέπειτα οριοθετήσεις.
Επιπλέον ανέφερε ότι η μέση γραμμή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου αποτελεί τα σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω:
Η Τουρκία με …γομολάστιχα σβήνει Κύπρο και ελληνικά νησιά από τον χάρτη και αποκτά θαλάσσια σύνορα με Λιβύη, Αίγυπτο και Ισραήλ.
Με αυτό το σκεπτικό η Τουρκία «εξαφανίζει» Κύπρο, Κρήτη, το σύμπλεγμα της Μεγίστης, τη Ρόδο και την Κάρπαθο.
Από το 2011 η Τουρκία έχει οριοθετήσει σύνορα με το ψευδοκράτος και είχε «κόψει»« θαλάσσια οικόπεδα τα οποία παραχωρήθηκαν προς εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ.
Οι Τούρκοι ιεραρχούν «τα βασικά προβλήματα στο Αιγαίο» στις εξής πέντε κατηγορίες:
- 1) Η πρώτη αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών.
- «Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
- 2) Ένα άλλο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, της Συνθήκης του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων επί του θέματος.
- «Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
- Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα» τονίζει σε αυτό το σημείο.
- 3) Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών.
- «Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους.
- Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.
- 4) Το τέταρτο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
- «Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα» υπογραμμίζει εδώ.
- 5) Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).
- «Κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία» καταλήγει το δημοσίευμα.
***που σας είχε ενημερώσει για αυτή την εξέλιξη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου