Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η μάχη που θα κρίνει την επανάσταση στην Λιβύη - Η πολιορκία της Ζαουίγια


Τρία τάγματα πεζικού, μία θωρακισμένη επιλαρχία με άρματα Τ-55, ένα τάγμα της Αφρικανικής Λεγεώνας και δύο μονάδες πυροβολικού συνολικά, περίπου 2.300 άνδρες, στρατεύματα πιστά στο Λίβιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι έχουν περικυκλώσει την  πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης και ετοιμάζονται για την μάχη που ίσως κρίνει την τελική τύχη της εξέγερσης, τουλάχιστον σε αυτή την φάση. 

Οι δυνάμεις του Καντάφι ήδη βρίσκονται στα προάστεια της πόλης και περιμένουν το ένευσμα για την προώθησή τους προς το κέντρο το οποίο ελέγχεται από τους επαναστάτες.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Θα επιτεθούν σύντομα», δήλωσε πρώην αξιωματικός της αστυνομίας που προσχώρησε στην εξέγερση, για να υπογραμμίσει: «Εάν πολεμάμε για την ελευθερία, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε γι΄αυτήν».

Η μάχη για την Ζαουίγια κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική γιατί η πόλη ελέγχει την πρόσβαση προς τα δυτικά, όπου επίσης έχουν επικρατήσει σε κάποιες πόλειες ο επαναστάτες, όχι όμως στην έκταση που έχει συμβεί στα ανατολικά της χώρας.

Η λιβυκή Αεροπορία, όλη την νύχτα ετοιμαζόταν σε δύο βάσεις στα προάστεια της Τρίπολης για την επίθεση στην Ζαουίγια. 

Αυτόπτες μάρτυρες μιλάνε για Su-22 και Mirage F.1 στα οποία είδαν να φορτώνοντα βόμβες και πύραυλοι, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και ελικόπτερα από βάσεις στα ανατολικά που έχουν εγκαταλειφθεί

Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα.

«Οι αδελφοί μας στην Τρίπολη λένε: "Μέχρι στιγμής είμαστε καλά, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια...εάν ζητήσουν βοήθεια , είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε», δήλωσε ο στρατηγός Αχμεντ ελ-Γκατράνι στη Βεγγάζη, αλλά μάλλον δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα, αφού οι κυβερντηικές δνάμεις διατηρού την πρωοβουλία των κινήσεων κυρίως γιατί ελέγχουν τον αέρα και έχουν βαριές μονάδες, όπως πυροβολικού κια τεθωρακισμένων.

Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο Λίβυος ηγέτης διαθέτει αρκετή στρατιωτική δύναμη για να προκαλέσει χάος και εμφύλιο πόλεμο, όπως άλλωστε έχουν απειλήσει οι γιοι του.

Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και προσωπικό αρωγής θα αναχωρήσουν εντός των επομένων ωρών με προορισμό της Βεγγάζη.

Στέλεχος της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας Arabian Gulf Oil, που βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της χώρας, δηλώνει σήμερα στην Wall Street Journal ότι οι αποστολές πετρελαίου είναι έτοιμες να επαναληφθούν.

Ένα δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 700.000 βαρέλια πετρελαίου επρόκειτο να αποπλεύσει από το λιμάνι του Τομπρούκ τη νύχτα με προορισμό την Κίνα, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Χάσαν Μπουλίφα, μέλος της επιτροπής διοίκησης της εταιρείας.

Οι αντικαθεστωτικοί έχουν αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας μετά την παραίτηση του προέδρου της Αμπντουλγουανίς Σάαντ, πιστού στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. 

Το τελευταίο φορτίο πετρελαίου από την ανατολική Λιβύη απέπλευσε στις 19 Φεβρουαρίου. 

Νευρικότητα αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στις αγορές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν εξάγει παρά το 2% της διεθνούς παραγωγής, ενώ η Σαουδική Αραβία έλαβε μέτρα για την αύξηση των αποθεμάτων της ώστε να προλάβει εκτίναξη των τιμών. Η τιμή του αργού Nymex παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά 1,12 δολ. τη νύχτα, φθάνοντας τα 99 δολάρια το βαρέλι στην ηλεκτρονική αγορά Globex.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: