Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Επίσκεψη Μπάιντεν σε Ελλάδα και Τουρκία το Δεκέμβριο


Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ, οι θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείουκαι η οικονομική κρίση, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, αντίστοιχα.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης, μίλησε σε δημοσιογράφους για το ταξίδι του Μπάιντεν, αρχικά στην 'Αγκυρα (2 Δεκεμβρίου), στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για την επιχειρηματικότητα, και ακολούθως στην Αθήνα.

"Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις 21 Νοεμβρίου για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι "ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά στην Ελλάδα, φίλη και σύμμαχο χώρα, σε όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο αντιπρόεδρος θα επιδείξει αυτή την υποστήριξη και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων".

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Μάικλ Φρόμαν, εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση των ΗΠΑ στη χώρα μας δηλώνοντας ότι "ο αντιπρόεδρος θα είναι υποστηρικτικός προς το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και του πακέτου μέτρων που ετέθησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ", σημειώνοντας ότι "αυτό συμπεριλαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση, όπως και άλλους μηχανισμούς για να βοηθηθεί η υποστήριξη της Ελλάδας σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Η υποστήριξή του θα είναι προς το υπάρχον πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων και της οικονομικής υποστήριξης που παρέχεται στη χώρα".

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το ερχόμενο Σάββατο, όταν θα βρίσκεται στην Τουρκία".

Κατά τις συναντήσεις του κ. Μπάιντεν με την τουρκική ηγεσία, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και αρκετά διεθνή θέματα, σημειώνοντας:

"Αναμένω ότι θα συζητήσουμε για την πρόοδο που είδαμε και ελπίζουμε να δούμε στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, πριν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ξανασυναντηθεί τον Ιανουάριο με τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις ελπίδες μας για μία διευθέτηση το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας μας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης".

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: