Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί την Τουρκία να μην αγοράσει ρωσικά ή κινεζικά αντιπυραυλικά συστήματα

Το ΝΑΤΟ ίσως αποφύγει να μοιραστεί με την Τουρκία πληροφορίες για βαλλιστικούς πυραύλους εάν η γειτονική χώρα αποφασίσει να αγοράσει αντιπυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας και ύψος από την Ρωσία ή την Κίνα.  

 

Πιο συγκεκριμένα τα τουρκικά αντιβαλλιστικά συστήματα πιθανόν να χρειαστεί να λειτουργήσουν χωρίς τις αναγκαίες πληροφορίες για επερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους εάν τελικά η τουρκική κυβέρνηση επιλέξει να αγοράσει ρωσικά ή κινεζικά συστήματα.




Αναλυτές και αξιωματούχοι από πολλές δυτικές χώρες δηλώνουν ότι τα ρωσικά και τα κινεζικά συστήματα δεν είναι συμβατά με τα ΝΑΤΟικά συστήματα ενώ η αποτελεσματικότητα τους θα εξαρτηθεί από την πρόσβαση αυτών σε απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει σε εξέλιξη ένα διαγωνισμό για την αγορά τέτοιων συστημάτων το πρόγραμμα T-Loramids.

Οι χώρες που έχουν ενδιαφερθεί για το διαγωνισμό είναι οι ΗΠΑ με το σύστημα Patriot, η Ρωσία με το S300, η Κίνα με το HQ-9 και η ιταλογαλλική κοινοπραξία Eurosam με το SAMP/T Aster 30.

Πάντως οι Τούρκοι μέχρι στιγμής δεν έχουν βγάλει από το διαγωνισμό τα ρωσικά και τα κινεζικά συστήματα ενώ ολοένα και περισσότερες φωνές από την Δύση στέλνουν μηνύματα προειδοποίησης στην Τουρκία ότι η αγορά ρωσικών ή κινεζικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας δεν μπορεί να γίνει αποδεχτεί και δεν θα επιτραπεί.

Αν πάλι οι Τούρκοι επιμείνουν και αγοράσουν ρωσικά και κινεζικά συστήματα αυτά θα λειτουργήσουν εκτός του δικτύου του ΝΑΤΟ και δεν θα λαμβάνουν πληροφορίες από το ΝΑΤΟικό δίκτυο.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: