Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Νέο πύρινο μέτωπο στην Κέρκυρα


Σε συναγερμό τέθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία της Κέρκυρας στη μία μετά το μεσημέρι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε με τέσσερα διαφορετικά μέτωπα ανάμεσα στα χωριά Σκριπερό, Αλιματάδες, Δουκάδες και Τρουμπέτα, στην κεντρική Κέρκυρα.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία καίει ελαιώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις και βρίσκεται πολύ κοντά σε οικισμούς.

 Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στην περιοχή Ρατζακλί στην Κεφαλονιά. 

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Για την πλήρη κατάσβεση της μεγαλύτερης πυρκαγιάς που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο νομό Ρεθύμνου, συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και από αέρος.

Αυτή την ώρα τα μέτωπα βρίσκονται σε πλήρη ύφεση και η φωτιά έχει περιορισθεί στη νότια πλευρά στην περιφέρεια των χωριών Ορνέ και Σαχτούρια.

Το έργο της κατάσβεσης συνεχίζουν 56 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 20 άνδρες μέλη πεζοπόρων τμημάτων και δύο ελικόπτερα.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος τύπου Καναντέρ ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού στη φλεγόμενη νότια πλευρά του Ρεθύμνου.

Πλατανές, Κεντροχώρι, Κρύα Βρύση, Ορνέ, Σαχτούρια, Λαγκάδια, Χριστός, Μέλαμπες, Ακούμια, είναι κυρίως τα χωριά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τεράστιας πύρινης λαίλαπας.

Μέχρι τώρα χιλιάδες στρέμματα είναι η καμένη έκταση με κύρια εκείνη που αφορά σε χορτολιβαδικές περιοχές, ελαιώνες, ποιμνιοστάσια και μελίσσια. Ζημιές υπάρχουν και σε αγροτικές αποθήκες, δίκτυα που βρισκόντουσαν σε ελαιώνες και ζώα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν η φωτιά να οφείλεται σε εμπρησμό, καθώς ξεκίνησε αμέσως με δύο διαφορετικά μέτωπα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. 

Το έργο των πυροσβεστών δυσχέραναν και οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση του νομού δηλώνει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μαζί και με την Περιφέρεια Κρήτης ώστε να λύσει άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν μετά και από την καταμέτρηση των ζημιών.

Με εντολή του συντονιστικού όλες οι δυνάμεις που είχαν έρθει από Αθήνα επέστρεψαν στη βάση τους, όπως και η πυροσβεστική ενίσχυση από την Ιεράπετρα.
 antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: