Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Αγκάθια στον δρόμο της προσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας

 http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2011/05/Turkey_Israel_flags.jpg


Περισσότερες πληροφορίες προέκυψαν αναφορικά με τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ισραηλινούς, μια υπόθεση που εμπλέκει ευθέως τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.



Η Τουρκία επιμένει στην επίσημη έκφραση συγγνώμης και παροχή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων από την περυσινή επίθεση των ισραηλινών αρχών ασφαλείας στο σκάφος «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, και μελετά προσεκτικά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση του θέματος. 

Διπλωματικές πήγες λένε ότι το Ισραήλ συμφωνεί στο θέμα των αποζημιώσεων, περιορίζεται όμως στην έκφραση της λύπης του για τα γεγονότα, αντί της επίσημης απολογίας. 
 
Διακριτικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε πυροσβεστικά αεροσκάφη για να συνδράμουν στην κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στο Ισραήλ.

Έκτοτε, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τα τουρκικά αιτήματα για απολογία για την έφοδο στο «Mαβί Μαρμαρά» και την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων.


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιορίστηκε να εκφράσει απλώς τη λύπη του!
Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν θα επικρατήσει τελικά το «θυμικό» έναντι της στρατηγικής λογικής, χωρίς να σημαίνει ότι στην περίπτωσή μας η λογική είναι πάντα προς το συμφέρον μας, σε αυτή τουλάχιστον την περίπτωση…

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: