Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Να βγουν από τον «πάγο» οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας επιχειρεί η ελληνική πλευρά. 

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν και οι καλύτερες από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ «δυσφορία» προκάλεσε και η ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνας ΥΠΕΞ Σταύρου Λαμπρινίδη στην Μόσχα κατόπιν ρωσικού αιτήματος.


Η αλλαγή στάσης καταγράφηκε αμέσως στο τομέα της αμυντικής συνεργασίας με την επαναφορά του προγράμματος των ΤΟΜΑ BMP-3HEL το οποίο εμφανίστηκε στον κατάλογο των προγραμμάτων που θα υποβληθούν για έγκριση στο ΚΥΣΕΑ με την αρχική πλήρη χρηματοδότησή του των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί των 250 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλιστεί μέχρι τον περασμένο μήνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική πλευρά διέρρευσε αμέσως μετά το τηλεφώνημα Γ.Παπανδρέου στον ομόλογό του Β.Πούτιν ότι "συζητήθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας".

Η ελληνική κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στη Μόσχα για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων και ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο οι προθέσεις είναι πραγματικές.

Η ρωσική πλευρά δείχνει να έχει λάβει το μήνυμα, αλλά τηρεί στάση αναμονής. Μία πρώτη επαφή και προσπάθεια επανασύνδεσης θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου η ρωσική πλευρά έχει δώσει στον Έλληνα ΥΠΕΞ Σ.Λαμπρινίδη.
 newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: