Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Πωλείται(;) όπως είναι… εξοπλισμένο

Πωλείται(;) όπως είναι… εξοπλισμένο

  Ήδη σύμβουλοι στο υπουργείο Άμυνας μελετούν αξιοποίηση της περιουσίας του
 Εκποίηση ή αξιοποίηση; 
Το μέγα ερώτημα που αφορά την περιουσία του Δημοσίου απασχολεί και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους (αλλά όχι ο μεγαλύτερος) χρήστες ή ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. 

Στο τραπέζι έχουν μπει σκέψεις για την αξιοποίηση των πάντων, από πεδία βολής που δεν χρησιμοποιούνται πια (αφού κάποιοι βλέπουν εδώ και πολλά χρόνια και κάτω από τις πιέσεις τοπικών συλλόγων ως επωφελέστερη και… οικολογικότερη λύση τη χρήση πεδίων βολής σε άλλες χώρες με το αζημίωτο) έως διαμερίσματα, ξενοδοχεία και καταστήματα που διαθέτουν τα επιτελεία.

Κάποιοι μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, «έριξαν» κάποια στιγμή στο τραπέζι και την πιθανότητα μετεγκατάστασης τόσο του ΝΙΜΤΣ όσο και του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών από το Κολωνάκι ώστε να «απελευθερωθεί» το φιλέτο γης, κάτι που όμως φαίνεται πως δεν «περπάτησε» για δύο λόγους. 

Πρώτον, γιατί το ΝΝΑ ως κληροδότημα δεν μπορεί να αλλάξει χρήση και δεύτερον, γιατί, σύμφωνα με κάποιους, η Αμερικανική Πρεσβεία(!) δεν έδειξε να χαίρεται ιδιαίτερα από την πιθανότητα δημιουργίας ενός Εμπορικού Κέντρου στην «αυλή» της.

Στο «τραπέζι» είναι και η πιθανότητα ενοικίασης του «Ρωσικού Ναύσταθμου» στον Πόρο, καθώς κατά κάποιες πληροφορίες υπάρχει όντως ενδιαφέρον από τους Ρώσους να νοικιάσουν τις πάλαι ποτέ στρατιωτικές εγκαταστάσεις έναντι υψηλότατου τιμήματος, ώστε να επαναφέρουν το μνημείο αλλά και να αναπτύξουν νέες σύγχρονες υποδομές (σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα σημείο με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον αφού, όπως γράφει ο ίδιος ο Δήμος Πόρου σε σχετικό δημοσίευμά του:
«Εκεί το 1834 οικοδομήθηκαν αποθήκες και φούρνοι για να ανεφοδιάζεται ο ρωσικός στόλος που έπλεε στα νερά του Αιγαίου. Οι Ρώσοι διατήρησαν την ιδιοκτησία μέχρι το 1900. 

Από το 1989, με υπουργική απόφαση, ο Ρωσικός Ναύσταθμος χαρακτηρίστηκε ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο, λόγω του μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος»).

Εξειδικευμένοι σύμβουλοι κάνουν λογαριασμούς
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα συναρμόδια υπουργεία επικρατεί ήδη αναβρασμός με στόχο να βρεθεί η επωφελέστερη λύση για το Δημόσιο που ταυτόχρονα πέρα από την οικονομικά συμφέρουσα πρόταση θα εξασφαλίζει πως δεν θα υπάρχει επιχειρησιακά κάποια δυσλειτουργία στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά ούτε και πολιτικά κάποιο κόστος, δηλαδή πως δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και παράγοντες. 

Τα ακίνητα μάλιστα έχουν το πλεονέκτημα πως ήδη, επειδή πολλά είναι ανενεργά ή αναξιοποίητα (δεν υπάρχει για παράδειγμα ενδιαφέρον για ενοικίασή τους και μένουν κλειστά για πολλούς μήνες επιβαρύνοντας και με το κόστος φύλαξής τους) έχουν «απαξιωθεί» στη συνείδηση του κόσμου σε μεγάλο βαθμό και έτσι η αξιοποίησή τους αναμένεται να είναι περισσότερο αποδεκτή απ’ ό,τι άλλες σκέψεις για πώληση πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων για παράδειγμα.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήδη, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, έχει κινηθεί έπειτα από απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων η διαδικασία επιλογής εξειδικευμένου συμβούλου (με τη συμμετοχή μεγάλης τράπεζας) για την καταγραφή και την αξιολόγηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον Επιτελείων, αφού πρέπει προτού μπει «πωλητήριο» να υπάρξει πλήρης εικόνα των ακινήτων, αξιολόγησή τους αλλά και εκτιμήσεις για την πιθανή υπεραξία που θα μπορούσαν να αποκτήσουν στο βραχύ μέλλον.


Ο σύμβουλος, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα υποβάλει και προτάσεις για μορφές αξιοποίησης ακινήτων που δεν καλύπτουν στρατιωτικές χρήσεις ή δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν κατά χρήση σε ΟΤΑ για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. 

Πράγμα που σημαίνει πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, θα μπει στη διαδικασία να εκτιμήσει αν είναι εφικτή για παράδειγμα η ενοικίαση κάποιων χώρων.

Κάτι που δεν είναι εντελώς ξένο προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Γενικά Επιτελεία, μιας και είναι γνωστό πως ήδη εδώ και πολλά χρόνια νοικιάζονται ακίνητα, όπως καταστήματα και ξενοδοχεία σε ιδιώτες αλλά και γη, ακόμα και μέσα σε λειτουργούσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις (για παράδειγμα η Πολεμική Αεροπορία διενήργησε πρόσφατα δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση προς εκμετάλλευση 371 ελαιόδενδρων από τους ελεύθερους χώρους του Α/Δ Καστελλίου, για χρονικό διάστημα από 1/2/2008 μέχρι 31/1/2012 με την ελάχιστη τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού να ορίζεται σε 4 ευρώ ανά ελαιόδενδρο για το 1ο έτος της μίσθωσης, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα προσαυξάνεται κατά 5% το χρόνο του ποσοστού αυτού υπολογιζόμενου στο διαμορφούμενο κάθε χρόνο νέο μίσθωμα).

Φάροι και καταδυτικός τουρισμός
Επίσης, έχουν υπάρξει σκέψεις για την τουριστική αξιοποίηση φάρων του Πολεμικού Ναυτικού που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμους πόρους στα κρατικά ταμεία, αλλά και να συμβάλουν στη συντήρηση αυτών των εξαιρετικών μνημείων που σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τους 56 (επανδρωμένους/επιτηρουμένους) φάρους που διαθέτει η χώρα οι 21 είναι σε μέτρια ή κακή κατάσταση (Στρογγυλή, Ψυτάλλεια, Ψαθούρα, Πράσο, Φάσα, Αντίπαξοι, Γρήα, Σίδερος, Σπαθί, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Αξιός, Ταμέλος, Παναγιά, Πολύαιγος, Αργυρόνησος, Χιλιομίλι, Τρικκέρι, Λιθάρι, Δουκάτο).

Μάλιστα η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πως από βουλευτή της Ν.Δ. είχε πέσει η ιδέα, που το υπουργείο επί Ν.Δ. είχε βάλει στα «υπ’ όψιν», να υπάρξει μια ορθολογικότερη στρατηγική στη βύθιση παροπλισμένων πλοίων (που συχνά χρησιμοποιούνται ως στόχοι), ώστε να γίνεται η βύθιση σε σημεία που θα μπορούσαν να είναι προσπελάσιμα από φουσκωτά σκάφη και να συμβάλουν τα βυθισμένα πλοία στο λεγόμενο καταδυτικό τουρισμό. Έτσι αν η βύθιση γινόταν ιδανικά κοντά σε κάποιο σημείο που διέθετε ιδιοκτησία το υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας χρυσοφόρος τουριστικός προορισμός ακόμα και με τη σύμπραξη ιδιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τη μορφή ΣΔΙΤ δηλαδή. 

Ενώ κατά πολλούς τα ΣΔΙΤ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και σε διάφορα παραθεριστικά κέντρα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να αξιοποιούνται για όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει και αποδοτικότερη ενοικίαση ακινήτων από ιδιωτικούς φορείς, όπως για παράδειγμα της ΛΑΕΔ, για εκδηλώσεις που συνάδουν με το χαρακτήρα του κτιρίου αλλά ακόμα και για τηλεοπτικά γυρίσματα!

Γρίφος η αξιοποίηση
Όπως γίνεται φανερό, η αξιοποίηση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένας γρίφος. 

Ποια ακίνητα θα αξιοποιηθούν πρώτα; Όσα δεν έχουν κάποια χρησιμότητα; Αν ναι, συμφέρει να αξιοποιηθούν σε τιμές που μπορεί να μην είναι οι προσδοκώμενες; Μήπως θα ήταν καλύτερο το υπουργείο να αναπτύξει δικές του εμπορικές χρήσεις (σ.σ. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει σχετική τεχνογνωσία για παράδειγμα από τα στρατιωτικά πρατήρια.); Θα μπορούσαν τα ΣΔΙΤ να αποτελέσουν λύσεις; Θα ήταν καλύτερο να γίνουν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά αντί να νοικιάζονται ελιές; 

Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα απασχολούν τους συναρμόδιους φορείς. 

Το σίγουρο είναι πως κάτι αλλάζει και στις Ε.Δ. και ιδανικά θα έπρεπε η αλλαγή να είναι μέρος του συνολικότερου κυβερνητικού σχεδίου. 

Σε ό,τι δε αφορά όσους αφορίζουν την «εμπορική» δραστηριότητα των Ε.Δ., σημειώνουμε πως Ευρωπαϊκοί Στρατοί που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία προσφέρουν επ’ αμοιβή εκπαίδευση (ακόμα και στη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων) σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η εικόνα της ακίνητης περιουσίας του ΓΕΕΘΑ
 Συνοπτικά πάντως η εικόνα της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η παρακάτω, όπως προκύπτει από σχετική απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη. 

Κατ’ αρχάς το ΓΕΕΘΑ έχει στην αρμοδιότητά του το ακίνητο-φιλέτο του Πολεμικού Μουσείου (Π.Μ.), που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Βουλή και το Χίλτον και δίπλα σε έναν τεράστιο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης ως εποπτευόμενος από αυτό Οργανισμός (ΝΠΔΔ), επίσης το ΓΕΕΘΑ διαθέτει διαμέρισμα 75 τετραγωνικών μέτρων στον πρώτο όροφο στην οδό Υμηττού 151-153 και Αρύβου, στο Παγκράτι Αθηνών, έχοντας την ψιλή κυριότητα του ακινήτου που είχε αντικειμενική αξία σύμφωνα με τη δήλωση ενιαίου τέλους ακινήτων νομικών προσώπων του 2009, που ανερχόταν σε 69.954.00 ευρώ, ενώ αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την εμπορική αξία του εν λόγω ακινήτου, οι εκτιμήσεις είναι πως είναι υψηλότερη από την αντικειμενική. Ακόμα υπάρχει ένα διώροφο κτίριο, συνολικού εμβαδού 135 τ.μ. σε οικόπεδο έκτασης σχεδόν 137 τετραγωνικών μέτρων, και για την ακρίβεια 136,52 τ.μ., επί της οδού Καλλέργη 9, στον Κολωνό Αθηνών, κατά πλήρη κυριότητα. 

Η αντικειμενική του εν λόγω ακινήτου, σύμφωνα με την τιμή ζώνης του τελευταίου λογαριασμού ΔΕΗ και ΤΑΠ, ανέρχεται σε 226.600,00 ευρώ. Και γι’ αυτό το ακίνητο δεν κατέχονται στοιχεία της εμπορικής του αξίας, όμως και εδώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υψηλότερη αξία στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου που βρίσκεται επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη, στην Αθήνα, επί οικοπέδου 5.955 τ.μ., το εν λόγω οικόπεδο που έχει ανεγερθεί το Πολεμικό Μουσείο παραχωρήθηκε δωρεάν στο Π.Μ. και στο ΤΕΘΑ με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση επ’ αυτού Πολεμικού Μουσείου, όπως αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου Άμυνας, και δεν κατέχονται στοιχεία της αντικειμενικής και της εμπορικής του αξίας.

Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)
Σε ό,τι αφορά το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η παρακολούθηση της ακίνητης περιουσίας του Στρατού Ξηράς γίνεται από το ΤΕΘΑ. Εκ μέρους της Στρατιωτικής Υπηρεσίας έχει γίνει καταγραφή όλων των ακινήτων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της και έχουν καταχωρηθεί αναλόγως του τρόπου απόκτησής τους. 

Τα ακίνητα αυτά ανέρχονται, όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας, σε 1.481, ένας αριθμός-ρεκόρ, εκ των οποίων μόνο τα 194 είναι κενά στρατόπεδα.

Έτσι τα χρησιμοποιούμενα σήμερα για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών ακίνητα ανέρχονται σε 1.287 και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ποικίλλει, καθόσον μέρος αυτών αποτελεί ιδιοκτησία ΤΕΘΑ (αγορά – απαλλοτρίωση κ.λπ.), άλλα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών), άλλα είναι δημοτικές ή ιδιωτικές εκτάσεις και άλλα κατέχονται και χρησιμοποιούνται χωρίς επίσημη διακατοχική πράξη.

Τα ακίνητα που χρησιμοποιεί ο Στρατός Ξηράς χαρακτηρίζονται ως Στρατόπεδα, Φυλάκια, ΣΟΑ, Λέσχες, ΚΑΑΥ, Στρατιωτικά Πρατήρια, Αποθήκες, Στρατιωτικά Μουσεία και Στρατολογικά Γραφεία. 

Η αξία των ακινήτων αυτών δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, καθόσον ο προσδιορισμός γίνεται κατά περίπτωση (όταν απαιτηθεί) από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) και την Κατά Νόμο Εκτιμητική Επιτροπή. Πηγές του ΓΕΣ πάντως εκτιμούν τη συνολική αξία σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ)
Το Πολεμικό Ναυτικό από την άλλη δεν έχει στην κατοχή του ακίνητη προς διαχείριση περιουσία. 

H κυριότητα των ακινήτων για κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (υπ. Οικονομικών ή υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και έχει παραχωρηθεί στο Π.Ν. το δικαίωμα χρήσης αυτών.

Όμως το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ) και το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ), τα οποία είναι ανεξάρτητες υπηρεσίες του Π.Ν., καθώς και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού η οποία είναι εποπτευόμενος από το Π.Ν. οργανισμός, διαθέτουν ακίνητη περιουσία.

Το ΜΤΝ έχει στην κατοχή του εννέα (9) ακίνητα με την αντικειμενική τους αξία να ανέρχεται στο ποσό των 51.212.271,49 ευρώ. Το ΤΕΣ έχει στην κατοχή του εκατόν είκοσι (120) ακίνητα με την αντικειμενική τους αξία να ανέρχεται στο ποσό των 42.000.000,00 ευρώ. 

Η ΕΑΑΝ έχει στην κατοχή της τρία (3) ακίνητα με την αντικειμενική τους αξία να ανέρχεται στα 243.474,00 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την εμπορική αξία των ακινήτων, λόγω των συνθηκών που επικρατούν την τρέχουσα περίοδο στην αγορά, αυτή δεν δύναται να προσδιοριστεί, όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν πως οι απόστρατοι έχουν κατ’ επανάληψη διακηρύξει πως είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιασδήποτε μορφής αξιοποίηση των ακινήτων του ΜΤΝ.

Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ)
Σε ό,τι αφορά τέλος το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας (δημιουργία αεροδρομίων, εγκαταστάσεων, οδών προσπέλασης κ.λπ.) έχουν γίνει απαλλοτριώσεις εκτάσεων, τη χρήση των οποίων έχει η Π.Α. και την κυριότητα το Ελληνικό Δημόσιο -υπουργείο Οικονομικών- μέσω των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών.

Τα Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύονται από την Π.Α., δηλαδή το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και το Ταμείο Αεροπορικής Αμύνης, έχουν περιουσία που αναλύεται ως εξής:

Το ΤΑΑ διαθέτει 76 ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίρια, εγκαταστάσεις Π.Α.) αντικειμενικής αξίας 7.903.721 ευρώ (μη υπολογιζόμενων των χώρων των εγκαταστάσεων της Π.Α.), ενώ το ΜΤΑ διαθέτει 62 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 49.488.032,84 ευρώ.

Οι εμπορικές αξίες των ανωτέρω είναι προφανές ότι εξαρτώνται από τις τάσεις της αγοράς.

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Σημαντική περιουσία διαθέτουν και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  αφού διαθέτουν 13 ακίνητα ανά την επικράτεια, η αξία των οποίων όμως δεν δύναται να αποτιμηθεί, αν και σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας έχει ολοκληρωθεί έκθεση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών που αφορά την αποτίμηση της αξίας τους.
paraskevi13.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, τι γίνεται με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ);
Ακούω παντού ότι δεν πληρώνει ούτε εργαζομένους ούτε προμηθευτές. Συμβάσεις δεν πληρώνονται αν και έχουν υπογραφεί. Που θα πάει αυτή η κατάστασηq!;
Δεκάδες κόσμος, οικογέννειες, επιχειρήσεις είναι σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Γνωρίζει κάποιος αν θα κινηθεί κάτι στο άμεσο μέλλον;