Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τουρκία – TÜBİTAK: Νέο ραντάρ για την ΑΟΖ…


Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Τουρκίας (TÜBİTAK), ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα Ραντάρ Επιφανείας Κυμάτων Υψηλής Συχνότητας (High Frequency Surface Wave Radar – HFSWR), όπως αναφέρει και ο τουρκικός ιστότοπος turkishnavy.net.

Πρωτότυπο της συσκευής βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών στο Κέντρο Έρευνας Εξελιγμένης Τεχνολογίας Πληροφορικής και Ασφάλειας (BILGEM) του TÜBİTAK.

Το ραντάρ θεωρείται ως σύστημα πέραν του ορίζοντα, αφού η εμβέλειά του θα φτάνει τα 200 χιλιόμετρα και αναπτύσσεται για λογαριασμό της Τουρκικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για την παροχή χαμηλού κόστους, 24ωρης και σε πραγματικό χρόνο πληροφόρησης για την κατάσταση της θάλασσας, των θαλασσίων ρευμάτων και του ύψους των κυμάτων.

Επιπλέον, θα μπορεί να δημιουργεί εικόνα της θάλασσας σε μορφή χάρτη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση της ΑΟΖ, για το συντονισμό επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, για την αστυνόμευση κατά εμπόρων ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Πλήρους κλίμακας πρωτότυπο του συστήματος θα κατασκευαστεί στην ανατολική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και από το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του για διάστημα 34 μηνών. Αν όλα λειτουργήσουν ορθά, θα δημιουργηθεί δίκτυο με τέτοια ραντάρ για την κάθετη αύξηση της επίγνωσης κατάστασης στις θαλάσσιες τουρκικές περιοχές…

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: