Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ Ο ΜΠΡΕΪΒΙΚ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ «Ήθελα να σώσω την Ευρώπη από το Ισλάμ»



Στη διάρκειας 30 λεπτών απολογία του, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο  32χρονος δράστης των επιθέσεων που σκόρπισαν τον τρόμο στη Νορβηγία ομολόγησε τις πράξεις του, ωστόσο δεν δήλωσε «ποινικά ένοχος». 

Στόχος του ήταν «να σώσει την Ευρώπη από το Ισλάμ και να πλήξει το Εργατικό Κόμμα που απογοήτευσε και πρόδωσε τη χώρα...».

Παράλληλα, κόντρα στην αρχική του κατάθεση, υποστήριξε ότι συνεργάστηκε με άλλους δύο «πυρήνες» για τις τρομοκρατικές ενέργειες. 


Κατόπιν, αμετανόητος, ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, πήρε το δρόμο για τη φυλακή, όπου θα κρατηθεί σε καθεστώς απομόνωσης, τουλάχιστον για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες.  

Όπως ανακοίνωσε ο δικαστής Κιμ Χέγκερ στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της κατάθεσης του Μπρέιβικ, ο 32χρονος δράστης θα παραμείνει κρατούμενος για τουλάχιστον 8 εβδομάδες, μέχρι να προετοιμαστεί το κατηγορητήριο και να αρχίσει η διεξαγωγή της δίκης.

Ο δικαστής τόνισε πως η κατάθεση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με σκοπό  να μην μπορέσει ο κατηγορούμενος να χρησιμοποιήσει τη δημοσιότητα, ώστε να προβεί σε κάποιο δημόσιο μανιφέστο μίσους κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

Ακόμη, αποφασίστηκε η παραμονή του σε καθεστώς απομόνωσης, ώστε να μην του επιτρέπονται επισκέψεις, να μην έχει πρόσβαση σε εφημερίδες ή να λαμβάνει επιστολές με το ταχυδρομείο της φυλακής.

Τονίζεται πως μέχρι να αρχίσει η δίκη, ενδέχεται να περάσει και ένας ολόκληρος χρόνος – θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του φακέλου από τις αρχές – και έτσι η προσωρινή κράτηση του δράστη μπορεί να παραταθεί εφόσον το ζητήσει η Εισαγγελία.

Ως προς το ζήτημα των δύο «πυρήνων» με τους οποίους συνεργάστηκε ο Μπρέιβκ, όπως ο ίδιος κατέθεσε, οι αρχές το θεωρούν πιθανό και ξεκίνησαν ήδη τη διερεύνηση όλων των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους.


Ωστόσο, οι έρευνες που έγιναν μέσα στο περασμένο σαββατοκύριακο – και οδήγησαν σε 8 προσαγωγές υπόπτων – δεν απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Όπως τόνισε ο δικαστής, «ο κατηγορούμενος έκανε σήμερα δηλώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι ΄υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας΄».

Εξάλλου, επεισοδιακή ήταν η διαδικασία μεταφοράς του δράστη στο δικαστήριο, με πολλά τηλεοπτικά συνεργεία αλλά και απλούς πολίτες να έχουν κατακλύσει από το πρωί της Δευτέρας το δρόμο που οδηγεί στο δικαστήριο, στο κέντρο του Όσλο.

Αρκετοί συγκεντρωμένοι πολίτες έδειξαν έντονα την αποστροφή τους προς το πρόσωπο του κατά συρροή δολοφόνου, όταν εμφανίστηκε το αυτοκίνητο που τον μετέφερε.

«Όλοι εδώ τον θέλουμε νεκρό», φώναζε κάποιος, ενώ άλλοι χτυπούσαν το καπό του αυτοκινήτου φωνάζοντας «καταραμένε προδότη».

Η Αστυνομία κατέβαλε προσπάθειες ώστε να διασχίσει το όχημα χωρίς σοβαρά προβλήματα το κομμάτι του δρόμου όπου υπήρχε συγκέντρωση οργισμένων πολιτών.

elzoni

Δεν υπάρχουν σχόλια: