Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Έλσα Παπαδημητρίου - Μια προεξοφλημένη αποχώρηση από τη Ν.Δ.

Έλσα Παπαδημητρίου - Μια προεξοφλημένη αποχώρηση από τη Ν.Δ.

Δεν προκάλεσε αιφνιδιασμό στο κόμμα η κίνηση της βουλευτού

«Εκείνη επέλεξε να φύγει. Δεν είναι δικό μας θέμα». Με αυτή τη φράση ανώτατο στέλεχος της Ν.Δ. σχολίαζε στο εντευκτήριο της Βουλής την απόφαση της κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου, να δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και από εδώ και στο εξής θα είναι ανεξάρτητη.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δεν αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση της κυρίας Παπαδημητρίου, την οποία ήδη είχε προαναγγείλει το Βήμα της Κυριακής (στο φύλλο της 5η Ιουνίου 2011), ενώ ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς ανέμενε εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη κίνηση.

«Η κυρία Έλσα Παπαδημητρίου ανακοίνωσε, σήμερα, την απόφασή της να αποχωρήσει από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοδιαγράφηκε. Η Ν.Δ. συνεχίζει την πορεία ευθύνης και ελπίδας, που οφείλει προς τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Κ. Τασούλας.
Η βουλευτής είχε δείξει με τη στάση της σε προγενέστερο χρονικό διάστημα πως διαφωνεί με τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έπραξα κατά συνείδηση, αυτό που θεωρώ προς το συμφέρον της χώρας μου» έλεγε στους δημοσιογράφους η κυρία Παπαδημητρίου.

Προ ημερών είχε δείξει ότι σκοπεύει να διαφοροποιηθεί, δηλώνοντας ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να μπει πάνω από το κομματικό. «Ήταν μια προδιαγεγραμμένη-προεξοφλημένη κίνηση, η οποία άργησε να εκδηλωθεί» σχολίαζε προς το «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε πολύ ψύχραιμα μόλις πληροφορήθηκε στο καφενείο της Βουλής, όπου ήταν μαζί με στενούς του συνεργάτες, την ανεξαρτητοποίησή της.

Ο κ. Σαμαράς είχε θέσει ξεκάθαρα χθες θέμα κομματικής πειθαρχίας, με την επισήμανσή του, ότι το κόμμα θα κινηθεί συνολικά και συντεταγμένα, προειδοποιώντας ουσιαστικά, ότι, όσοι διαφωνήσουν, θα βρεθούν εκτός Ν.Δ.

Η κίνηση της κυρίας Παπαδημητρίου να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα «λύση» στο πρόβλημα της χώρας και οι αιχμές που άφησε για κοντόφθαλμη στάση της ΝΔ, έκλεισαν οριστικά την πόρτα της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, είχαν φροντίσει αρκετοί βουλευτές του ΠαΣοΚ, αλλά και ορισμένοι ανεξάρτητοι να την χειροκροτήσουν, όταν είπε: «Ναι, ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο. Εύχομαι κύριοι της κυβέρνησης να μην με απογοητεύσετε. Από εδώ και μπρος θα είμαι ανεξάρτητη».
Το ίδιο έπραξαν και λίγοι βουλευτές του ΠαΣοΚ, όταν άκουσαν από την ίδια να ψηφίζει ναι στο μεσοπρόθεσμο, κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, ενώ αμέσως μετά η κυρία Παπαδημητρίου γευμάτισε στο εντευκτήριο της Βουλής με την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, που μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την... υπεύθυνη στάση της κ. Παπαδημητρίου.


Καρφί στη…φίλη Ντόρα
Βέβαια, η ίδια έσπευσε νωρίτερα, να αναφέρει, αφήνοντας αιχμές και για τη στάση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ότι το «όχι» δεν μπορεί να συνοδεύεται από «ναι μεν» και ότι «το παρών είναι πράξη Πόντιου Πιλάτου».

Η επιλογή της να αφήσει αιχμές προς τη Δημοκρατική Συμμαχία για την απόφασή της να δηλώσουν οι βουλευτές της παρών στην ψηφοφορία, ήταν ένα καρφί στην φίλη της κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κυρία Παπαδημητρίου διαφώνησε με την επιλογή της Συμμαχίας να προτιμήσει το παρών και με το καρφί της έδειξε, ότι τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή δεν προβλέπεται να ενταχθεί στο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει στο .


Επίμαχες φράσεις της Έλσας
Κατά καιρούς η κυρία Παπαδημητρίου ασκούσε κριτική στην ηγεσία της Ν.Δ. με δημόσιες εμφανίσεις της.

Μερικές ενδεικτικές φράσεις της:

*«Πιστεύω πως η Ντόρα θα πάει καλά. Αξίζει να πάει καλά. Η Βουλή την χρειάζεται. Θεωρώ πως θα έχουμε εκπλήξεις…»
*«Περιμένουν τι; Να βγάλω μαχαίρια; Εγώ αισθάνομαι πολύ πιο ΝΔ από όλα αυτά τα αστεία "μειράκια" που τολμάνε να μιλάνε για μένα. Είναι για γέλια».

*«Εάν θεωρήσω εγώ κάποια στιγμή ότι αυτό δεν ικανοποιεί την συνείδησή μου και την ευθύνη μου στον κόσμο που με πιέζει, διότι κι αυτός έχει άποψη, θα κάνω κατά συνείδηση αυτό που πιστεύω! Δεν δίνω καμία σημασία».

*«Τώρα βλέπω ανθρωπάκια, που δεν θα τους έπαιρνα ούτε να μου γυαλίσουν τα παπούτσια, να παριστάνουν τους Ηρακληδείς μιας παράταξης που δεν ξέρουν τι της έχουν ψάλει, αμφισβητώντας την δική μου προέλευση και πίστη».

*«Ό,τι κάνω θα είναι ξεκάθαρο πάντα, έντιμο και θα αφορά την συνείδησή μου. Όχι την φιλία μου με την Ντόρα. Η Ντόρα ήταν, είναι και θα είναι πάντα φίλη μου όσο ζω»

* «Πιστεύω ότι ασυζητητί πρέπει κυρίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να υπάρξει διάλογος, συναίνεση, κοινή απόφαση αν είναι δυνατόν…».
* «…γινόμαστε ρόμπες, δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοί μου στο εξωτερικό, μου λένε "μα καλά έκανες προσπάθεια να με πείσεις να προσχωρήσω σε αυτή την άποψη", εσύ τι ψηφίζεις τελικά στη χώρα σου; Βεβαίως πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Εκτιθέμεθα συλλογικά…».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: