Αποτέλεσμα ενεργειών χάκερς που δουλεύουν προς όφελος της τουρκικής κυβέρνησης εκτιμάται πως είναι η κυβερνοεπίθεση με στόχο Ελλάδα, Κύπρο και Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, οι χάκερς έδρασαν εναντίον ελληνικών, κυπριακών αλλά και ιρακινών κυβερνητικών υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η είδηση αυτή, προήλθε από το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις βάσιμες πληροφορίες δύο βρετανών και ενός αμερικανού αξιωματούχου.
“Οι χάκερς επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται υπουργεία, πρεσβείες, υπηρεσίες ασφαλείας” αναφέρει το πρακτορείο, με σκοπό να προωθηθούν τουρκικά συμφέροντα.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η δραστηριότητα των χάκερ έχει χαρακτηριστικά κρατικής υποστήριξης σε κατασκοπεία που πραγματοποιήθηκε για προώθηση τουρκικών συμφερόντων.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, βασισμένοι σε τρία σημαντικά στοιχεία:
- Στις ταυτότητες και τοποθεσίες των θυμάτων, που περιλαμβάνουν κυβερνήσεις χωρών με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία.
- Στις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις που αποδείχθηκε πως χρησιμοποιούσαν υποδομές καταχωρημένες στην Τουρκία.
- Και σε πληροφορίες που περιέχονται σε εμπιστευτικές αποτιμήσεις, τις οποίες οι αξιωματούχοι δε θέλησαν να σχολιάσουν.
Κυβερνοεπίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο: Επίσημες δηλώσεις
Σχετικά με την κυβερνοεπίθεση στην Ελλάδα, αξιωματούχοι από την Αθήνα δήλωσαν πως δεν έχουν αποδείξεις ότι το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κινδυνεύει.
Η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε πως “οι σχετικές υπηρεσίες είχαν άμεση επίγνωση των επιθέσεων και ενήργησαν άμεσα για να τις αντιμετωπίσουν”, ενώ για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν προέβη σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Τι λέει η τουρκική κυβέρνηση
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την εκστρατεία, τόνισε όμως πως και η ίδια η Τουρκία έχει υπάρξει κατ’ επανάληψη θύμα κυβερνοεπιτάξεων.
Η Ιρακινή κυβέρνηση δεν απάντησε σε κανένα σχετικό αίτημα για σχόλια.
Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως αναφέρεται σε παλαιότερες αναφορές για κυβερνοεπιθέσεις που τοποθετούνται στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου