Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Οι λεονταρισμοί Ερντογάν «μπούμερανγκ» για το κουρδικό


Οι λεονταρισμοί Ερντογάν «μπούμερανγκ» για το κουρδικό

Του Κώστα Τζεβελέκου

 Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200  Τούρκοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί σε επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων.

 Ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει μέρα με την ημέρα  και το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να αλλάξει τη πολιτική του τόσο σε σχέση με τις ΗΠΑ όσο και με το Ισραήλ, με σκοπό να τον βοηθήσουν στην πάταξη των  Κούρδων ανταρτών.

Οι Κούρδοι  ετοιμάζουν  μπαράζ επιθέσεων εναντίον τουρκικών στόχων  και σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα ξαναζήσει τις αιματηρές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990.




Οι μυστικές υπηρεσίες των Τούρκων γνωρίζουν πολύ καλά τις κινήσεις των Κούρδων και τι τους ετοιμάζουν, γι’ αυτό ο Ερντογάν εκεί που φοβέριζε τους πάντες και τα πάντα, τώρα αναγκάζεται να συμβιβασθεί και να αλλάξει πολιτική.

Προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όλων αυτών που έχουν δυσαρεστηθεί  κατά καιρούς μαζί του, προχώρησε σε μια τεράστια κωλοτούμπα της εξωτερικής του πολιτικής.

Ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση της Συρίας, στέλνοντας ανεπίσημα  στρατό, όπλα και εκρηκτικά, δημιουργώντας παράλληλα δολιοφθορά στην κυβέρνηση Ασααντ.

Σε περίπτωση που δεν πέσει το επίσημο συριακό καθεστώς με όλες αυτές τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι  τώρα, η στρατιωτική  επέμβαση των Τούρκων, προκειμένου να «σώσουν» τους αδελφούς μουσουλμάνους, θεωρείται από πολλούς δεδομένη.

Έδωσε διαβεβαιώσεις στους Αμερικανούς ότι είναι κατά του Ιράν, αποδεχόμενος την εγκατάσταση στο έδαφος της Τουρκίας του συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνας  του ΝΑΤΟ.

Ανέστειλε τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, αλλά βοήθησε στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους προκειμένου να απελευθερωθεί ο ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ Χαμάς.

Παράλληλα, προσπαθεί να ξανα-αναθερμάνει τις οικονομικές του σχέσεις με το Ισραήλ.

Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις αιγυπτιακές εκλογές, σε συνεργασία με τον μέντορά του Γκιουλέν και τους αδερφούς μουσουλμάνους, όπου οι δεύτεροι για τον αγώνα τους -προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία- λαμβάνουν τεράστια κονδύλια τόσο από την Τουρκία, όσο και από τον Ιμάμη και δισεκατομμυριούχο Γκιουλέν.

Βέβαια όλες αυτές οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας, την βοηθούν  ώστε να εξευμενίσει την οργή της Αμερικής και του Ισραήλ.

Όμως, οι αμερικανοί γερουσιαστές είναι  εξαγριωμένοι με τη στάση του Ερντογάν τόσο σε σχέση με την φανατική υποστήριξή του στα Ηνωμένα Έθνη  για το θέμα των Παλαιστινίων, όσο και στα γεγονότα της Αιγύπτου.

Όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής και περιμένουν να αξιολογήσουν τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι όμως, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά την ψυχολογία και πολιτική των Τούρκων, ετοιμάζονται να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Ερντογάν, επαναφέροντας τις  αιματηρές μνήμες της δεκαετίας του 1990.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: