Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Αλέκα Παπαρήγα: Οι εγγυήσεις για τα σύνορα το μείζον θέμα στην ονομασία της ΠΓΔΜ

 
H ύπαρξη εγγυήσεων για την ασφάλεια των συνόρων και η αποκήρυξη εδαφικών βλέψεων, είναι το σημαντικότερο ζήτημα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ανέφερε η Γ.Γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε εκτενή συνέντευξη της στο περιοδικό «Πούμπλικα».

Η κα Παπαρήγα ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα στο περιοδικό, το οποίο κυκλοφορεί ως ένθετο της εφημερίδας των Σκοπίων "Ντνέβνικ", τονίζοντας το ΚΚΕ, από το 1992 ακόμη, έχει προτείνει να υπάρξουν απ΄ευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, "χωρίς τη μεσολάβηση των ιμπεριαλιστών". 

Αναφέρει ότι το ΚΚΕ, αμέσως μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, έχει υποστηρίξει ότι ο όρος «Μακεδονία» ή κάποιο παράγωγο αυτού, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη λύση για το θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο όμως μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για την αποφυγή διαφόρων λανθασμένων εντυπώσεων και ισχυρισμών. 

Σημειώνει ότι από τη στιγμή που η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας διαιρέθηκε με τους βαλκανικούς πολέμους, κανείς δεν μπορεί να έχει το αποκλειστικό προνόμιο της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του.

"Για εμάς ο όρος Μακεδονία έχει καθαρά γεωγραφικά χαρακτηριστικά και όχι εθνοτικά. 

Η Μακεδονία μπορεί να γίνει αντιληπτή ως μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή στην οποία ζουν διάφορες εθνότητες", συμπλήρωσε η κ.Παπαρήγα. 
 
Η Γ.Γ του ΚΚΕ,ακόμη, θεωρεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέπραξε λάθος με το τμήμα του νόμου του 1992 που δεν επιτρέπει τον επαναπατρισμό των σλαβόφωνων πολιτικών προσφύγων οι οποίοι αγωνίστηκαν στις τάξεις του "Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: