Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Νίκη της αντιπολίτευσης στην Ιρλανδία

 http://s.enet.gr/resources/2011-02/kenny-thumb-large.jpg


                                 Ο ηγέτης του Φάιν Γκέιλ, Έντα Κένι
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φάιν Γκέιλ, είναι ο νικητής των ιρλανδικών πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με το έξιτ πολ του τηλεοπτικού σταθμού RTE. 

Το κεντροδεξιό κόμμα αναμένεται να συγκεντρώσει το 36% των ψήφων, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που συγκεντρώνει από το 1982, αλλά δεν είναι αρκετό για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. 

 Το κυβερνών κόμμα, Φιάνα Φέιλ καταποντίστηκε, καθώς εκτιμάται ότι πήρε μόνον το 15% των ψήφων. 

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του, καθώς πλήρωσε την αποτυχία της κυβέρνησης του Μπράιαν Κάουεν να διασώσει την οικονομία της χώρας. 

Αντιθέτως, αν επαληθευθούν τα έξιτ πολ το κόμμα των Εργατικών θα έχει σημειώσει την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του, με 20,5% των ψήφων. 

Κατά πάσα πιθανότητα, η επόμενη κυβέρνηση θα προκύψει από τηγ συνεργασία  Φάιν Γκέιλ και Εργατικών, δεδομένου ότι τα δύο κόμματα είνα παραδοσιακοί σύμμαχοι. 

"Το Φάιν Γκέιλ και το Εργατικό κόμμα δημιούργησαν μία κοινή πλατφόρμα το 2007, οπότε μπορεί κανείς να περιμένει ότι πρέπει να είναι δυνατό ακόμη και σε δύσκολους καιρούς να διαπραγματευτούμε μία συμφωνία", δήλωσε στο Reuters ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, εκπρόσωπος του Φάιν Γκέιλ. 

Το έξιτ πολ της Millward Brown Lansdowne για τον τηλεοπτικό σταθμό RTE είχε προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2007 με ακρίβεια. Τα επίσημα αποτελέσματα είχαν απόκλιση περίπου μισής μονάδας. 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: