Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Έναρξη γεωτρήσεων στο Leviathan 3 από τη Noble Energy…

Μεγάλης σημασίας είναι η εξέλιξη που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ, σχετικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της συγκεκριμένης χώρας και της Κύπρου.


Ο «πετρελαϊκός επόπτης» Δρ. Γκάρντος, ειδοποίησε την αμερικανική εταιρία (Noble Energy) ότι έχει την άδεια να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κοίτασμα Leviathan 3 και κατά πάσα πιθανότητα, παρότι χρησιμοποιήθηκε η φρασεολογία ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν «τις επόμενες ημέρες», εκτιμάται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει. 

Εν τω μεταξύ, οι εργασίες διακόπηκαν στο κοίτασμα Leviathan 2 όταν διαπιστώθηκε ότι είχε αποτύχει η προσπάθεια ασφάλισης (με τσιμεντο-κατασκευή) του κοιτάσματος στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος μεγαλύτερο των 5.000 μέτρων. 

Το κοίτασμα Leviathan 3 απέχει 4,4 χιλιόμετρα από το κοίτασμα Leviathan 2 και οι γεωτρήσεις θα γίνουν σε βάθος 5.300 μέτρων, το οποίο συνεπάγεται ένα συνολικό κόστος 70 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εξόρυξη και προώθηση πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αναμένεται να ξεκινήσει το 2017, με τους υπεύθυνους να ευελπιστούν ότι δεν θα σημειωθούν προβλήματα τα οποία θα καθυστερήσουν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Η συγκεκριμένη είδηση αποδεικνύει την κρισιμότητα της συγκεκριμένης περιοχής στον παγκόσμιο ενεργειακό σχεδιασμό, όπου εντάσσεται και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, όταν το δυνητικό όφελος είναι τόσο μεγάλο, η αστάθεια που προκαλείται λόγω της επιθυμίας κάθε παρακείμενου κράτους να εξεύρει πρόσχημα που θα του επιτρέψει να αποσπάσει ένα τμήμα έστω του κρυμμένου πλούτου, είναι υψηλή και δυνητι8κά άκρως επικίνδυνη…
defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: