Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Εξεγέρσεις σε Μέση Ανατολή-Β.Αφρική (25/2): Ολες οι εξελίξεις, στο enet.gr

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη μεταξύ των υποστηρικτών και των δυνάμεων ασφαλείας του Μουαμάρ Καντάφι με τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν υπό τον έλεγχό τους τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Οι δυνάμεις του Καντάφι πυροβολούν εν ψυχρώ τους διαδηλωτές στην Τρίπολη. 

Την ίδια ώρα, οι ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν όπως όπως τη χώρα, ενώ στις χώρες της Μέσης Ανατολής οι διαδηλωτές εκφράζουν την υποστήριξή τους στους Λίβυους εξεγερμένους. Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

  Ολες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας

Οι τελευταίες εξελίξεις
18:40 ΛΙΒΥΗ - ΕΕ: Τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλλουν εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής στη Λιβύη καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μουαμάρ Καντάφι, των συγγενών του και στελέχη του καθεστώτος του. Οι κυρώσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μουαμάρ Καντάφι θα είναι στην εξουσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά του ηγέτη της Λιβύης.

18:30 ΛΙΒΥΗ - ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι η λιβυκή κυβέρνηση ευθύνεται για την καταστολή και τη βία στη χώρα, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.


Ιορδανία ►18:25 ΛΙΒΥΗ - ΟΗΕ - Αραβικός Σύνδεσμος:
Η διπλωματική αποστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ, αποφάσισε να ταχθεί με το μέρος του λιβυκού λαού και να πάψει να υποστηρίζει το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, όπως δήλωσε αξιωματούχος της λιβυκής αποστολής ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιεί έκτακτη σύνοδο επικεντρωμένη στη Λιβύη.

Στο μεταξύ και η λιβυκή αποστολή στον Αραβικό Σύνδεσμο στο Κάιρο ανακοίνωσε  ότι εφεξής εκπροσωπεί τη βούληση του λιβυκού λαού και ότι αποκηρύσσει τον Καντάφι. 

"Συσπειρωθήκαμε με το λαό μας στη νόμιμη διεκδίκησή του για αλλαγή και εκγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού συστήματος", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η λιβυκή αποστολή, καταδικάζοντας "τα αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος άοπλων πολιτών" στη Λιβύη.

Η λιβυκή αποστολή στον Αραβικό Σύνδεσμο μετονομάστηκε σε "εκπρόσωπο του λιβυκού λαού στον Αραβικό Σύνδεσμο", δήλωσε ο υποδιευθυντής Πρωτοκόλλου Άχμεντ Νασούφ στο πρακτορείο Reuters.
 
18:15 ΛΙΒΥΗ: Η πόλη Μπρέγκα στα ανατολικά της χώρας και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκεί, έχουν περάσει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι, έχοντας και στρατιώτες με το μέρος του, διατηρούν τον έλεγχο του λιμανιού.


"Αυτή η περιοχή ελέγχεται από το λαό", δήλωσε ο Μάμπρουκ Μάγραμπι, δικηγόρος από τη Βεγγάζη, ο οποίος μετέχει τώρα στις τοπικές επιτροπές υπεράσπισης της Μπρέγκα.

18:00 ΛΙΒΥΗ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, βασικός σύμμαχος της Λιβύης μεταξύ των λατινοαμερικάνικων χωρών, εξέφρασε την υποστήριξή του στον συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος αντιμετωπίζει, όπως λέει, "έναν εμφύλιο πόλεμο".

"Ζήτω η Λιβύη και η ανεξαρτησία της! Ο Καντάφι βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν εμφύλιο πόλεμο", έγραψε χθες στο Twitter ο Τσάβες, ο οποίος δεν είχε εκφράσει άποψη από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη μέχρι σήμερα.

17:35 ΛΙΒΥΗ - ΡΩΣΙΑ: Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ καταδίκασε "την προσφυγή στη βία" κατά των Λίβυων πολιτών και τόνισε ότι κάθε νέα βιαιότητα θα θεωρείται "έγκλημα" που αφορά στο διεθνές δίκαιο.

17:20 ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να γιορτάσουν τη νίκη της εξέγερσης και να ζητήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Αχμαντ Σαφίκ και των υπουργών του, εκ των οποίων αρκετοί ήταν στελέχη και στην κυβέρνηση Μουμπάρακ. 

Οι Αιγύπτιοι ζητούν επίσης την κατάργηση των υπηρεσιών ασφαλείας. Ομάδες Αιγυπτίων κρατούσαν λιβυκές σημαίες και φώναζαν "Κάτω ο Καντάφι", δηλώνοντας την υποστήριξή τους στο λιβυκό λαό.

17:10 ΛΙΒΥΗ - ΤΣΑΝΤ: Το Τσαντ αρνήθηκε την παρουσία στη Λιβύη ένοπλων αποσπασμάτων που δρουν στο πλευρό των λιβυκών στρατιωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.


Μπαχρέιν ►17:00 ΛΙΒΥΗ - 
ΓΑΛΛΙΑ: Ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει από την Άγκυρα: "Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: ο Μ. Καντάφι πρέπει να φύγει".

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για ένοπλη επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη, καθώς ενέχει τον κίνδυνο της κατηγορίας από τον Λίβυο ηγέτη, περί υποκίνησης των ταραχών από το εξωτερικό.

16:40 ΛΙΒΥΗ: Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαϊφ Αλ-Ισλάμ, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Καντάφι δεν θα χτυπήσει ποτέ τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης. "Δεν θα καταστρέψουμε ποτέ τις πηγές πετρελαίου. Ανήκουν στο λαό", δήλωσε.

16:25 ΙΟΡΔΑΝΙΑ:  Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, με την ευκαιρία διοργάνωσης της "Ημέρας οργής", ζητώντας συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και κοινοβουλευτική κυβέρνηση, στο Αμάν. 
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που πραγματοποιείται στην ιορδανική πρωτεύουσα από την έναρξη του αντικαθεστωτικού κινήματος στη χώρα, τον Ιανουάριο.

16:05 ΛΙΒΥΗ: Τουλάχιστον 35 είναι οι νεκροί και πάνω από 50 οι τραυματίες στη Ζαουίγια, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Καντάφι και αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Λιβυκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

15:40 ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει την πλατεία Μαργαριταριού στο κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα, ενώ σιίτες ιερείς τους παροτρύνουν να αποτίσουν φόρο τιμής στους επτά νεκρούς της εξέγερσης, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Οι κινητοποιήσεις στην πλατεία Μαργαριταριού συνεχίζονται για 12η ημέρα.

"Θέλουμε να φύγουν οι αλ Χαλίφα από το Μπαχρέιν", δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο Άχμεντ Αμπντάλα, 20 ετών, αναφερόμενος στη σουνιτική δυναστεία που κυβερνά εδώ και 200 χρόνια το Μπαχρέιν, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι σουνίτες.

Ωστόσο η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί την πτώση του καθεστώτος αλλά βαθιές μεταρρυθμίσεις.

15:26 ΛΙΒΥΗ: Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Τρίπολη άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών, σε πολλές συνοικίες, μετά την προσευχή της Παρασκευής, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν αδιακρίτως πυρ κατά των διαδηλωτών. Υπάρχουν νεκροί στους δρόμους του Σουγκ Αλ Τζομάα", δήλωσε κάτοικος της συνοικίας αυτής.


Αίγυπτος ►15:25 ΛΙΒΥΗ - ΕΕ: Περίπου 3.600 Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται ακόμα στη Λιβύη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Περίπου 3.400 Ευρωπαίοι πολίτες εγκατέλειψαν Λιβύη. 

Μένουν εγκλωβισμένοι ακόμη 3.600", δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν έχει έρθει σε καμία επαφή με τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς που ελέγχουν τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

15:20 ΛΙΒΥΗ: Ο Σαϊφ Αλ-Ισλάμ, ένας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του σε τουρκικό CNN, ότι η οικογένειά του θα παραμείνει στη Λιβύη, με όποιο κόστος και ότι δεν θα επιτρέψει σε "μια χούφτα τρομοκράτες" να ελέγξουν ένα μέρος της χώρας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου περί ενός ενδεχόμενου Σχεδίου Β' όσον αφορά τη διαφυγή στο εξωτερικό της οικογένειας Καντάφι σε περίπτωση που οι εξεγερμένοι πάρουν τον έλεγχο, ο Σαϊφ Αλ-Ισλάμ απάντησε:
"Το Σχέδιο Α' που έχουμε, είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη. Το Σχέδιο Β', είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη".

Ο γιος του Καντάφι παραδέχτηκε ότι το λιβυκό κράτος έχασε τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι οι λιβυκές αρχές θα πάρουν και πάλι τον έλεγχο της περιοχής. "Υπάρχουν πάνω από 2 εκατ. κάτοικοι σ' αυτή τη ζώνη, ενώ ο αριθμός των τρομοκρατών είναι το πολύ 200 με 300. 

Ο λαός μας καλεί (...). Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια χούφτα τρομοκρατών να ελέγξουν ένα μέρος της επικράτειας της Λιβύης και του πληθυσμού της", είπε.

15:10 ΙΡΑΚ: Τουλάχιστον επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη Φαλούτζα στα δυτικά της Βαγδάτης από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ τραυματίστηκε και ένας στρατιώτης. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό κτίριο.

Στην Κερμπάλα, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος που διαδηλώνει και επιχείρησε να εισβάλλει σ' ένα κυβερνητικό κτίριο, με πυροβολισμούς στον αέρα. Στην ίδια πόλη έχουν γίνει πολλές συλλήψεις.

14:50 ΤΥΝΗΣΙΑ: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι φοιτητές, διαδηλώνουν σήμερα στο κέντρο της Τύνιδας σε μια νέα "Ημέρα οργής", ζητώντας τόσο την αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, όσο και την παραίτηση του πρωθυπουργού της προσωρινής κυβέρνησης της Τυνησίας Μοχάμεντ Γανούσι.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιείται στο κέντρο της Τύνιδας έπειτα από την πτώση του Μπεν Άλι, σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών του Ερυθρού Σταυρού.

14.39 ΛΙΒΥΗ: Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, βρίσκεται στα χέρια των αντικυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με μάρτυρες. 
Βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, Τρίπολης.


Λιβύη ► 14.11 ΓΑΛΛΙΑ-ΛΙΒΥΗ: Την παραίτησή τους υπέβαλαν οι πρεσβευτές της Λιβύης στη Γαλλία και την Unesco.

► 14.05 ΕΛΛΑΔΑ-ΛΙΒΥΗ: Στο λιμάνι της Βεγγάζης κατέπλευσαν το μεσημέρι τα επιβατηγά-οχηματαγωγά Hellenic Spirit και Νήσος Ρόδος.

► 13.40 ΛΙΒΥΗ: Ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης Αμπντούλ-Ραχμάν αλ-Aμπαρ δήλωσε σήμερα ότι παραιτήθηκε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. 

"Ανακοινώνω σαφώς την υποβολή της παραίτησής μου από τη θέση του γενικού εισαγγελέα της Λιβύης και ανακοινώνω ότι προσχωρώ στις θελήσεις του λιβυκού λαού, όπως εκφράζονται από την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου της νεολαίας", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

► 13.33 ΛΙΒΥΗ: Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της Λιβύης στην ανατολική πόλη Ατζαμπίγια είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα σήμερα ότι αποσύρθηκαν από τα στρατόπεδά τους και εντάχθηκαν στις τάξεις των εξεγερμένων που προσπαθούν να ανατρέψουν το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Ο συνταγματάρχης Σουάιμπ Ιμπραχίμ αλ Ακούκι δήλωσε ότι και ο στρατός συνενώθηκε με τους εξεγερμένους.

Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οι λιβυκές υπηρεσίες ασφαλείας είναι "απούσες" στη Ζαουίγια, μια πόλη περίπου 50 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας όπου μαίνονταν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και εξεγερμένους.

► 13.15 ΛΙΒΥΗ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στη Λιβύη "κινδυνεύει να καταρρεύσει", ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι πολλοί κάτοικοι δεν είναι σε θέση να φύγουν από τη χώρα.

"Η Λιβύη εισάγει ουσιαστικά όλα τα είδη διατροφής για τον πληθυσμό της και η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι έτοιμη να καταρρεύσει", δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Εμίλια Καζέλα σε συνέντευξη Τύπου διευκρινίζοντας ότι οι εισαγωγές τροφίμων δεν φθάνουν πλέον στα λιμάνια και ότι η διανομή τους εμποδίζεται εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων.

12.52 ΛΙΒΥΗ: Τη δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με διπλωματική πηγή [περισσότερα, εδώ].

Ιράκ ► 12.40 ΙΡΑΚ: Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης σε δύο πόλεις του Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Χιλιάδες Ιρακινοί ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, από το Κιρκούκ στο Βορρά ως τη Βασόρα στο Νότο, για να διαδηλώσουν κατά της διαφθοράς και της έλλειψης βασικών υπηρεσιών.

Πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκε και δέκα τραυματίστηκαν την Παρασκευή το πρωί όταν ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών στην πόλη Μοσούλη. 

Στην πόλη Χαουίτζα δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 20 ακόμη τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να κατευθυνθούν στην πλατεία Ταχρίρ μετά την προσευχή.

12.33 ΙΣΠΑΝΙΑ-ΛΙΒΥΗ: Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισπανίας που μετέφερε από την Τρίπολη της Λιβύης 124 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 40 Ισπανούς, αλλά και Μεξικανούς, Βρετανούς, Καναδούς και Πορτογάλους υπηκόους, προσγειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στη Μαδρίτη. 

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η απομάκρυνση και μιας μικρότερης ομάδας Ισπανών που βρίσκονται εκτός πρωτεύουσας. 

Η Ισπανία προσπαθούσε από την Τρίτη να στείλει αεροσκάφος στην Τρίπολη, αλλά δεν είχε λάβει άδεια προσγείωσης. Την Τετάρτη η ισπανική εταιρεία Repsol ναύλωσε αεροσκάφος και απομάκρυνε δεκάδες υπαλλήλους της καθώς και τους υπάλληλους της ισπανικής πρεσβείας.

► 12.32 ΛΙΒΥΗ: Ο Καντάφ αλ-Νταμ, σύμβουλος, στενός συνεργάτης και εξάδελφος του Μουάμαρ Καντάφι παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματά του, μετέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, επικαλούμενο ανακοίνωση του γραφείου του στο Κάιρο.

► 12.30 ΛΙΒΥΗ: Άρχισε η ειδική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του θα αποφασίσουν για τον αποκλεισμό της χώρας από τον οργανισμό. 
 
Τα 47 μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεδριάζουν με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποστηρίζεται από πολλά μέλη, τη στιγμή που ενισχύονται οι διεθνείς πιέσεις επί του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι για την άγρια καταστολή της εξέγερσης που άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου.
 
Το Συμβούλιο θα αποφασίσει επί ενός κειμένου με το οποίο καταδικάζονται "οι μαζικές και συστηματικές παραβιάσεις" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, όπου οι ένοπλες επιθέσεις κατευθύνονται εναντίον πολιτών και, κατά συνέπεια, ζητεί την αποπομπή της χώρας από τον οργανισμό, του οποίου είναι μέλος από τον Μάιο του 2010. Τότε η Λιβύη είχε εκλεγεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών, εξασφαλίζοντας 155 ψήφους από τις 192 χώρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας.
 
Το σχέδιο απόφασης ζητεί επίσης την αποστολή ανεξάρτητης ομάδας έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η οποία θα αποτιμήσει τις βιαιότητες, που μπορούν να καταγραφούν ως "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας". Τέλος, ζητεί από τις λιβυκές αρχές "να σεβασθούν τη θέληση του λαού" και τις προσδοκίες του.
 
► 12.15 ΛΙΒΥΗ: Οι πετρελαϊκές συμφωνίες που είναι νόμιμες και προς το συμφέρον του λιβυκού λαού θα τηρηθούν, δήλωσε σήμερα μέλος του συνασπισμού που κυβερνά προσωρινά την πόλη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης.
 
"Οι πετρελαϊκές συμφωνίες που είναι νόμιμες και προς το συμφέρον του λιβυκού λαού θα τηρηθούν", δήλωσε ο Τζαμάλ μπιν Νουρ, δικαστής και μέλος του συνασπισμού της 17ης Φεβρουαρίου, ο οποίος κυβερνά προσωρινά τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης.
 
► 12.05 ΛΙΒΥΗ: Οι αρχές της Λιβύης δεν επέτρεψαν σε περίπου 250 Τούρκους υπηκόους, που θέλησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω των ταραχών, να περάσουν στην Τυνησία.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu", πηγές αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από την ομάδα αυτή των 250 ανθρώπων είναι εργάτες του κατασκευαστικού τομέα, που εγκατέλειψαν την περιοχή, όπου εργάζονταν, και κινήθηκαν προς το συνοριακό σταθμό Ρας αλ Ζιντίρ, χθες το βράδυ, προκειμένου να εισέλθουν στην Τυνησία, αλλά δεν τούς επετράπη η έξοδος από τη χώρα.
 
11.35 ΛΙΒΥΗ-ΕΛΛΑΔΑ: Στο αγκυροβόλιο Ρας Λανούφ της Λιβύης κατέπλευσε τις πρωινές ώρες το επιβατηγό-οχηματαγωγό "Εξπρές Σαντορίνη". Προς το Ηράκλειο Κρήτης κατευθύνεται το "Ελευθέριος Βενιζέλος" που απέπλευσε από τη Βεγγάζη το πρωί.
 
11.20 Ε.Ε.-ΛΙΒΥΗ: Η Ε.Ε. πρέπει να λάβει μέτρα σε βάρος της Λιβύης, λέει η Κάθριν Αστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
 
11.07 ΥΕΜΕΝΗ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας καλεί τους Βούλγαρους που ζουν και εργάζονται στην Υεμένη να επικοινωνήσουν με τη βουλγαρική πρεσβεία στη Σάναα για να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας αεροπλάνα της Πολιτικής Αεροπορίας ή εμπορικά πλοία, δεδομένου ότι η κατάσταση στην Υεμένη παραμένει ασταθής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλγαρικού ΥΠΕΞ 10 Βούλγαροι μένουν μόνιμα στη Σάναα και άλλοι 50 σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας.

10.45 ΟΗΕ-ΛΙΒΥΗ: Την επιβολή "συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων" στη Λιβύη, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς "το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" πρότειναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Γαλλία και η Βρετανία. Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί στις κυρώσεις θα περιλαμβάνονται οικονομικές κυρώσεις και απαγόρευση μετακινήσεων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει τη γαλλο-βρετανική πρόταση.

10.39 ΛΙΒΥΗ: Την αύξηση μισθών και επιδομάτων για την αγορά τροφίμων ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση η κυβέρνηση της Λιβύης σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν κάθε οικογένεια θα λάβει 400 δολάρια (500 δινάρια Λιβύης) για να μπορέσει να καλύψει το αυξημένο κόστος των τροφίμων, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 150%.

Σύνορα Λιβύης - Τυνησίας ► 9.48 ΝΑΤΟ - ΛΙΒΥΗ: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ,  Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση των Συμμάχων ώστε να συζητηθεί το ζήτημα της Λιβύης.

9.27 ΛΙΒΥΗ: Την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη θα ζητήσουν από τα Ηνωμένα Εθνη η Γαλλία και η Βρετανία, που παράλληλα δηλώνουν πως θα προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορώντας τον Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

9.23 ΛΙΒΥΗ Σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ, υποστήριξε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα και ότι δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των πολιτών καθώς χάνει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας. 

Το 2003 ο Καντάφι συμφώνησε να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών και χημικών όπλων και κατέστρεψε περίπου το 50% αυτών, αλλά πιστεύεται ότι διαθέτει 9,5 αερίου μουστάρδας, χημικό-καυστικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

9.15 ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΛΙΒΥΗ Περίπου 126 Ρουμάνοι πολίτες έχουν ήδη επαναπατριστεί από τη Λιβύη μέσω ειδικών πτήσεων άλλων χωρών, ενώ αναμένεται η επιστροφή και άλλων πολιτών με μεταγωγικά αεροσκάφη που στέλνει το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας καθώς και με το φέρι-μποτ των 500 θέσεων που έστειλε η Ε.Ε. στο λιμάνι της Βεγγάζης. Από τους 500 Ρουμάνους που παραμένουν στη Λιβύη σύμφωνα με την πρεσβεία της χώρας στην Τρίπολη, οι 220 έχουν ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τον επαναπατρισμό τους. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο χάος που επικρατεί μεταξύ των αρχών και των αεροδρομίων της Λιβύης καθώς και στο γεγονός ότι οι Ρουμάνοι δεν είναι συγκεντρωμένοι σε ένα μέρος, καθώς εργάζονται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές της αφρικανικής χώρας.

► 9.00 ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΛΙΒΥΗ: Αιγύπτιοι που επαναπατρίστηκαν από τη Λιβύη υποστήριξαν ότι υπέστησαν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια όταν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση καταστολής της εξέγερσης κατά του Καντάφι.

► 8.35 ΑΛΓΕΡΙΑ: Ο Ομπάμα χαιρέτισε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Αλγερία. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο.

► 8.15 ΤΟΥΡΚΙΑ-ΛΙΒΥΗ: Περισσότεροι από 7.000 Τούρκοι πολίτες έχουν επαναπατριστεί από τη Λιβύη από τις 19 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, εκπρόσωπος του οποίου υποστήριξε ότι 22 χώρες έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Τουρκίας για τη μεταφορά πολιτών τους από τη Λιβύη.

► 7.15 ΛΙΒΥΗ:
Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντικαθεστωτικών και πιστών στον Καντάφι δυνάμεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και μισθοφόροι από άλλες αφρικανικές χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών πέρασε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.

7.00 ΚΑΝΑΔΑΣ-ΛΙΒΥΗ: Περίπου 200 Καναδοί κατάφεραν το βράδυ της Πέμπτης να εγκαταλείψουν τη χώρα με τη βοήθεια συμμαχικών χωρών, ανακοίνσε εκπρόσωπος της καναδικής κυβέρνησης.

6.30 ΛΙΒΥΗ: Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες μια διεθνής προσπάθεια απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη χώρα. Λίγο μετά τις 2 το πρωί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας το 3ο C-130 με Ελληνες πολίτες.

6.15 ΛΙΒΥΗ: Ο Λίβυος ΥΠΕΞ αρνήθηκε ότι ο Καντάφι έχει κεφάλαια ή τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία. Η ευρωπαϊκή χώρα είχε ανακοινώσει ότι πάγωσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που πιθανόν να έχει ο ηγέτης “για να αποφευχθεί ο η οποιαδήποτε κατάχρηση δημοσίου χρήματος”.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: