Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία

Συνεχίζονται και σήμερα οι διεργασίες για την οριστικοποίηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Τα μηνύματα που έρχονται ωστόσο από το "μέτωπο" δεν είναι ακριβώς ...ενθουσιώδη, αν και δε θα μπορούσε να τα πει κανείς και απογοητευτικά.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το παρόν στη διαδικασία, μέχρι σήμερα, έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν περίπου 30 ευρωπαϊκές τράπεζες.

Επίσης, παρούσες θα είναι σίγουρα και οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές.




Αυτές οι τελευταίες κατέχουν και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στα χαρτοφυλάκια τους, οπότε, από ελληνικής πλευράς τουλάχιστον, η συμμετοχή φαίνεται να κλειδώνει.

Αν τελικώς πουν όχι μια ή δύο μικρότερες τράπεζες, το κακό θα θεωρηθεί και θα είναι μικρό. Το ζητούμενο, όμως, είναι τί γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προς το παρόν, όπως προαναφέρθηκε, η συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης είναι μάλλον συντηρητική, αν και όσες έχουν σπεύσει μέχρι τώρα να δηλώσουν παρόν εικάζεται ότι έχουν πολύ μεγάλα ελληνικά ομολογιακά πακέτα στα χαρτοφυλάκια τους.

Για παράδειγμα, η γαλλική ΒΝΡ, λέγεται ότι έχει το μεγαλύτερο εκτός ελληνικών συνόρων.

Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι θα χρειασθεί να πυκνώσουν κι άλλο οι τάξεις των προθύμων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε ο στόχος που τέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, να επιτευχθεί.

Κι αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Να σημειωθεί εδώ ότι η ανταλλαγή των ομολόγων ξεκινά μέσα στον Αύγουστο κι ολοκληρώνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όποτε τα χρονικά περιθώρια για να κερδηθεί, είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα και καθορισμένα εξαρχής.

Γι αυτό και το εγχείρημα γίνεται ακόμα ποιο δύσκολο για τους διοργανωτές της όλης επιχείρησης.

newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: